Räkna kalorier om du vill gå ned eller behålla din vikt

För de flesta kan det vara svårt att hålla sig till exakt samma kaloriintag varje dag. Oavsett om du ska gå ner i vikt, eller behålla vikten, så kommer intaget att variera något.

Den största källan till att lagra energi är kroppens fettvävnad, när vi tar in mer energi än vi förbrukar, så lagras överskottet av energi i fettvävnaden. I motsats kommer kroppen att hämta energi från fettvävnaden när vi får i oss mindre än vi behöver. När det sker så går man ner i vikt. Så kaloriintag och kaloriförbrukning är viktig matematik vid viktminskning eller viktökning. Vi berättar mer om att räkna kalorier.

Kaloriräknare

Det är stor skillnad på hur många kalorier per dag vi behöver för att hålla vikten stabil och kroppen igång, eftersom kaloribehovet påverkas av både vikt, kön, ålder och aktivitetsnivå. Med en kaloriräknare ser du exakt hur många kalorier du ska äta per dag. Du kan räkna ut dagsbehovet av kalorier om du bara vill hålla din nuvarande vikt.

Men du kan också välja att se hur många kalorier du ska ha per dag om du vill gå ner i vikt. Knappa in hur många kilo du vill väga, längd och hur snabbt du vill gå ner, och så räknar kaloriräknaren ut dagsbehovet av kalorier.

Vad använder vi kalorierna till?

Först och främst förbrukar kroppen kalorier på vår basala ämnesomsättning, alltså ämnesomsättningen i vila. Det handlar om tomgångsförbränning, det vill säga det kroppen förbränner för att hålla sig själv vid liv, när du är stilla.

Ämnesomsättningen i vila kan man räkna ut genom att räkna ut syreförbrukningen hos en försöksperson som ligger fullständigt stilla i ett laboratorium. När man är i vila arbetar kroppen nämligen också, det gäller t ex hjärtat, njurarna, hjärnan och tarmarna. Ämnesomsättningen i vila beror på ålder, kroppsvikt, kroppssammansättning, kön samt gener. 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!