Putsa koppar – Skinande ren Koppar [Rengör Ärgad Koppar]

Olika gamla kopparsaker är bland de mest populära antika saker som folk samlar på.

Patinan (åldrandet) de har efter många års användning är vacker, men koppar erbjuder även en fin yta när den är polerad.

I denna artikel ska vi titta närmare på de bästa och enklaste sätten att få din koppar fin och gnistrande igen.

Hur man rengör och polerar koppar

Nyckeln är att använda något som är surt och/eller slipande, men inte något som kommer att repa din yta.

1. Bakpulver

Låt oss börja med ett av de mest populära sätt för att putsa koppar. Det här är dock ett av de jobbigaste sätten. Bakpulver är inte surt, så det är mest beroende av konsistensen för att ta bort smutsen. Om det är det enda du har till hands, kommer det att fungera, men det skulle fungera ännu bättre med tillsatt citronsaft.

2. Citron & salt

Detta är ett effektivt sätt. Det är helt naturligt, fungerar bra och luktar gott. Vem älskar inte  doften av färska citroner. Den enda nackdelen är att det inte rengör spåren lika lätt som några av de andra teknikerna och det är lätt att använda en stor mängd citroner för stora kastruller och liknande.

Så gör du:

 • skär citronen på mitten
 • toppa citronen med salt
 • använd saltad citron för att gnugga av smuts av koppar.
 • skölj med vatten
 • torka och polera med en ren handduk

3. Vinäger

Vinäger är en annan populär metod. Det luktar inte lika gott som citronen, men det fungerar lika bra. Och det är dessutom billigt!

Så gör du:

 • häll ättika i en liten skål
 • använd en trasa för att gnugga på koppargrytan.
 • tillsätt salt om ättika ensam inte är tillräckligt slipande
 • skölj av i diskbänken
 • torka och polera med en ren handduk

4. Rengöring med kopparrengöringsmedel

Det bästa icke-naturliga sättet jag hittade är att använda ett kopparrengöringsmedel som är specifikt utformat för att polera koppar.

Av alla sätt verkar det fungera snabbast och rengör lättast sprickorna där smuts är svårast att rengöra. Du kan använda tandborste i dessa områden.

Så gör du:

 • Fukta kopparytan lätt med vatten
 • Strö kopparrengöringsmedel på ytan (använd försiktighetsåtgärder enligt förpackningen)
 • skrubba med en gammal trasa (eller tandborste)
 • skölj med vatten
 • torka och polera med en ren handduk

5. Ketchup

Om inget annat fungerar så väl, kolla ditt kylskåp. Ketchup fungerar bra för att avlägsna smeten från koppar också på grund av dess surhet.

Så gör du:

 • spruta ketchup på kopparen
 • använd en gammal trasa för att gnugga in i pannan tills den tar bort smet
 • skölj av med vatten
 • torka och polera med en ren handduk

Vanliga frågor om koppar

Hur får man bort ärgning på koppar?

Det finns flera metoder för att få bort ärgning på koppar:

 1. Salt och limejuice: Blanda en del salt med två delar limejuice eller citronsaft till en pasta. Gnugga pasta över ärgningen med en trasa eller en borste och skölj sedan av med varmt vatten.
 2. Bikarbonat och vinäger: Blanda en del bikarbonat med en del vinäger till en pasta. Gnugga pasta över ärgningen med en trasa eller en borste och skölj sedan av med varmt vatten.
 3. Ketchup: Smörj ketchup över ärgningen och låt det sitta i 15-20 minuter. Skrubba sedan försiktigt med en trasa eller en borste och skölj sedan av med varmt vatten.
 4. Kopparskrapa: En kopparskrapa är ett verktyg speciellt utvecklat för att ta bort ärgning på koppar. Det är viktigt att använda det försiktigt för att inte skada koppar ytan.
 5. Kommersiella rengöringsmedel: Det finns många kommersiella rengöringsmedel som är speciellt utvecklade för att ta bort ärgning på koppar. Var noga med att följa instruktionerna på förpackningen och testa alltid på en liten osynlig yta först.

Det är viktigt att försiktigt rengöra koppar och att inte använda för hårda skurmedel eller skurborstar, eftersom det kan skada ytan. Det är också viktigt att torka av koppar ytan efter rengöringen för att förhindra att ärgningen kommer tillbaka.

Kan man använda Silverputs på koppar?

Silverputs är avsedd att användas på silverföremål för att ta bort ärgning och för att återställa glans. Det är inte rekommenderat att använda silverputs på koppar eftersom det kan skada ytan och orsaka korrosion. Koppar är en annan metall med annan kemisk sammansättning och egenskaper än silver.

Det finns speciella rengöringsmedel och metoder för att rengöra och polera koppar och det är bäst att använda dessa istället för silverputs. Koppar kan rengöras med milda rengöringsmedel, som citronsyra, bikarbonat och vinäger. Det är också viktigt att torka av koppar ytan efter rengöringen för att förhindra ärgning och korrosion.

När blir koppar grönt?

Koppar blir grönt när det utsätts för fukt och syre i luften. Detta sker genom en naturlig process som kallas patinering. Patinering orsakas av ett tunt lager av kopparoxid och kopparkarbonat som bildas på ytan av koppar. Detta lager av patina kan vara grönt, blått, eller svart beroende på förhållandena.

Det är vanligt att koppar tak, statyer, byggnader och andra utomhusföremål patineras. Även koppar köksredskap som exempelvis kastruller kan patineras om de används ofta. Detta är inte skadligt för koppar men kan ses som en estetisk nedgång.

Men det finns också möjlighet att koppar patineras på grund av en överdrivet hög koncentration av koppar i vatten, det kan vara ett tecken på en kopparkorrosion och det kan vara skadligt för människor och djur.

Hur ofta ska man putsa koppar?

Hur ofta man bör putsa koppar beror på hur ofta det används och vilka förhållanden det utsätts för. Generellt kan man säga att koppar som används ofta och utsätts för hög fuktighet och luftföroreningar bör putsas oftare än koppar som används sällan och hålls i torra och rena förhållanden.

Om koppar är exponerad för fukt och luftföroreningar, bör det rengöras och putsas regelbundet för att undvika korrosion och ärgning. En gång per månad är ett bra intervall om koppar används ofta och exponeras för känsliga förhållanden. Om det används sällan och hålls i bra förhållanden, kan det räcka med att rengöra och putsa det en gång per kvartal eller en gång per halvår.

Det är också viktigt att kontrollera koppar ytan regelbundet för att upptäcka eventuella skador eller ärgning. Skador och ärgning bör behandlas omedelbart för att förhindra ytterligare skador och korrosion.

Kan koppar korrodera?

Ja, koppar kan korrodera. Korrosion är en naturlig process som sker när metaller utsätts för syre och fukt i luften eller i andra miljöer. Koppar korroderar när det bildas ett tunt lager av kopparoxid på ytan. Detta kan leda till att ytan blir mörkare och mindre glansig, och det kan också orsaka skador på föremålets utseende och hållbarhet.

Det finns flera faktorer som kan påverka korrosionsgraden av koppar, såsom:

 • Luftföroreningar: Koppar är känsligt för luftföroreningar såsom svaveldioxid och kväveoxider, som kan accelerera korrosionen.
 • Fuktighet: Koppar korroderar snabbare i fuktiga miljöer jämfört med torra miljöer.
 • Kemiska föroreningar: Vissa kemiska ämnen som finns i vatten eller luft kan orsaka korrosion på koppar.
 • Mekanisk skada: Om koppar ytan är skadad kan det leda till korrosion då det skadade området är mer mottagligt för fukt och syre.

Det är viktigt att skydda koppar mot korrosion genom att hålla det i torra och rena förhållanden, och genom att rengöra och putsa det regelbundet. Det är också viktigt att omedelbart behandla eventuella skador eller korrosion som upptäcks.

Kan koppar rosta?

Koppar är en kopparlegering som inte rostar eftersom koppar är en icke-rostande metall. Rost är en form av korrosion som vanligtvis uppstår på järnbaserade metaller, som stål och järn, när de utsätts för fukt och syre i luften. Rost är en oxidationsprocess där järnet reagerar med syre och fukt i luften och bildar järnoxid, som är den oranga eller röda fläck som kännetecknar rost.

Men det finns vissa kopparlegeringar som kan rosta, även om det är ovanligt. Således kan det finnas några kopparlegeringar som kan rosta när de utsätts för extremt höga eller låga temperaturer, kemiska föroreningar eller mekanisk skada.

Det är viktigt att skydda koppar mot korrosion genom att hålla det i torra och rena förhållanden och genom att rengöra och putsa det regelbundet. Det är också viktigt att omedelbart behandla eventuella skador eller korrosion som upptäcks. Det är också viktigt att välja rätt kopparlegering för det specifika syftet och att följa rekommendationer från tillverkaren för att säkerställa att det håller så länge som möjligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!