Planritningar för hus: Allt du bör veta

Processen att bygga ditt drömhus börjar med mycket planering och genomförande. Och en integrerad del av hela planläggningsprocessen är en planlösning. Med en planlösning får du en realistisk bild av hur din byggnad eller ditt hus så småningom kommer att se ut när det är färdigt.

Så, oavsett om du planerar att bygga ett hus, renovera ditt gamla hem eller till och med förnya den inre delen av ditt hem för att få en ny design eller utseende, är en planlösning avgörande för att du ska kunna ha ett framgångsrikt projekt.

Vad handlar planritningar om?

Planritning är den visuella representationen eller visningen av hus från ovan. De används för att visa eller illustrera nyckelelementen i ett hus. Sådana element inkluderar fönster, kök, dörrar, trappor och andra större möbler som finns på golvet i ett byggprojekt. Planritningar är med andra ord manuella eller digitala arkitektoniska ritningar som visar hur byggnader eller hus kommer att se ut när de väl är byggda. De kan också beskrivas som ortografiska projektionsritningar som hjälper till att ge en levande beskrivning av byggnader och deras omgivningar. Planritningar används av olika byggnadsproffs som inredningsarkitekter, fastighetsutvecklare, husbyggare, snickare, arkitekter, hemdesigners, bland annat. Den fungerar som en layout eller mall som dessa proffs kan visa sina kunder närhelst de bestämmer sig för att arbeta med vilket byggnads- eller konstruktionsprojekt som helst. Det hjälper dem också att förverkliga visionen om kundens idealiska hem.

Fördelar med att ha en planritning

 • Det hjälper dig att visualisera och förstå vilken typ av jobb din byggare kommer att utföra innan projektet startar
 • Det hjälper att ge en realistiskt och exakt utseende av inredningsplaneringen av ditt hus för att säkerställa att det perfekt passar dina önskemål eller livsstil
 • Det hjälper dig att kommunicera olika våningsinformation till dig på ett tydligt, attraktivt och detaljerat sätt genom 2D- och 3D-presentationer
 • Det hjälper dig att visa en detaljerad och korrekt layout som gör att du kan förstå vad din byggnad kommer att bli samtidigt som det hjälper dig att vara säker på vilken typ av jobb som kommer att utföras
 • En planlösning gör att du får ett funktionellt och praktiskt utrymme att arbeta med , särskilt när möbler ingår
 • Det används för att illustrera nybyggda hem, planera hemmets renoverings- och hemförbättringsprojekt, sälja ett hem och skapa en fastighetsnotering
 • Det hjälper till att visa förhållandet mellan utrymmen och rum och hur du kan navigera i huset

 

Typer av planlösningar

 • Moderna planlösningar:
  När det kommer till modern hemdesign är den moderna planlösningen det du bör hålla utkik efter. Denna typ av plan har minimala väggar och kan ge dig mer utrymme att arbeta med eftersom ett rum direkt leder till nästa utan barriär.Du kan till exempel ta bort väggarna mellan köket och vardagsrummet, vilket gör att du enkelt kan veta vad som händer i köket medan du är i vardagsrummet och vice versa.Denna typ av plan blir allt mer populär i dagens världen på grund av det öppna utrymmet och känslan av ett större hem.

 

Fördelar

 • Det möjliggör mer naturligt ljus in i huset
 • Det större utrymmet gör det lättare att flytta runt i huset
 • På grund av dess modernitet och popularitet är det lättare att sälja på fastighetsmarknaden

Nackdelar

 • Det skapar lite eller ingen integritet i huset
 • Inga traditionella eller stängda untrymmen

 

Anpassade planlösningar

En anpassad planlösning är en skräddarsydd typ av planlösning som du tänker skapa själv. Det innebär att arbeta med din byggare eller arkitekt för att skapa din plan från grunden genom att navigera i kataloger över olika hem och skräddarsy dem efter dina personliga behov eller smak.

Med den här typen av plan har du frihet att välja inventarier, rum, material, stilar, färger, bland andra funktioner som du vill inkludera i ditt hus.

Former för presentation/representation av planritningar

Planritningar presenteras huvudsakligen på tre sätt. De inkluderar följande:

2D

Detta brukar komma i form av en ritning, skiss eller datorritning. Den visar den övergripande layouten av husets interiör från ovan.

En 2D-representation anses mest vara en teknisk typ av planritningspresentation eftersom det är en platt, vanlig ritning utan djup eller perspektiv som visar de olika måtten på utrymmena i ett hus.

På grund av dess tekniska karaktär presenteras det vanligtvis för kunder med 3D-representation för bättre förståelse.

3D

3D är det mest visuellt tilltalande och populära sättet att presentera en planlösning. Det hjälper till att visa husets höjd och perspektiv och ger fler detaljer som är lätt att förstå.

Här ser du lätt var dörrar, fönster, rum och möbler finns i huset genom virtual reality-läge.

Även om det är dyrare att göra jämfört med 2D, ger det en bättre användarupplevelse som gör användningen värd besväret.

Live 3D

Live 3D liknar 3D-representationen, men den är mer avancerad eftersom den ger dig en virtuell rundtur i huset. Det är en mycket realistisk representation som ger liv åt dina planlösningar och hemdesigner samtidigt som du får en virtuell 3D-genomgång.

Faktorer att tänka på innan man ritar/designar en planlösning

1. Struktur eller layout

En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ritar en planlösning är en layout. Oavsett om det är en färdig eller skräddarsydd plan, måste du se till att layouten är funktionell och praktisk att arbeta med.

Vill du gå efter en modern eller traditionell planlösning? Eller föredrar du en modern skräddarsydd plan? Vilken typ av plan du än väljer att gå efter måste kunna implementeras när du arbetar med din byggare för att uppnå ett framgångsrikt resultat.

2. Livsstil

Bland de saker som bör övervägas tillräckligt under planeringen är klientens livsstil. Typen av jobb, personlighet eller aktivitet som klienten utför dagligen kommer att påverka husets planlösning. Är kunden en träningsentusiast? Om så är fallet bör ett gym införlivas i planen.

På samma sätt bör en klient som arbetar hemifrån ha ett hemmakontor helt avskilt från andra rum i planen.

3. Familjens storlek

Vilken typ av familj planerar att bo i huset? Är det förlängt eller nukleärt? Hur stor är familjen? Dessa, bland andra relevanta frågor, måste besvaras när en planlösning utformas.

4. Funktionalitet och mångsidighet

En funktionell och mångsidig planlösning kommer att hjälpa till en framgångsrik husmakeover när behovet uppstår. Till exempel kan ett gym enkelt göras om till ett arbetsrum och ett sovrum till ett hemmakontor om planlösningen är tillräckligt mångsidig.

5. Utrymme

Mängden tillgängligt utrymme för planen är en annan avgörande faktor att ta hänsyn till. En bra planlösning måste fungera effektivt med det begränsade utrymmet som finns tillgängligt utan att orsaka kluster i huset.

6. Möbler

När möblerna till huset redan finns tillgängliga kommer det med största sannolikhet att avgöra hur planen ska utformas. Därför bör du överväga möbler under planeringen för att säkerställa att varje del passar perfekt till de platser de är avsedda att vara.

7. Budget

Den tillgängliga budgeten avgör absolut möjligheten att framgångsrikt implementera en planlösning. Om du vill satsa på en lyxig husplan måste du förbereda dig på att spendera mer på planen och genomförandet.

Hämta din planlösning

 • Det finns inget kvalitetsbyggprojekt som inte kräver planering. Att ha en bra planlösning för ditt hus kommer att räcka långt för att förhindra att du gör några misstag under bygget. Det hjälper också till att effektivt göra ditt hem mer organiserat och estetiskt tilltalande efter att det har byggts.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!