14 Överraskande Platser där Mögel Gömmer sig i Hemmet

En av de vanligaste levande organismerna i världen kan ha bosatt sig i ditt hem, och du kanske inte ens vet om det. Mögel – det vanliga namnet för tusentals olika typer av svampar – kan växa överallt där fukt och organiskt material finns, och det är inga bra nyheter. Förutom att det är fult kan mögel vara direkt farligt och skadligt.

Mögel kan orsaka nästäppa, halsirritation, hosta eller väsande andning, ögonirritation eller, i vissa fall, hudirritation. Inte bara det, utan människor med allergier eller vissa typer av luftvägar sjukdomar är särskilt känsliga för de negativa effekterna av mögel. Ännu värre, mögel kan växa nästan var som helst där det finns fukt, även på platser du inte kan se eller vanligtvis inte ens tänker på att städa.

I denna artikel går vi därför igenom några av de vanligast gömställen och platser där mögel kanske lurar i ditt hem.

Under diskhon

Mögel trivs i en varm, fuktig och mörk miljö – som den som finns under de flesta handfat i kök och badrum. Kontrollera dessa områden för kondens eller VVS-läckor och torka av insidan av skåpet under diskbänken med en blekmedels- eller väteperoxidbaserad rengöringslösning för att förhindra att mögel sprids.

Inuti tandborsthållaren

En glas- eller keramikbehållare bredvid handfatet i badrummet är en praktisk plats att förvara en tandborste på. Det är dock också en perfekt livsmiljö för mögel, som trivs på vattnet som droppar från tandborsten in i behållaren. För att förhindra mögel från att växa, skölj och torka insidan av din tandborstburk regelbundet. Medan du håller på, tvätta tvålkoppen, inklusive undersidan, också!

I dina skåp

Papper är tillverkat av trämassa, som är en organisk fest för mögelsporer. Om ditt hem upplever vattenskador eller hög luftfuktighet, kan dina papper bli fuktiga, vilket gör att de riskerar att få mögelväxt. När papper väl har förorenats med mögel kan det vara svårt eller omöjligt att stoppa permanenta skador på dina dokument, så det bästa alternativet är förebyggande. Var försiktig med att förvara saker i fuktiga lådor, vindar eller källare, och överväg att köra en avfuktare på ditt hemmakontor under årets mest kvalmiga månader.

På (eller i) leksaker

Små barn stoppar allt i munnen och deras leksaker kan bli ganska slarviga och smutsiga. Även hårda latexleksaker kan samla på sig bakterier och fukt, vilket gör att de kan få mögeltillväxt. En vanlig tur genom diskmaskinen eller tvättmaskinen bör hålla mögel i schack.

På apparattätningar och dropptråg

Tätningarna, spolarna och dropptrågarna på många vanliga hushållsapparater, från kylskåp till tvättmaskiner, håller kvar fukt – och där det finns fukt kan det finnas mögel! Lägg till dessa dolda fläckar till din vanliga rengöringsrutin för att förhindra mögel från att få fäste.

På (eller under) golvmattor

Den allestädes närvarande dörrmattan är utmärkt för att skrapa av lera, gräs eller snö från dina skor, men daglig användning fångar fukt i och under mattan, vilket skapar en gästvänlig miljö för mögelsporer att växa. För att motverka spridningen av mögel, skölj dina mattor regelbundet och ta bort dem från dörren för att ge dem (och golvet under dem) en chans att torka.

På mattor och klädsel

Draperier, klädsel och vägg-till-vägg mattor fångar upp mycket damm, smuts och hudceller, som alla är mat för mögelsporer. Lägg till ett spill eller VVS-läcka så har du den perfekta grogrunden för möge. Minimera risken för angrepp genom att dammsuga regelbundet, tvätta med mögelhämmande rengöringslösningar och torka mattor eller klädsel ordentligt efter ett spill.l

Under tapeter och gipsskivor

Bara för att du inte kan se det betyder det inte att det inte finns där. Mögel kan gömma sig bakom tapeter, under paneler eller till och med på baksidan av väggskivan. Se till att regelbundet torka av dina väggar och kontrollera sömmarna mellan tak och golv för tecken på mögel. Innan du installerar ny tapet eller gips, grunda området med en mögelhämmande färg för att förhindra problem längre fram.

Om VVS och kanalsystem

Rör och kanalsystem kan uppleva överdriven fukt, särskilt i hem med genomsnittliga luftfuktighetsnivåer på 60 procent eller högre. För att förhindra mögeltillväxt på VVS och kanalsystem, sänk luftfuktigheten inomhus till mellan 30 och 50 procent genom att väderbehandla ditt hem, åtgärda läckor och köra en avfuktare. Du kan också överväga att installera ett ultraviolett belysningssystem som kommer att förstöra mögelsporer när luft passerar genom kanalerna.

Runt pannor och varmvattenberedare

Pannor och varmvattenberedare har vanligtvis avlopp för att avlägsna överskottsfukt och kondens som byggs upp under normal drift. Tyvärr kan dessa avlopp bli igensatta eller rostiga, vilket förhindrar att vätska tas bort ordentligt och uppmuntrar mögeltillväxt på väggar, golv, till och med luften, runt den felaktiga enheten. Inspektera och rengör dina HVAC-enheters avlopp regelbundet för att säkerställa att de fungerar korrekt och överväg att köra en avfuktare i rum där fukt tenderar att samlas.

Takplattor

Eftersom rör och kanaler ofta löper genom utrymmet ovanför ett tappat tak, är detta område en magnet för fukt, damm och mögel. Plattor placerade runt dina HVAC-ventiler är särskilt känsliga för mögel eftersom varm, fuktig luft ständigt cirkulerar där. Inspektera dina takplattor regelbundet för att upptäcka problem innan de sprider sig.

På Dina tallrikar

Alla vill spara tid och pengar, så det kan vara frestande att hoppa över torkcykeln på diskmaskinen för att snabba upp disken och dra ner på energiräkningen. Vet bara att om du hoppar över torkning kan du bjuda in mögel i ditt kök. Disken måste vara ordentligt torr innan du staplar dem i skåpet, så om din diskmaskin inte torkar måste du göra det manuellt med en diskhandduk. Annars kan du hitta mögel som växer mellan de staplade tallrikarna.

I krukväxter

Övervattning kommer inte bara att ge dina inomhusväxter rotröta och drastiskt förkorta deras livslängd, utan den överflödiga fukten kan också få mögel att växa på ytan av jorden och på själva krukorna. Så överdriv inte med vattenkanna.

I din bil

Precis som i ditt hem kan mattorna, klädseln och golvmattorna i din bil fånga upp fukt och smuts, vilket skapar de perfekta förutsättningarna för mögeltillväxt. För att hålla borta fukt och mögelsporer, lämna inte dina bilfönster eller soltak öppet under långa perioder, och för att förhindra mögeltillväxt, håll din bil interiör torr och ren.

Mögel misstag

Som du nu kan se kommer mögel att leva varhelst den kan hitta mörka, fuktiga platser. Det är upp till dig att torka upp våta fläckar och noggrant rengöra skrymslen och vrår runt ditt hem för att förhindra att det känns välkommet.Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!