Putsa Mässing – Skinande Ren Mässing [Rengör Ärgad mässing]

Mässing ger en varm, polerad glöd till hushållsartiklar – allt från handtag till badrumsarmaturer, möbler och till och med köksredskap. Mässing är en stark och korrosionsbeständig metall, och dessutom en relativt billig legering tillverkad av zink och koppar.

På grund av sin ljusa, gyllene färg har materialet länge varit ett favoritmaterial inom hemdesign. Men som vilken metall som helst kan mässing bli tråkig och fläckig med tiden. Lyckligtvis, med bara lite kunskap kan du lära dig att rengöra mässing och hålla den ren under lång tid. Tro det eller ej, många effektiva mässingsrengöringsprodukter finns redan i ditt kök!

Varför rengöra mässing eller polera mässing?

Guld och mässing är korrosionsbeständiga och starka legeringar och på grund av sina ljusa guldfärger är de ett av de mest populära dekorations- och heminredningsmaterialen i världen.

Precis som vilken annan metall som helst tenderar mässing och guld också att bli fläckiga och tråkiga med tiden. Men du kan enkelt rengöra mässingsartiklar och polera mässing för att låta dem lysa så starkt som möjligt och få dem att se så bra ut som nya med rätt mässingsrengöringsmedel och mässingspolering. Rengöring och polering av guld- och mässingslampor eller andra föremål är inte svårt och du kan göra det med saker som vanligtvis finns i hem.

Innan du börjar rengöra mässingsartiklar bör du ta reda på om föremålen är rent guld och mässing eller om det finns en blandning av andra metaller i den också.

Ett enkelt sätt att ta reda på det är att använda en magnet. Om magneten fastnar på ytan betyder det att det finns andra metaller i den eftersom magneter inte lockas av massiv mässing och guld. Om föremålen är pläterade kan du rengöra dem med varmt tvålvatten. Om du polerar eller gnuggar dem för kraftigt med mässingsrengörare kommer du dock att ta bort pläteringen och få dem att se tråkiga ut. Var därför försiktig.

Det finns många sätt att rengöra massiv mässing. Ditt tillvägagångssätt bör bero på nivån av damm, smuts eller fläckar som har byggts upp. Här är några tips och tekniker:

Rengör mässing

Börja med varmt tvålvatten och en mikrofiberrengöringsduk: Gå igenom alla ytor noggrant med rengöringsduken med en ren tandborste för att komma in i sprickor. Skölj med varmt vatten och torka noggrant.

För tuffare rengöringsjobb, ta ketchup, tomatsås eller tomatpuré. Gnugga helt enkelt ett tunnt lager på mässingen, låt stå i någon timme och rengör sedan biten med varmt tvålvatten.

Ett annat alternativ är att göra en pasta med lika delar salt, mjöl och vit vinäger. Applicera pastan på mässingen och låt stå i upp till en timme. Skölj med varmt vatten och torka.

En alternativ naturlig rengöringskombination är salt och citron. Skär en citron på mitten och ta bort fröna. Täck den skurna halvan av citronen med bordsalt och gnid den över mässingytan, belägg citronen med salt efter behov. När du har täckt hela ytan, buffra till en glans med en ren, torr trasa. Du kan också göra en pasta med två delar kräm av tartarpulver till en del citronsaft – gnid pastan på mässingen, låt den sitta i 30 minuter, skölj med varmt vatten och buffa.

Kommersiella metallrengöringsmedel och polermedel kan också vara effektiva för rengöring av mässing och är vanligt tillgängliga på de flesta hemmacenter och stormarknader.

Misstag att undvika vid polering av mässing

Det finns några problem som du bör vara medveten om när det gäller polering och rengöring av mässing:

  • Undvik att använda mycket slipande tvättdukar, borstar av metallborste eller stålull; dessa kommer att repa mässingytan.
  • För att förhindra fläckar kan en tunn beläggning av linolja eller mineralolja appliceras på ren mässing med en mjuk frottéhandduk.
  • Många mässingsföremål är skyddade med en lackfinish och bör endast rengöras med varmt tvålvatten. Om bitar av denna typ är kraftigt skadade, måste du ta bort lacken med en färg- eller lackborttagare, rengöra och polera mässingen med en av teknikerna ovan och sedan lacka om biten.
  • Du bör undvika att vidröra dina mässingsartiklar så mycket som möjligt; oljor i din hud kan påskynda fläckarna.
  • Regelbunden rengöring och polering med en mikrofiberduk hjälper till att hålla damm och smuts från att ansamlas och hålla dina mässingsaccenter vackra och glänsande.

Polering av lackerad mässing

Torka av mässingen med en mjuk, fuktig trasa. Kör en mjuk trasa under ljummet vatten. Vrid bort överflödet av vatten och torka sedan mässingen med den fuktiga trasan med små cirkelrörelser.

Lack är en skyddande beläggning, och för lackerade delar kan den mest milda till måttliga tråkigheten poleras ut med fysiska medel snarare än kemiska. Faktum är att om du använder hushållsrengöringsmedel eller annan typ av polermedel riskerar du att förstöra lackbeläggningen.

Använd en mjuk bomulls- eller frottétrasa för bästa resultat.

Buffa försiktigt med en torr trasa. Om den lackerade mässingen fortfarande verkar något tråkig, ta en torr trasa och polera ytan i flera minuter, arbeta över hela ytan i små cirkulära rörelser.

För denna del av processen kan du överväga att använda en bomullsduk.

Bedöm mässingen. Vid denna tidpunkt bör mässingen verka ganska polerad. Om det fortfarande ser fläckigt och tråkigt ut kan du dock behöva ta bort lacken helt och rengöra mässingen mer grundligt.

Använda kommersiell mässingspolish

Välj rätt polermedel. Många kommersiella metallpoleringspastor kan vara för slipande för vissa mässingsartiklar. Som en allmän regel, leta efter ett polermedel som är specifikt märkt för att fungera för mässing. Ett polermedel som är märkt för användning på just mässing är ett ännu bättre val.

Applicera lacken på en torr trasa. Pressa en klick av mässingslacken på en mjuk trasa. Lite kan räcka långt, så du behöver inte använda så mycket.

Använd en mjuk bomulls- eller frottétrasa för bästa resultat.
Det rekommenderas att du applicerar lacken på duken istället för att applicera den direkt på mässingytan. Att applicera lacken på mässingen kan göra det svårare att sprida lacken jämnt, och som ett resultat kan en del av mässingen få en högre koncentration av polermedel än resten av ytan.

Buffa mässingen. Torka av mässingen med den polerade belagda trasan och applicera jämnt tryck i små cirkulära rörelser. Täck hela ytan på detta sätt.

Följ etikettinstruktionerna på lacken när du applicerar det. De flesta polermedel fungerar på samma sätt, men olika formler kan ha lite olika krav, och om du använder ett polermedel felaktigt kan det leda till skador på din mässing.

Skölj och torka för att ta bort kvarvarande lack. För vissa polermedel kan du behöva torka av lacken med en fuktig trasa innan du polerar försiktigt med en ren, torr trasa.

Vanliga frågor

Kan man putsa mässing med ketchup?

Ketchup är en sur sås som innehåller vinäger, socker och tomater, och det kan användas som ett hemmagjort rengöringsmedel för mässing. Mässing är ett legerat metall som består av koppar och zink, och det kan bli missfärgat eller oxiderat över tid. Ketchup kan hjälpa till att ta bort detta och ge mässing en glansig finish.

För att putsa mässing med ketchup bör du först rengöra mässingsföremålet ordentligt för att ta bort smuts och damm. Du kan använda en fuktig trasa eller svamp för att göra detta. Applicera sedan ketchup på en trasa och gnugga det över mässingsytan tills det är helt täckt. Låt såsen sitta på mässingsytan i 5-10 minuter, sedan skölj av den med vatten och torka av föremålet med en torr trasa.

Det är viktigt att kontrollera om det finns någon speciell rengöring rekommendation för det specifika mässingsföremålet, eftersom vissa mässing kan reagera negativt med ketchup eller vinäger. Det är också viktigt att tänka på att ketchup kan lämna fläckar på textilier eller andra material som det kommer i kontakt med.

Så i sammanfattning, det går att putsa mässing med ketchup, men det är viktigt att kontrollera ifall det finns någon rekommendation för det specifika mässingsföremålet och vara försiktig med att undvika att få ketchup på andra ytor.

Vad är bäst att putsa mässing med?

Det finns flera olika metoder och produkter som kan användas för att putsa mässing och ge det en glansig finish. Här är några av de vanligaste och mest effektiva metoderna:

  1. Bikarbonat och vatten: En enkel metod är att göra en pasta av bikarbonat och vatten och använda den för att gnugga mässingsytan. Skölj sedan av med vatten och torka torrt.
  2. Vinäger och bikarbonat: En annan metod är att blanda vinäger och bikarbonat tillsammans för att skapa en pasta och använda den för att gnugga mässingsytan. Skölj sedan av med vatten och torka torrt.
  3. Ketchup: Ketchup kan också användas som ett hemmagjort rengöringsmedel för mässing, men det är viktigt att kontrollera ifall det finns någon rekommendation för det specifika mässingsföremålet och vara försiktig med att undvika att få ketchup på andra ytor.
  4. Speciella rengöringsmedel för mässing: Det finns speciella rengöringsmedel som är utvecklade för att rengöra och putsa mässing och ger det en glansig finish. Dessa produkter kan köpas på byggvaruhus eller online.
  5. Profesionella polermedel: Det finns även professionella polermedel för mässing som kan användas för att ge mässing en högglans. Dessa är vanligtvis lite mer avancerade och kräver lite mer tid och kunskap.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att kontrollera om det finns någon speciell rengöring rekommendation för det specifika mässingsföremålet innan man använder någon av dessa metoder.

Kan man få bort repor på mässing?

Ja, det går att ta bort repor på mässing. Ett sätt att göra det är att använda en mild såpa och vatten för att rengöra ytan, sedan polera den med en mjuk trasa eller en speciell polermedel för mässing. Det är viktigt att inte använda något som är för aggressivt eftersom det kan skada ytan ytterligare. Det kan också vara bra att pröva på en liten osynlig del först för att se hur det reagerar.

Kan man diska mässing i diskmaskin?

Mässing är känsligt för höga temperaturer och kemikalier, så det är bäst att diska det för hand med mild tvål och varmt vatten. Diskmaskinen kan skada ytan på mässingen och även orsaka färgförändringar.

Det rekommenderas att man undviker att diska mässing i diskmaskin för att undvika skador.

Kan mässing rosta?

Mässing är en legering av koppar och zink. Eftersom att bara järn och stål rostar så rostar inte mässing. Istället oxiderar det (patineras) och kan få en missfärgad yta som enkelt kan poleras upp.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!