Putsa Hus – Så Gör du! [Fasadputsning Steg-För-Steg]

Att veta hur man putsar fasaden är en användbar färdighet. Hus med fasadputs är ett populärt val av fasad i Sverige, men precis som allt annat kommer det att behöva renoveras och fräschas upp över tid.

Att förändra och förbättra ditt hus exteriör är faktiskt ett av de mest effektiva sätten att öka värdet på din fastighet, och fasadputsning är ett av de effektiaste sätten att uppnå detta (förutsatt att du har ett stenhus). Ditt hems exteriör är det första som alla besökare eller potentiella köpare kan se, så det är viktigt att se till att det har så mycket tröskelvärde som möjligt, särskilt om den nuvarande exteriören är i dåligt skick eller en blandning av olika material som inte matchar varandra.

Puts kan vara sand och cement eller en flexibel, andningsbar polymermodifierad puts för hem med solida väggar. Det kan dölja tegelverk av dålig kvalitet eller modernisera ditt hus och skapa en elegant finish på moderna hem. Den kan komma självfärgad eller målas senare. Putsning fungerar bra med murverk eller timmerbeklädnad för att ge ett snyggt utseende och kan matchas med yttre isolering för att värma upp ett hus som drar.

Ta reda på hur du putsar hus i den här guiden och upptäck fler sätt att förbättra utsidan av ditt hem med vår guide.

Hur mycket kostar det att putsa ditt hus?

Det är ingen nyhet att svaret på denna fråga beror på. Men det allmänna riktmärket är att putsning av din yttre fasad med en sand- och cementskraplack och en finare ytbeläggning, följt av två lager yttre murfärg kostar i området 500 till 600 per m². Att putsa och måla ett typiskt parhus med tre sovrum med 80 m² väggar skulle därför kosta mellan 4000 och 60000kr, men flera faktorer såsom typ av hus och typ av putsning kommer givetvis att påverka det totala priset.

För ett fast muromgärdat hus eller där håligheten är för smal för att applicera tillräckliga nivåer av isolering kanske du vill ta chansen att lägga till isolering. I detta fall är ett yttre väggisoleringssystem vanligtvis ett bättre alternativ än att isolera internt eftersom inget utrymme går förlorad inom fastigheten Istället görs detta utifrån.

Att applicera extern isolering med en blank yta kostar vanligtvis 800 till drygt 1000kr per m².

Putsning av hus

Puts kan appliceras för att skapa en slät, texturerad eller mönstrad finish och finns i ett brett utbud av färger. Tänk på vilken typ av puts du använder noggrant – kalkputs med texturerad eller mönstrad yta passar gamla, historiska byggnader, medan nya silikonbaserade putsar som är flexibla, andas, underhållsfria och släta i sin yta passar moderna hem.

Moderna putsningar är en stor förbättring jämfört med de betongputsar som använts fram till nyligen. Priserna börjar vanligtvis på knappt 700kr per kvadratmeter.

Kalkputs: Kalkputs är det bästa alternativet för gamla hem. Den är flexibel och andas så att den passar tidiga egenskaper för att lindra fuktproblem.
Cementputs: Detta är standardvalet på ytterväggar. Det kan blandas på plats och materialet som används är billigt, men eftersom det kräver två till tre lager, kommer arbetskraftskostnaderna snabbt att öka. Det behöver ofta ommålas för att se snyggt ut.
Polymerputs: Vanligtvis cement eller kalkbaserad, denna typ av puts har tillsatt polymerer och andra plaster för att förhindra sprickbildning. De kan vara färgade, vilket betyder att de inte behöver målas.
Akrylputs: Detta används ofta som topplack över befintliga ytor. Silikon kan tillsättas för lång livslängd och för att förhindra behovet av rengöring.

Hur du putsar  hus steg-för steg

Oavsett om du försöker göra jobbet själv, eller anställer en entreprenör, måste du förstå processen så att du kan planera den runt resten av ditt projekt.

Förbered fasaden

Innan ett hus putsas bör väggarna undersökas, med reparationer av konstruktionsfel och eventuell rörelse stabiliserad, annars kommer troligen att ytfinishen misslyckas. Varje ny finish är bara lika bra som väggen bakom den.

Externa detaljer

Externa detaljer måste ofta tas bort, tillsammans med stuprör och andra externa detaljer på din fasad. Metallstopp ochmed mera appliceras sedan runt fönstret och dörröppningarna och hörnen (eller kanterna på en terrassegendom) för att ge rena och snygga kanter för putsningen.

Isolering

När yttre väggisolering appliceras före putsen, är detta vanligtvis i form av styva brädor eller plattor. Typ av infästning måste väljas beroende på väggtyp – som antingen är mekaniskt fäst eller limmad på väggarna.

Nät för fasaden

Ett tygmönstrat nät appliceras sedan över isoleringen och läggs i det första basbeläggningsskiktet. Detta nät fungerar som en förstärkning mot sprickbildning. Detta följs av ytterligare en eller två tunna ytskikt av puts, vanligtvis en grundfärg och en topplack.

Bygg på lager

Olika proprietära system är uppbyggda av olika lager, med olika former av isolering. Olika typer av puts används också med externa väggisoleringssystem, beroende på applikation och önskad finish, inklusive polymercement, silikon och akryl.

Avslutning av puts

Slutligen kan externa stuprännor etc. appliceras på nytt. Du kan förvänta dig att den totala processen tar cirka tre till fyra veckor.

Se till att de ändringar du gör överensstämmer med ditt hems ålder och proportioner. Putsade väggar på gamla fastigheter kan målas i pastellfärger, med  detaljer i vitt.

Stenstreckade eller dåligt målade väggar kan tas tillbaka tegelstenen.  Skadat tegel kan isoleras och göras.

Tänk på hur ändringarna du planerar att göra kommer att passa med omgivande fastigheter. I ett radhus eller parhus måste du föreställa dig hur ditt hus relaterar till dina grannar. I ett fristående hus kan mer radikala behandlingar vara möjliga – inklusive fönsterbyte, partiell renovering och putsning, med mera. En designkonsult eller arkitekt hjälper dig att maximera dess potential.

Kolla med en lokal fastighetsmäklare att dina planer kommer att förbättra, snarare än att förringa ditt hems värde.

Missa inte chansen att förbättra din fastighets energieffektivitet om du putsar ditt hem.

Fasadrenovering Gratis Offert – En Komplett Guide

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!