Ökar Målning Inomhus Värdet på Huset?

Funderar du på att sälja ditt hus?

När du ska sälja ditt hus bör du inte bara sälja det rakt upp och ner utan att göra några reparationer och åtgärder då dessa kan hjälpa till att öka värdet på ditt hem och se till att du får mer när du säljer det.

Vissa projekt är större än andra. Vissa kostar hundratusentals kronor medans andra bara kräver lite arbete.

Om du planerar att sälja ditt hem är ett av mest kostnadseffektiva och enklaste sättet att tillföra värde till ditt hem att måla det inomhus. Anledningen till att detta är en så populär åtgärd är att den har stor påverkan på både värdet och utseendet av ditt hus, samtidigt som det är billigt (speciellt om du gör det själv) och går fort.

Målning är den billigaste investeringen för den största avkastningen.

I denna artikel diskuterar vi vad du bör tänka på när du ska måla ditt hus inomhus och hur du bör tänka.

Hur du målar ditt hus inomhus för att öka värdet på ditt hus


Du kommer att klara dig bättre om ditt målningsprojekt görs avsiktligt och inte på impuls. Börja långsamt och gör det eftertänksamt.

Lista de saker du vill ändra och kanske de andra uppgraderingarna som du vill göra för ditt hem. Om du kan, prata med din mäklare och gör en säljplan. Se vilken typ av målning kommer att vara bäst för dig och ditt hus och ta ett rum i taget.

Hur mycket ökar färg värdet på mitt hem?

Som nämnt, målning är den billigaste investeringen för den största avkastningen. Både målning av fasaden och inomhus.

När det kommer till måkning av huset är det svårt att generalisera eftersom att hur mycket din målning bidrar till ökat värde beror på en rad olika faktorer

Det beror delvis på kostnaden för arbetskraft (om du väljer att inte göra det själv) samt ditt hems nuvarande skick. För att få tillbaka maximalt på din målningsinvestering är det bäst att måla själv. I dessa fall kommer projektet att kosta max några tusen kronor eftersom att du inte behöver betala för arbetskraften. I dessa fall kommer målning av ditt hus nästan alltid att öka värdet på ditt hus.

Vidare är det viktigt att tänka på att det handlar betydligt mer än bara pengar. Ett nymålat hem sannolikt kommer att locka mer uppmärksamhet och sälja snabbare än en hem som har fula och utdaterade färger som inte tilltalar de flesta köpare.

Kostnaden för interiörfärg

Naturligtvis beror din personliga avkastning på investeringen på hur mycket pengar du lägger på att måla. Kostnaden kommer att variera. Om du målar själv kommer din enda kostnad att vara färg, penslar och andra redskap. Generellt kan man säga att detta kommer att kosta ett antal tusen beroende på hur stor ytan som du ska måla är.

Eftersom målare kostar omkring 200 och 500kr per timme sparar du massor på att måla själv. Bortsett från din tid, är den huvudsakliga utgiften själva färgen.

Att tänka på när du ska måla ditt his

Här är några saker att tänka på när du bestämmer vad du ska måla:

  • Prioritera de mest synliga utrymmena. Om du inte har råd att måla allt, är det ok. Måla bara utrymmena som är mest synliga och som potentiella köpare kommer att fokusera på mest när de går genom ytterdörren, som vardagsrummet, entrén och det primära sovrummet.
  • Reparera eventuella färgskador, även om den inre färgen är i gott skick. Skador och andra tecken på att färgen försämras kommer inte bara att sticka ut för potentiella köpare utan också för värderare, som ofta bestämmer värdet på ditt hem.
  • Välj neutrala interiörfärger. Röda, ljusblå eller neonränder kan tilltala dig, men ditt mål när du ska sälja är att skapa ett hem som tilltalar många potentiella köpare. En genomgående färg rekommenderas för att hålla det stilrent.

Att öka värdet på ditt hem är inte den enda anledningen till att överväga att måla om. Kanske har du inga planer på att sälja, men en uppgradering såsom att måla kan ge ditt vardagsrum ett nytt nytt utseende.

Välj varma neutrala färger

Första intrycket är otroligt viktigt. Det allra första en husköpare ser är hur mörkt eller hur ljust och luftigt huset är. Ditt hem är mer troligt att sälja med en ny färg eftersom du vill förmedla en fin, fräsch känsla av huset. Om du är i deras skor vill du inte komma in i ett hem som ser slitet och i dåligt skick ut.

Att välja neutrala färger gör det lättare för husköpare att föreställa sig att de bor där eftersom färgen passar till nästan vad som helst och tilltalar de allra flesta. En av anledningarna till att varma neutrala färger är mycket populära är inte bara att det är inbjudande utan det faktum att många bostadsköpare vill ha ett inflyttningsklart hem och att de inte vill hålla på med massa renoveringar och ytterligare renoveringskostnader när de köpt huset.

Neutrala färger har blivit allt mer populära de senaste åren, och om du är osäker är det bästa valet vit färg för din interiör. Sök efter de mest tidlösa neutrala tonerna på marknaden eftersom det finns många fler alternativ än beige och vitt, men som fortfarande är klassiskt och stilrent.

Fundera på vilka rum du ska prioritera

Om du ska måla om hela din interiör för att göra hela hemmet uppfräschat och attraktivt är detta ingenting du behöver tänka på. Men om du inte vill måla hela huset kan du fundera på vilka rum som är viktigast att prioritera.

Rätt typ av färg gör ett litet rum större. Att måla dina väggar är det mest effektiva sättet att ändra ett utrymme. Att måla ett litet rum med pastell eller ljusare färg kan få det att se större ut än det verkar. Att inreda ett litet rum kan vara svårt och går utöver rena färgval. Att måla ett litet rum med en färg som är på den mörka sidan får det att se mer trångt ut och att välja en skarp vit färg i ett rum i norrläge kan sluta med ett klassiskt “white box syndrom”-från ett vitt rum utan personlighet.

Det rekommenderas att du prioriterar att måla ditt kök, badrum, entréer och vardagsrum. Köp en provburk och måla ett prov på väggen för att kontrollera hur det fungerar på det utrymme du målar.

Som nämnt tidigare vill du fokusera på att använda neutrala färger som tilltalar allra flest potentiella köpare

Färgtyper spelar roll.

Olika lacker och glans kan påverka hur färgen ser ut, hur lätt den är att underhålla eller rengöra och andra faktorer. Den typ av färg du använder är lika viktig som färgen och kan ha stor inverkan på rummets karaktär.

För breda väggar, håll dig till platt eller äggskal eftersom de inte kommer att visa upp ojämnheter i väggar så tydligt till skillnad från om du använder matt färg. Matt och halvblanka målarfärger är de bästa när det gäller hållbarhet och fläckbeständighet. Använd halvblank på trim och dörrar för enkel rengöring av damm och handavtryck. För platser där fukt förekommer rekommenderas att använda äggskal eller halvblank.

Priset på färg är en bra indikator på dess kvalitet. Spendera några extra kronor för att få högkvalitativa färger eller åtminstone en medelnivå. Att välja en billigare typ av färg kommer inte riktigt att spara pengar eftersom du måste applicera fler lager och inte kommer att gå lika smidigt som dess dyrare motsvarighet.

Slutligen är det viktigt att notera att färgen du väljer bara är lika bra som kvaliteten på verktygen du målar den med. Spara inte på rollers och penslar om du letar efter ett hem av hög kvalitet för att locka husköpare.

Slutsats

Det är inget snack om att målning av ditt hus är den billigaste investeringen för den största avkastningen. Att måla om ditt hus invändigt är speciellt viktigt om ditt hus för närvarande har en massa skarpa och nischade färger som inte tilltalar alla såsom svart, skarp röd, etc. När du målar vill du fräscha upp ditt hus och göra det mer inbjudande för så många potentiella köpare som möjligt. När du målar ditt hus invändigt fräschar du upp det och gör att det ser mer modernt och välvårdat ut.

Dessutom, att måla ditt hus invändigt behöver bara kosta några tusen om du väljer att göra det själv, men det kan öka ditt hems värde betydligt mer än så. Och inte minst göra det betydligt mer attraktivt för fler potentiella köpare.

Husmålning: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!