Planera Träd i Trädgården – Bästa Tips & Guide

Träd bör finns i varje trädgård. De är ett fantastiskt tillskott med växtlighet, färg, och grönska.

Men om du ska plantera träd i trädgården finns det ett antal saker du bör tänka på för att lyckas med ditt projekt och för att få träden att trivas så bra som möjligt. Innan du köper ett träd, titta på skuggmönstret som det kommer att ha när det växer. Alltså, skuggan på tomten som kommer uppstå. Både nu men också när det växer upp och bli stort. Till exempel, ett litet och fint träd kommer att se bra ut när du planterar det nära huset, men när det väl växer upp kommer det att bli ett problem med saker som staket och stuprännorna.

Här är några viktiga saker du bör tänka på.

Trädstamskydd

Skydda stammarna på unga träd och buskar från gräsklippare och gnagare med hjälp av ett dräneringsrör av plast. Skär ett kort rör, dela det längs dess längd och linda det runt det unga trädet. Detta skyddar ditt träds stam.

Gräv ett lämpligt hål

Gräva ettfatlformat hål tre till fem gånger diametern på roten för optimal trädinstallation. Detta gör att rötterna lätt kan tränga in i den mjukade återfyllningen och förankra trädet ordentligt.

Om du planterar i lera eller våt jord, använd en trädgårdsgaffel eller din spade för att justera botten och sidorna av planteringshålet. Ett problem som annars kan uppstå är när sidorna och botten av ett hål blir så släta och komprimerade att vatten och att det därför inte lätt kan passera genom jorden. I extrema situationer kan det blockera rötter från att tränga igenom sidorna av planteringshålet.

Plantera inte för djupt

Plantera trädet så att dess rötter blossar precis ovanför rotsystemet. Ta ut trädet ur behållaren och mät sedan avståndet från rotkragen till botten av rotkulan och gräv hålet till det djupet. Lita inte på behållarens storlek, rötterna eller trådarna runt rötterna som en indikation på djupet du vill plantera ditt träd i. Om trädet planteras för grunt kan rötterna exponeras ovanför marken, särskilt när trädet växer. Men plantera inte det för djupt heller (ett vanligt misstag!). Nya rötter kan ombinda stammen och de behöver syre för att etablera sig.

Om du planterar ett träd, lämna en rotkrage längst ner i planteringshålet och lägg rotsystemet ovanpå. Placera handtaget på din spade platt över hålet från ena sidan till den andra för att se till att kronan ligger i nivå med den omgivande jorden. Du bör delvis kunna se rotkragen efter att trädet har planterats.

Släpp rötterna fria

Innan du placerar trädet i hålet, bryt upp den hårt ihoptryckta rotkulan och fläta försiktigt ut rötterna. Dra inte för hårt annars går rötterna sönder. Det är OK om en del av jorden smular och faller av. Det hjälper till att frigöra rötterna. Att dra isär rotbollen uppmuntrar rötterna att expandera till den omgivande jorden. Om rötterna går runt rolumpen, men ingen är tjockare än en penna, använd dina fingrar för att reta rotbollen.

Om trädet är starkt rotbundet och har cirkelrötter som är större än en penna i diameter, skär du rotbollen med en beskärningssåg för att raka av alla fyra sidorna och skapa en fyrkantig rotboll. När rötterna är fria måste du vara försiktig när du hanterar trädet varsmtq., annars kommer det som är kvar av rotbollen att falla sönder och du kan riva de mindre rötterna.

Dra aldrig upp trädet i stammen. Stöd istället trädet underifrån eller från rotkulans sida. Ställ trädet i mitten av hålet. Återigen, håll rotkragen cirka 1 tum över marknivå. Om det är för högt, ta bort trädet och gräv hålet lite djupare. Om stammens bloss är för låg, lägg till jord under rötterna.

Återfyllning med kompost du tog ut ur hålet

Länge har experter experter rekommenderat att lägga kompost, torv, eller gödsel till planteringshålet. Men de flesta håller nu med om att du inte ska fylla på med något annat än den ursprungliga jorden från planteringshålet. Jordändringar i planteringshålet kan avskräcka trädrötterna från att sprida sig till den omgivande jorden och kan orsaka dålig vattendränering. I vissa fall kan gödselmedel döda unga rötter.

Använd en spade för att fylla på runt trädet med jorden du grävde ut när du grävde hålet. Var noga med att hålla trädet ordentligt på plats (rätt djup, rakt upp och ner) och skyffla i jorden jämnt runt rötterna när du fyller på. När hålet är ungefär hälften fyllt, kör vatten runt rötterna för att eliminera luftfickor i jorden och fortsätt fylla med jord. Trädet rör sig lätt tills hålet är helt fyllt.

Gödsla brett men inte djupt

Kompost håller fukt, dämpar jordtemperaturer, minskar konkurrensen från gräs och ogräs och förhindrar att gräsklippare och trimmare hackar stammen. Gödsel hjälper också till att isolera marken, håller den svalare på sommaren och varmare på vintern.

Gör en cirkel av kompost eller täckbark 2 till 4 tum djupt runt stammen. Men gör det inte för djupt. Detta kan skapa ytdräneringsproblem och beröva rötterna från syre. Håll täckbarken  3 eller 4 tum från stammen för att undvika sjukdomar, röta och problem med skadedjur. Täckbark, liksom annat organiskt material, kan ha bakterier och svampar, som kan spridas till trädet och skada eller till och med döda det. Några bra val är strimlad bark eller komposterat träflis.

Lämna en skyddszon

När du planterar ditt träd, lämna ett cirkulärt område runt stammen för en liten rabatt. Blommorna är inte bara attraktiva; blommorna upprättar också en syddszon så att gräsklippare och trimmare inte kan hacka eller skära barken. För extra skydd, installera vinylkant för att hålla gräs ur sängen.

Välj inte ett problemträd

Du kommer att leva med det här trädet länge, så se till att du planterar ett träd som du är nöjd med. Undvik de träd som har invasiva rotsystem och liknande. Innan du köper ett träd, undersök dess fördelar och potentiella nackdelar så att du inte får besvär längre fram.

Plantera inte för nära en byggnad

Plantera ett träd med sin fullvuxna storlek i åtanke. Många arborister föreslår att man planterar ett träd inte närmare en struktur än hälften av dess förväntade mogna storlek. Trädets rötter och grenar behöver plats. Beskärning av ett träd planterat för nära en struktur för att det inte ska skada ditt tak, fundament eller liknande kan skada trädet.

Vissa träd utvecklar också stora ytrötter som kan spräcka eller lyfta uppfarter, uteplatser och trottoarer. Om det är ett problem, plantera långt bort från dessa ytor eller välj ett träd som är mindre benägna att producera rötter ovanför marken. Se också upp för kraftledningar – de flesta skuggträd växer åtminstone till höjden på bostadskraftledningar. Välj lägre prydnadsträd för dessa områden.

Kontrollera din jord innan du vattnar och vattna försiktigt

Det finns ingen magisk formel för hur mycket vatten du ska ge ditt träd under det första året, så lita inte på en ”tumregel” för vattning. För lite vatten kan döda ett träd. Men övervattning i lerjord kan orsaka rotröta, vilket också kan döda ett träd. Du måste vattna ditt nya träd tills rotsystemet är väl etablerat.

Rätt mängd vatten beror på väderförhållandena, din jord och planteringsplatsen. Den mest pålitliga metoden för att veta när man ska vattna är att sticka en pinne (eller ditt finger) 2 till 3 tum i marken. Om jorden är fuktig ner 3 tum ger du den tillräckligt med vatten. Om inte, vattna en eller två gånger om dagen-allt som behövs för att hålla jorden fuktig men inte mättad runt rotklumpen. Låt jordens yta börja torka ut mellan vattningarna.

De första veckorna kan du behöva vattna några dagar beroende på vädret. Därefter är längre (djupare), mindre frekvent vattning mycket bättre än kortare (snabbare), frekvent vattning. För att hjälpa trädet att skapa djupa rötter för att motstå torka och vind, omslut det med en blötläggningsslang några meter från stammen och låt den sippra i en timme.

Matcha trädet till planteringsplatsen

Plantera ett träd som kommer att växa bra med tanke på din härdighetszon, befintliga markförhållanden (testa om du inte är säker), solexponering och tillgänglig fukt. Trädarter som är infödda till den plats där du bor är förmodligen väl anpassade till klimatet i din del av landet. Om du planterar en icke -ursprunglig art, undersök dess platskrav noggrant.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!