Peab tar steg framåt i Linköping med betydande bostads- och vårdcentralsprojekt

Illustration: AB Stångåstade

Byggjätten Peab har tagit sig an en betydande uppgift att uppföra 176 hyresbostäder, en vårdcentral samt affärslokaler i den sprudlande staden Linköping. Projektet, som beställts av AB Stångåstaden, är värt cirka 346 miljoner svenska kronor.

Det nya utvecklingsprojektet kommer att placeras på marken vid Jägarsoldaten 1, i den uppkommande stadsdelen Djurgården i Linköping. Planen innebär att fem byggnader, som sträcker sig från två till fjorton våningar, kommer att resas. Vårdcentralen och åtta andra lokaler, varierande från 52 till 2 400 kvadratmeter, kommer att ta plats på byggnadernas nedre våningar. De övre våningarna kommer att rymma 176 bostäder, bestående av allt från ett till fyra rum och kök.

Byggnaderna kommer att prydas av fasader av puts, traditionellt tegel och skiffer, och två av byggnaderna kommer att utrustas med takterrasser. Som en del av deras engagemang för miljön strävar Peab efter att certifiera byggnaderna enligt Miljöbyggnad på Silver-nivå.

Kontraktet för projektets första fas, som inkluderade planläggning och förberedelser inför produktion, undertecknades tidigare under året. Nyligen har även kontraktet för projektets andra fas undertecknats.

Anders Bergeling, regionchef på Peab, uttrycker sin entusiasm för projektet och det fortsatta samarbetet med AB Stångåstaden. Han säger: “Vi är stolta över att ha fått förtroendet att realisera detta betydande projekt tillsammans med Stångåstaden. Ett framgångsrikt gemensamt arbete under den första fasen har bana väg för oss att nu påbörja produktionsfasen.”

Fredrik Törnqvist, VD för AB Stångåstaden, instämmer i att detta är ett spännande steg framåt. Han påpekar att trots de oroliga tiderna, är bostadsbristen fortfarande ett problem och byggbranschen kan inte råd att dra i handbromsen. “Det är otroligt upplyftande att se detta projekt nå sina mål precis innan semestern, speciellt när många andra aktörer väljer att dra sig tillbaka. Det här samarbetet har verkligen gjort skillnad och har bidragit till att vi har kunnat gå framåt med projektet till byggkostnader som gör det genomförbart.”

Byggstarten för projektet är planerad till oktober 2023, och förväntas bli färdigt vid årsskiftet 2026/2027. Projektet kommer att orderanmälas under tredje kvartalet 2023.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!