Ökande Optimism på Bostadsmarknaden inför Våren: Rekordmånga Tror på Stigande Priser

I en ny rapport från bostadsportalen Boneo framgår det att en rekordstor del av både mäklare och köpare tror på en uppgång i bostadspriserna inför våren. Enligt Mäklarkollen & Köparkollen, Boneos månatliga trendspaning, visar statistiken från februari en tydlig ökning i optimismen kring bostadsmarknaden.

Enligt den senaste undersökningen tror nästan 4 av 10 köpare, vilket motsvarar 39 procent, att bostadspriserna kommer att stiga under de kommande tre månaderna. Detta är den högsta andelen sedan mätningen började i juni 2021. Även mäklarna delar denna optimism, med 28 procent som förutspår högre bostadspriser, en marginell minskning med två procentenheter från föregående månad. Endast en liten minoritet av både mäklare och köpare, 10 respektive 15 procent, tror på minskade bostadspriser under våren.

Majoriteten av både köpare och mäklare, nämligen 46 respektive 62 procent, tror dock på oförändrade priser framöver.

Intressant nog visar även Boneos besökarstatistik på en rekordhög köpbenägenhet under februari månad. Hela 62 procent av besökarna planerar att köpa en ny bostad inom sex månader, och 40 procent av dem siktar till och med på att göra detta redan inom tre månader.

Fredrik Engdahl, VD på Boneo, kommenterar rapporten med att konstatera att trenden med ökad optimism både bland mäklare och köpare på bostadsmarknaden, i kombination med stigande bostadspriser, håller i sig. Han förutspår att den rekordhöga köpbenägenheten bland besökarna signalerar en betydligt mer aktiv bostadsmarknad under våren.

Mäklarkollen & Köparkollen är en månatlig undersökning som skickas ut till Boneos över 4000 anslutna mäklare från flera stora mäklarbolag, inklusive Bjurfors, HusmanHagberg och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Undersökningen syftar till att få en bild av hur mäklarna tror att bostadspriserna kommer att förändras de kommande tre månaderna, samt om andelen bostäder som säljs som kommande försäljningar ökar eller minskar.

Köparkollen är en annan månatlig undersökning som skickas ut till alla besökare på boneo.se. Här får besökarna möjlighet att uttrycka sin syn på hur bostadspriserna kommer att förändras de kommande tre månaderna, samt när de själva planerar att köpa en bostad. Undersökningen har vanligtvis mellan 1000 och 2000 respondenter varje månad.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!