Ökar Pool Värdet på Huset? Vad Säger Experterna?

En pool tenderar att vara en stor och dyr investering som kan kosta hundratusentals kronor. När du funderar på att bygga en pool är det därför naturligt att du undrar om en pool kommer att tillföra värde till ditt hem, och om du får igenom pengarna på din investering.

En pools påverkan på ditt fastighetsvärde beror på flera variabler. Inte minst kommer kostnaden att variera beroende på typen av pool du ska ha och hur mycket grundarbete som krävs. Att bygga en pool kan kosta allt från 100.000 upp till över 500.000kr. Det är ett iögonfallande tillskott till din landskapsarkitektur, och det gör ditt hus till en trevlig umgängesplats för vänner och familj. Men är det värt investeringen? Kommer en pool att tillföra värde till ditt hem? Liksom alla hemförbättringar bör en väldesignad pool öka ditt fastighetsvärde, men bara för att det ökar ditt hems värde betyder det inte att detta överstiger kostnaden för din investering.

De främsta faktorerna som påverkar det monetära värdet av en pool:

  • Köparegenskaper
  • Ditt grannskap
  • Regionalt klimat
  • Poolkvalitet
  • Fastighetsvärde och poolkostnader

Varje försäljning kräver en köpare. Om alla som tittar på din fastighet specifikt vill ha en pool, blir den mer värdefull. Om ingen vill ha en pool blir den mindre värdefull. Allt handlar om en fråga: Vem är din köpare? Folk måste helt enkelt vara beredda att betala mer för din pool, och om du inte har den kundgruppen som bryr sig om en pool kommer de helt enkelt inte att vara beredda att betala mer för detta.

Faktum är att familjer med spädbarn eller småbarn ofta inte vill ha pooler. Att ha en stor vattendel på fastigheten kan vara farligt för mindre barn, även om säkerhetshinder kan upprättas. Å andra sidan kan ett äldre individer dras till alla fantastiska fördelar som en pool erbjuder.

Enligt poolkungen och en studie som de utförde som jämförde 40 800 husköp i 16 kommuner under 5 års tid fann man att en pool ökar värdet på fastigheten med cirka 9,3 procent.

Men som nämnt tidigare finns det flera faktorer som påverkar utfallet. Den främsta faktorn är att en pool på tomten ger din fastighet ett exklusivt och lyxigt utseende, vilket gör det mer attraktivt för många köpare.

Ökar en pool värdet på huset? – Faktorer som påverkar


Ditt grannskap

Din potentiella köpare kommer sannolikt att titta på flera bostäder innan de fattar ett beslut, så den totala marknaden i ditt område kommer att påverka din fastighets försäljning avsevärt. Om alla andra hem har en pool blir din mindre unik.

Vissa köpare kan bli avskräckta av kostnaden för att underhålla en pool, men priserna och arbetet för att underhålla en pool har blivit lägre. Vidare, om ditt hus finns i ett lyxigt område är det mer förväntat att det ska ha en pool. Faktum är att lyxhus förväntar ha pool, och de bidrar med värde. Så om du befinner dig i ett dyrt område med flera tillgängliga fastigheter på marknaden kan en pool hjälpa dig attvara konkurrenskraftig mot resten av marknaden och göra just ditt hem mer attraktivt för köpare.

Regionalt klimat

Din regionala plats kommer också att påverka värdet på din pool. I de sydliga delarna i Sverige är det mer vanligt med pool än i norr. Pooler är mer önskvärda i varmare klimat. Med det sagt kanske inte en pool i norrland ökar värdet på ditt hus avsevärt, men i Skåne kanske det gör det.

Pooler i marken bidrar mellan allt från i princip ingenting till 500.000kr. Pooler i marken som inte bidrar med värde är vanligtvis äldre, inte välskötta eller vid billigare hem, omkring 1 miljon. Generellt sett kan man säga att billigare hem minskar mindre i värde med en pool jämfört med ett dyrare hus. Desto dyrare huset är, desto mer attraktivt blir det med pool. Hos lyxhus är det mer eller mindre förväntat att den ska ha en pool.

Poolkvalitet

Kommer en pool att tillföra värde till ditt hem? Själva poolen spelar roll. Om den är väl underhållen är det mer troligt att svaret är ja. Om det inte har rengjorts på år är svaret förmodligen nej. Om du bestämmer dig för att installera en pool är bäst för dig kan du öka dess värde genom att underhålla det omgivande området. En smutsig, icke-omhändertagen pool kommer sannolikt att uppfattas som negativt för värdet. Men en trevlig och spa-liknande pool och en trevlig uteplats kan vara oasen som gör att dina köpare blir förälskade i din fastighet.

Med det sagt spelar en pools kvalitet roll och säger att en pool med unika funktioner, till exempel ett vattenfall, är mer sannolikt att tillföra värde.

Fastighetsvärde och poolkostnader

Sammantaget uppväger mervärdet vanligtvis inte kostnaden för att installera och äga en pool.  I genomsnitt börjar en betongpool på cirka 300.000kr och ökar i kostnad om du ändrar storlek, landskap, med mera. Andra saker att tänka på inkluderar underhåll, försäkring och verktyg.

Bygga Pool: Gratis Offert – En Komplett Guide

Men som sagt ökar en pool överlag ditt hems fastighet med 9,3 procent. Kom ihåg att detta bara är en generell siffra så den kan vara både högre och lägre baserat på de faktorer vi diskuterat ovan. Men det kan fortfarande vara en bra riktlinje som ger dig en bra uppfattning om hur det påverkar fastighetens värde. Till exempel, om din fastighet är värd 2 miljoner kronor kommer en pool att öka värdet med cirka 186.000kr. Som du vet kommer en pool antagligen att kosta mer att bygga, och i detta fall är det möjligt att du inte får igen hela din investering.

Däremot är potentiellt försäljningspris kanske inte det enda du ska tänka på. Om du alltid har drömt om att ha en pool och du planerar att bo i ditt hem länge, kan de år av glädje som den kommer att ge vara mer värdefulla.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!