Planeringsguide för Köksrenovering – Så Lyckas du!

Ta bort stressen från köksrenovering genom att bli mer bekant med din design, material och budgetalternativ.

Köksrenovering är fortfarande populärt eftersom husägare fortsätter att investera för att skapa ett varmt, elegant, bekvämt och effektivt hjärta i hemmet. Förutom förbättrad estetik och organisation har köksrenoveringar också ett rimligt andrahandsvärde.

Mindre köksrenoveringar i mellanklassen – nya bänkskivor, vitvaror, skåpluckor och hårdvara har en genomsnittlig kostnad på omkring 200tkr och ger cirka 72 % avkastning tillbaka på investeringen. Större ombyggnader i mellanklassen, som inkluderar nya apparater, skåp, bänkskivor, golv och belysning, har ett medelvärde på 500-600tkr och en avkastning på nästan 66 %. Avancerade renoveringar kan lätt kosta 1 miljon och uppåt.

Även om estetik är viktig, är den drivande ombyggnadskraften funktionalitet. Börja med att göra lite research och titta på utställningshus och köksutställningsrum för att se produkten på nära håll. Sätt sedan en budget som återspeglar dina huvudprioriteringar för det nya utrymmet och bekanta dig med grundläggande designelement.

Planera ditt bästa kök

Dagens kök är i genomsnitt 20–30 kvadratmeter och är alltmer en del av en öppen planlösning. Andra trender inkluderar ett steg mot enkelhet, stilrent utseende, energieffektivitet och naturliga material. Se till att designa böcker, tidskrifter och webbplatser för idéer.

Här är några viktiga punkter för att komma igång med din köksrenovering

Hur kommer du att använda köket? Innan du gör något, bestäm hur du gillar att laga mat och underhålla i ditt kök. Lagar du mat ensam eller tillsammans med någon? Är ditt kök ett multifunktionsrum där barn gör läxor och vänner älskar att samlas? Håll koll på vad som för närvarande fungerar bra och vad som inte fungerar. Om du till exempel alltid kryper in på baksidan av de nedre skåpen för att hämta något, skriv ner problemet.

Stoppa röran. Nu har du chansen att inventera allt du behöver för att förvara och sedan planera därefter. Lyckligtvis inser möbeltillverkare lagrings- och organisationsfunktioner som driver försäljningen, och de har svarat därefter.

Tänk på effektivitet. Om ditt kök känns mer som en hinderbana än en organiserad arbetsplats, överväg två beprövade grunder för kökslayout:

Arbetstriangeln. Denna imaginära triangel har spis, kylskåp och diskbänk vid spetsarna. Den gamla “8-meters regeln” dikterar att omkretsen av denna triangel inte ska överstiga 8 meter och att varje sida ska vara mellan 1 och 3 meter lång. Se till att triangeln inte skär en ö eller halvö längre än 0.5m.  För att se ytterligare layouter, välj kök, L-formad, Korridor och G-formad planlösning.

Arbetsstationen. Skapa separata stationer för matlagning, bakning och städning. Varje område är centrerat kring en stor apparat och behöver minst 4dm diskutrymme.

Håll dig till en budget. Med all sannolikhet måste du göra några val om var du ska spara och var du ska spendera. Håll dina prioriteringar i centrum. Ett intervall på 5000kr eller 100tkr Ett handfat på 1000kr eller ett som kostar 35000kr? En knopp i polerad mässing för 40kr eller en kristallmodell för 1000kr. Vad är viktigt för dig?”

När det gäller budgetfördelning kan du förvänta dig att skåp och hårdvara kommer att vara cirka 29% av din investering, apparater och ventilation kan vara 14%, bänkskivor brukar köra 10% och installationen är cirka 17% av det totala projektet kosta. Avsätt 10 % eller 20 % av din budget för oförutsedda utgifter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!