Hur man Rengör en Bränd Mikrovågsugn Snabbt och Effektivt

Oavsett om det beror på att du har läst feletiketterna, tryckt på fel knappar eller överlåtit matlagningen till dina tonåringar, är en bränd varmluftsmikrovågsugn inte så ovanlig syn. Mikrovågsolyckor är vanliga nog över hela världen, men om du inte tar dig tid att lära dig hur man rengör en bränd mikrovågsugn efter att ha sett gnistor komma från den, kan den lätt skadas permanent.

Låter bistert, eller hur? Det finns dock goda nyheter: det är bara några få procent av fallen. För det mesta är det bara fasta bitar av mat, metallbitar, brännmärken och matlukter som stör din mikrovågsugn. Ändå, vem vill använda en mikrovågsugn som luktar som det är där maten går för att dö? Läs tipsen nedan för att spara tid, ansträngning och kostnader för att byta ut enheten.

Ta bort bränd mat från din mikrovågsugn

Bränd mat kan vara det vanligaste problemet som människor möter med mikrovågsugnar. I ärlighetens namn är det inte så svårt att ställa in timern för länge, vare sig av misstag eller genom att missförstå hur snabbt maten värms upp. Brända popcorn, pizza och andra rätter du skulle använda en mikrovågsugn till kan alla lämna hemska små bitar av sig själva på väggarna om du ställer in timern för länge. Följ dessa snabba små tips för att få ut brända matbitar ur dina mikrovågsväggar:

Se till att mikrovågsugnen är avstängd: Se alltid till att din mikrovågsugn är avstängd och har kopplats bort helt från ett uttag innan du går igång med någon rengöringstips.

Förbered rengöringsblandningen: I en skål eller i diskhon, blanda varmt vatten och en liten mängd diskmedel. Vänta tills det löddrar och blötlägg ditt rengöringsinstrument (vanligtvis en trasa eller svamp) i blandningen.

Rensa bort bitar av mat: Diskmedel och varmt vatten gör underverk för de flesta bitar av bränd mat som har fastnat på väggarna. Om maten är riktigt seg eller behöver en mer avgörande kick för att rengöra, kan du använda en grövre dyna.

Använd bakpulver om det behövs: Bakpulver har varit städarens vän i årtionden nu. Att strö lite bakpulver på trasan eller svampen är bäst för att få bort klibbig mat.

Gör En pasta med bakpulver: Och även efter allt det, kanske vissa fläckar inte går, som bränd ost som är fast besluten att fastna på väggen och göra ditt liv till ett helvete. För sådana situationer finns det ett fint litet knep du kan använda. Gör en mjuk pasta med tre delar vinäger och 1 del vatten och låt den sitta på den brända maten i ett par minuter innan du skrubbar bort den med en fuktig trasa.

Att bli av med den brända lukten från din mikrovågsugn

Matbitar som har fastnat på väggarna är inte det enda som kan hända om man lämnar något för länge i mikrovågsugnen. Du får också en bränd lukt beroende på maten, och ibland kan det vara illamående. Oavsett om det är den svaga lukten av brända popcorn eller den mycket tyngre och mer illamående lukten av ost som är bränd till en knaprig, arbeta dig ner i den här listan med lätta att följa hur du rengör en bränd mikrovågsugn för att bli av med lukter:

Metod 1: Rengöring av insidan av din mikrovågsugn

Det första steget du bör ta för att ta bort lukt från något är att ge det en bra rengöring. När du har sett till att det inte finns några bitar av mat eller metall i mikrovågsugnen, rengör den på följande sätt:

Ånga med vatten: Värm en medelstor kopp vatten i en mikrovågssäker behållare eller glas i cirka 4 minuter. Ångan från koppen med vatten hjälper till att lossa smuts som skapar lukt.

Rengör med diskmedel : Använd metoderna som beskrivs ovan för att rengöra insidan av din mikrovågsugn med diskmedel och vatten. Bakpulver är inte nödvändigt om det inte finns några bitar av mat fast på väggarna.

Skölj och Torka: Nästa steg är att skölja din mikrovågsugn med rent vatten och torka ut insidan med en mjuk trasa, helst luddfri. Låt den stå öppen i ett par timmar så att den kan torka ut.

Metod 2: Ånga bort lukter inuti din mikrovågsugn

Denna metod använder citronsaft eller vinäger för att ånga ut kraftfulla lukter, som bränd fisk eller skadad plast. De naturliga syrorna som finns i citronsaft och vinäger hjälper till att neutralisera kraftfulla dofter genom att:

Gör lösningen: Blanda 1 kopp vatten med en matsked antingen vinäger eller citronjuice. Rör om ordentligt innan du placerar den i mikrovågsugnen.

Värm i 3-5 minuter: Sätt på mikron och låt blandningen värmas i minst 2 minuter till max 5 minuter, beroende på hur stark lukten är.

Torka rent insidan: Efter att ångan från lösningen neutraliserat lukterna, stäng av mikrovågsugnen och torka rent insidan för att säkerställa att det inte finns någon fukt kvar.

Metod 3: Deodorisera din mikrovågsugn med bakpulver eller torkad kaffesump

Även efter ångkokning med citronsaft eller vinäger kan särskilt otäcka lukter vägra att lämna. I så fall kommer du att behöva en långsiktig lösning, som att deodorisera din mikrovågsugn över natten.

Det här är ingenstans så komplicerat som det låter (och nej, det involverar inte deodorant). Allt du behöver göra är att placera en öppen, liten låda med något som bakpulver, torkad kaffesump eller aktivt kol inuti mikrovågsugnen och låt den stå där över natten. Notera att du nämner detta för dina familjemedlemmar, så att de inte använder mikrovågsugnen medan den deodoriseras över natten.

Slutsats

Både mat som fastnar på väggarna och brännskador från metallbitar i den minsta mikrovågsugnen kan göra att inredningen bränns. Du kan ta bort missfärgningar och brännmärken med en fuktig trasa och en acetonbaserad nagellackborttagare, men du måste rengöra eventuellt överskott av aceton med en ren trasa också!

Prova dessa lätta att följa tips idag för att återuppliva din mikrovågsugn efter en särskilt otäck incident och se till att din mikrovågsugn ser helt ny ut.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!