Pensel eller Roller? När Används Vad? [Tips & Guide]

Innan du börjar arbeta med ett projekt som involverar färg- och färgverktyg bör du känna till dina alternativ. Att välja ett verktyg för ditt målningsprojekt beror först på vilken typ av färg du använder och för det andra på ytan du tänker täcka. Här är en guide till olika typer av penslar och rollers och när det är bäst att använda var och en för olika projekt.

När ska man använda naturliga eller syntetiska penslar?

Penslar har antingen naturliga borst av djurhår eller syntetiska material. Vissa jobb kräver syntetiska borstar medan andra görs mer effektivt med borstar gjorda av naturliga material. Här är en snabb genomgång av de typer av borstmaterial som fungerar bäst för olika jobb:

Naturliga penselborstar

Naturliga borstar är bäst för jobb som kräver oljebaserade färger, som att måla interiör- eller exteriörbeklädnad, rum med hög fuktighet som kök eller badrum eller dörrar och skåp. Att täcka en slät yta med oljebaserade grundfärger och ytor är bäst med en naturlig borstblandning, eller en blandad med oxhår för en finare finish.

Att måla en texturerad yta är bäst med en styvare och naturlig blandning. Grova ytor är inte lämpliga för mjukare och mer känsliga naturliga borst. Medan borstar med naturliga borst är dyrare, är det värt extra kostnaden om du planerar att måla inre ytor eller fina detaljer.

Syntetiska penselborstar

Syntetborstar är gjorda av nylon, polyester, och nylon / polyesterblandningar. Använd syntetiska borstar för jobb som kräver latex- och akrylfärger. Dessa borstar är också bäst för användning med tunna produkter.

Hur man väljer rätt storlek och form på pensel

Storleken och formen på ditt verktyg kommer också att påverka resultatet av ditt projekt. Borstar finns i bredder från 1 till 5 tum och bör väljas beroende på bredden på ytan du målar. Välj en pensel med något smalare än din yta för att undvika droppande färg.

Formen på borsten är också viktig: borstar med fyrkantig skärning är bra för att applicera färg på plana ytor, men när det gäller målning i hörn eller längs smala kanter är en rund pensel ett bättre val, eftersom borsten skärs i vinkel och ger bättre kontroll Runda penslar är till nytta när du “skär in” eller målar rena, raka linjer längs omkretsen av en vägg, tak, gjutning eller någon annan yta.

När ska du använda en roller?

Rollers är idealiska för stora projekt och finns i olika bredder för storleken på ytan du målar. Rollers är fördelaktiga eftersom de kan täcka ett stort område snabbt och jämnt, även om ytan inte har grundmålats. Rollers är särskilt användbara vid målning av golv, tak och väggar. De kan också användas flera gånger vid köp av extra rollers.

Hur man väljer Rolleröverdrag

Rolleröverdrag kan tillverkas av syntetiska eller naturliga fibrer. Och precis som penslar beror den typ av rolleröverdrag du väljer på färgen du använder och ytan du täcker. Att välja rolleröverdrag av syntetiska material, skum, mikrofiber eller naturfibrer som ull kommer att göra skillnad när du arbetar i olika miljöer.

Tänk på hårets längd på en roller. Ju grovare ytan som ska målas, ju längre hår du vill ha på rolleröverdraget. Släta ytor som gips kan behöva låg överdragslängd medan grova eller extra grova ytor, såsom tegel, metall, etc, kan behöva betydligt tjockare överdrag.

Syntetiska rollers saknar överdrag och är bra för att applicera latexfärger på väggar och tak.
Skumöverdrag saknar också hår och används bäst för en jämn finish på möbler eller skåp med grundfärg, emalj eller glansfärg.

Rolleröverdrag av mikrofiber släpper ut en liten mängd färg på grund av de mindre fibrerna. Dessa överdrag är bäst för fin finish på mindre, släta ytor, som möbler, i motsats till att måla väggar eller andra områden med en stor yta.

Naturliga ullöverdrag, även kallade lammskinn eller fårskinn, är dyrare än syntetiska eller skumskydd, eftersom de rymmer en större mängd färg och är lättare att rengöra. Använd ett ullöverdrag när du applicerar platt, äggskal eller satinfärg på väggar och tak.

Hur man väljer rätt pensel

Det finns några saker att komma ihåg när du väljer rätt pensel. En pensel av god kvalitet ger dig en professionell kvalitetsfinish. Ett av de viktigaste misstagen som människor gör när de väljer penslar är att använda fel typ av pensel – Du måste överväga vilken typ av färg du ska applicera.

Den bästa borsten för vattenbaserade färger är en syntetborste, nylon eller polyester. Naturliga borstar är bättre lämpade för oljebaserade färger. Om du använder naturliga borstar med vattenbaserade färger kommer de naturliga fibrerna att absorbera vattnet så att de sväller och snabbt tappar form. Handtaget på din pensel är en fråga om personlig preferens.

Olika typer av penslar används för olika typer av målningsprojekt och inkluderar:

Väggborstar

När du har målat färdigt är det viktigt att du inte lämnar penslarna stående i vatten eller lösningsmedel under en längre tid. Om du gör det kommer de att svälla och tappa form. Tvätta din pensel i det rekommenderade lösningsmedlet innan du använder varmt tvålvatten och skölj det innan det får torka. Vi föreslår att du slår in penslar i tidning eller trasa så att de kan andas.

Hur man väljer rätt färgroller

Att välja rätt roller för ditt målningsprojekt är lika viktigt som att välja rätt pensel. Genom att använda den rätta rollern kan du minska timmarna på din måleri samtidigt som du får en jämn finish. Vilken typ av färgroller du köper bestäms av vilken typ av färg du ska använda och ytan som ska målas.

Färgrollers finns vanligtvis i bredder från 60 mm till 460 mm. Rollers är är vanligtvis gjorda av syntetiska blandningar, lammull, och skum tillsammans med en rad specialöverdrag som en nylonögla för applicering av texturerad färg. En färgkvalitetshylsa av god kvalitet kommer att ha en fuktresistent kärna av plast eller fenolharts. De kommer också att tillverkas med lösningsmedelsresistent lim så att tygsömman förblir bunden till kärnan istället för att hamna på väggen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!