Peab vinner 800 miljoner kronors kontrakt för att bygga det nya Riksarkivet i Härnösand

Byggbolaget Peab har tilldelats ett kontrakt värderat till 800 miljoner kronor för att bygga det nya Riksarkivet i Härnösand. Beställningen kommer från Specialfastigheter, ett svenskt statligt fastighetsbolag specialiserat på säkerhetsklassade byggnader och anläggningar. Det framgår av ett pressmeddelande från Peab.

Projektet kommer att genomföras i två faser. Den första fasen, som inleddes under 2022, innefattade bygghandlingsprojektering och fastställande av budget för projektet. Den andra fasen, som omfattar produktion och driftsättning, påbörjades i maj 2023.

Målet är att det nya Riksarkivet ska stå klart under 2025. Arkivet kommer att inrymma viktiga dokument och arkiv från hela Sverige, vilket gör det till en viktig institution för landets historiska bevarande och forskning.

Peab, som är ett av de ledande bygg- och fastighetsutvecklingsföretagen i Norden, har en lång historia av att genomföra stora infrastruktur- och byggprojekt. Detta nya uppdrag markerar en annan betydande framgång för företaget i dess fortsatta tillväxt och utveckling​.

Kontraktet markerar en viktig milstolpe för Peab, inte bara ekonomiskt, men även genom att stärka företagets rykte som en betrodd partner i viktiga infrastrukturprojekt. Uppdraget att bygga Riksarkivet innebär att Peab spelar en central roll i bevarandet av Sveriges kulturarv och historiska dokument.

“Vi är mycket glada och stolta över att ha tilldelats detta ansvarsfulla uppdrag,” säger en talesperson för Peab. “Detta projekt återspeglar vårt företags engagemang för kvalitet, professionalism och vårt bidrag till Sveriges kulturella och historiska landskap.”

Arbetet med det nya Riksarkivet kommer att innebära både utmaningar och möjligheter för Peab. Projektet kräver en hög nivå av precision och kvalitetskontroll, eftersom arkivet kommer att inrymma viktiga dokument som är ovärderliga för Sverige. Samtidigt erbjuder projektet Peab en chans att visa upp sina färdigheter och expertis inom byggsektorn, samt att bidra till den lokala ekonomin genom att skapa nya jobb.

Det återstår att se hur detta ambitiösa projekt kommer att utvecklas under de kommande åren, men med Peab vid rodret finns det stora förhoppningar om att Riksarkivet kommer att bli ett framstående tillskott till Sveriges kulturella infrastruktur​.

Fotograf: Annika Persson.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!