Planerar du en Renovering i Hemmet?

Då är du inte ensam. Varje år planeras miljontals renoveringar i Sverige och det är ingen slump. En renovering kan ge ett helt nytt liv åt ditt hem och göra det mer till ditt eget. Det finns dock vissa saker att tänka på innan du ger dig in i en renovering, som vi kommer att ta upp här.

För många är renoveringar en skrämmande uppgift. Det är så många detaljer att ta hänsyn till och ibland kan bara en mindre förändring av hemmet skapa en viss ångest. Men det är också otroligt roligt om man känner att man har gott om tid och pengar för att förverkliga sitt drömhem.

Se till att göra mycket förarbete innan

En av de stora frågorna när man planerar en renovering är budgeten. Hur mycket pengar kan man spendera och hur lång tid tar det att genomföra allt? Innan du börjar din renovering är det viktigt att du har en bra idé om hur mycket pengar du har att arbeta med. Det är inte ovanligt att en renovering tar längre tid och kostar mer än man först hade räknat med, så det är viktigt att du har en buffert i budgeten.

Ska man t.ex. byta ut inredningen i ett rum så kan man undersöka hur anpassningsbart det är att bara göra vissa mindre förändringar. Som att bara byta luckor till ett IKEA-kök, och på så sätt behålla stommen och få ner kostnaden. Generellt är det många saker som man kan göra en avvägning på i huruvida man ska ta ett mer kostnadseffektivt alternativ, eller om det är något som bara måste få kosta mer. 

Innan du anlitar en firma som ska göra grovgörat, titta på vad marknaden har att erbjuda vad gäller inredning och byggdetaljer – så att det ger dig en större insyn i de faktiska kostnaderna. Det kan vara en bra idé att på vissa saker lägga mer pengar medan på andra saker går det att ta billigare alternativ, utan att det påverkar helhetsbilden.

Man vill ju alltid sikta på att valet blir hållbart och att man slipper behöva gå igenom en ny renovering under tiden som man bor i sitt hem. 

Ha rätt förväntningar och hjälp själv till där du kan

När du väl har kommit igång med renoveringen är det också viktigt att du planerar framåt. Vad vill du uppnå med din renovering? Hur ska allt se ut när du är klar? Är det något som måste ändras i planerna sedan innan? Dessa frågor är viktiga att ha svar på innan du börjar, för att undvika onödiga kostnader och besvikelser. Det är bra om du håller dig flexibel vid situationer där planerna inte helt håller på så sätt hjälper du byggfirman. Ju tydligare bild du har innan och under, desto lättare kan du förmedla det till de som ska utföra jobbet.

Om du planerar en renovering i hemmet är det också viktigt att du har realistiska förväntningar. Renoveringar tar ofta längre tid än man tror, och det är inte ovanligt att saker går snett. Men om du har en bra plan och realistiska förväntningar kan du genomföra din renovering utan problem. Det är bara att komma igång!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!