Renovera Badrum – 10 Bästa Tips [Badrumsrenovering Guide]

Badrum är förmodligen det mest populära renoveringsprojektet som husägare gör. Uppdatering av ditt badrum tillför mervärde för ditt hem, och eftersom de är mindre än ett kök är de generellt ett enklare projekt att genomföra.

Det är viktigt att skapa en balans mellan dina kreativa och estetiska önskemål och dina funktionella behov. Vi diskuterar våra bästa tips om renovering av badrum för att du ska få ett framgångsrikt projekt!

Ditt badrum ska vara en återspegling av din personliga stil samtidigt som den levererar den komfort och funktion du behöver. Genom att kombinera noggrann planering, anställa rätt entreprenör och köpa de perfekta inredningarna kan du skapa ditt drömbadrum.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och viktigaste tipsen som du behöver veta när du ska renovera badrum.

Bestäm en realistisk budget

Det finns många saker att tänka på när du skapar en budget. Hur länge kommer du att bo i ditt hem? Om det bara är för några år kan din renovering bli mer kosmetisk och i mindre skala. Om du planerar att bo i ditt hus i tio år eller mer kan du investera mer eftersom du får en större avkastning på den investeringen.

Vad är viktigt att göra och vad är en lyx?

Du kanske verkligen vill ha det uppvärmda handduksstället men om din budget är riktigt stram kan du klara dug utan den. Att göra badkaret till en duschkabin kan vara viktigt om rörlighet är eller kan vara ett problem i framtiden.

Behöver du flytta armaturer för att göra utrymmet mer funktionellt? Tänk på strömmen i ditt badrum. Fungerar det för dig? Skulle det vara bättre att eliminera hörnfallet i badkaret och sätta den stora duschkabin där istället?

Vad har du verkligen råd med? Du vill inte ta ett extra lån för att betala för en badrumsrenovering. Detta är en av de största frågorna som många har när de ska renovera sitt badrum. Ett av de bästa sätten att hantera detta är att skriva en lista över dina önskemål och behov när det gäller din badrumsrenovering. Om kostnadsförslaget du får för ditt drömbadrum är högre än du har råd med, blir det lätt att eliminera några av dessa önskemål för att få dina behov uppfyllda.

Priset på din badrumsrenovering ska inte ses bara som en kostnad. Det är en investering i ditt hem. Du kan förvänta dig att du får 70-80% avkastning på din investering. Av denna anledning är det värt att göra det rätt och göra det en gång. Tänk på din budget och se till att den är realistisk.

Ha 20% i reservbudget ör det oväntade

Särskilt med badrum vet du aldrig vad du kommer att hitta bakom väggarna. Om du gör renoveringen eftersom du har haft mögelproblem eller läckage kan du hitta aktivt läckande rör eller mögliga delar bakom väggarna. Du vill se till att du har tillräckligt med i budgeten för att fixa dessa saker ordentligt.

Du kan också bestämma att du verkligen vill ha den vattentäta LED-lampan i duschen som du ursprungligen sa att du inte behövde. Eller hur är det med den underbara accentplattan du hittade som kostade väldigt mycket? Om du inte tillåter beredskap kan det hända att du inte kan ta itu med problem som kommer upp eller få saker du verkligen vill ha till badrummet.

Håll det klassiskt

Du kan bli frestad att följa den senaste trenden, men det bästa sättet att renovera ett badrum är att välja klassisk och ren stil.

Detta innebär att man väljer klassiska element som en vit design. Välj klassiska plattor för badkar, dusch och golv.

Välj neutrala plattor för golvet. Välj en trendig färg på färgen eller en trendigare bänkskiva. Det här är saker som lätt kan ändras till mycket låg kostnad om trenden går ur stil. Men för de dyrare sakerna vill du välja en mer tidlös stil.

Tänk noga på belysningen

Du kan aldrig kan få tillräckligt med belysning i ett badrum eller kök. Det här är två rum i ditt hem där du utför uppgifter som kräver tillräcklig belysning utan skuggor. Jag rekommenderar åtminstone ett ljus i en dusch eller badkar och ett bra, fast ljus vid handfatet. Särskilt på badrummet vill du se till att du inte har skuggor när du håller på med håret eller sminkar dig. Min rekommendation för belysning i badrum är en kombination av LED-lampor och lite dekorativ men funktionell belysning.

Beroende på storleken på ditt badrum kan du till exempel installera 2-3 LED-spotlights i hela huvudutrymmet, en vattentät LED-lampa i din dusch, lampor på vardera sidan om spegeln vid ditt handfat och en snygg hängande lampa på en strategisk plats i ditt badrum.

Gör inte alltför stora ändringarnär projektet har startat

Ändringsbeställningar förväntas på renoveringsprojekt. Det är så mycket lättare att visualisera saker när de sker. En extra spotlight, att lägga till en dushdesign eller besluta att lägga till ett väggskydd till ditt handfat är alla saker som enkelt kan läggas till i ett projekt. Att besluta att byta plats för armaturer när projektet startar eller ändra storleken på duschen efter att den har inramats och delvis kaklat kan verkligen fördröja projektet och lägga till en hel del kostnader.

Några ändringar och förfrågningar kan förväntas och ju större projekt, desto fler förändringar kommer din entreprenör att förvänta sig. Det kan dock vara mycket frustrerande för dem som arbetar på plats när förändringarna är konstanta och aldrig slutar.

Installera en ny badrumsfläkt

Om du inte har ett badrumsfläkt i ditt badrum, så länge du inte har ett funktionellt fönster, kan ditt badrum bli väldigt fuktigt.

Jag kan dock inte betona tillräckligt hur viktigt det är att ha en funktionell badrumsfläkt också. Det hjälper till att eliminera fukt från badrummet, vilket kan få färg att bubbla och skadas. Om du för närvarande har ett badrumsfläkt, se till att den fungerar effektivt.

Jag rekommenderar också starkt att du installerar en 30-60 minuters timer. Ett vanligt problem med badrumsfläktar är att människor slår på dem efter att de har duschat, men så snart de är torkade och redo att lämna badrummet stängs fläkten av. Det finns fortfarande mycket fukt kvar i badrummet. Sättet att undvika detta är att installera en timer och ställa in den i 30-60 minuter beroende på hur länge och hur varm din dusch var. Du behöver inte komma ihåg att stänga av den och du kommer garanterat att eliminera luftfuktigheten.

Gör inte toaletten till det första du ser

Den här kan verka uppenbart men det är något många inte alltid tänker på. När du planerar en ny layout för ditt badrum, se till att när du öppnar dörren är toaletten inte det första du ser utan snarare någonting vackert som ett handfat eller dusch. Du vill inte öppna dörren och allt du ser är toaletten. Det är något du vill sätta ur vägen, till exempel bakom dörren.

En badrumsrenovering är definitivt en investering i din framtid, eftersom du kommer att öka värdet på ditt hem. Noggrann planering och val av rätt entreprenör att arbeta med (inte nödvändigtvis den billigaste!) Är nyckeln till en lyckad renovering.

Utveckla en badrumslayout

Så du har bestämt dig för vilken typ av badrum du installerar eller gör om (halv- eller badrum, våtbad eller standard). Nu är det dags att tänka på layout. Beroende på formen och storleken på det område du måste arbeta med finns det otaliga variationer i badrumets layout.

Innan du funderar på estetiken i ditt badrumsrenovering måste du bestämma layouten.

Jag rekommenderar ofta kunder att överväga din befintliga layout. Om du gillar den allmänna positionen för badkar / dusch, handfat och toalett och kan fortsätta att leva med den allmänna layouten, så kanske det inte finns någon mening med att ändra på ett vinnande koncept.

Omarrangemang av VVS-armaturer (och väggar) kan snabbt öka kostnaden för ditt badrumsrenovering och om du kan undvika detta är et ett bra sätt att spara pengar.

Naturligtvis, ibland fungerar den befintliga layouten helt enkelt inte. Kanske var ditt ursprungliga badrum dåligt utformat. Du kanske behöver mer utrymme. Kanske konverterar du ett halvt bad till ett komplett bad. Du kan behöva ändra layouten av olika skäl. Och det är då det kan bli svårt.

När du tittar på ditt befintliga badrum fastnar den bilden i ditt huvud och det kan vara svårt att föreställa sig någonting annat.

Din designer kan hjälpa till genom att erbjuda designkonsultationer och skapa en 3D-rendering av hur ditt nya badrum kommer att se ut. På så sätt kan du utforska flera tillvägagångssätt tills du hittar den layout som du älskar mest.

I allmänhet, ju mindre utrymme desto färre layoutalternativ kommer du att konfronteras med. Det finns inte så många sätt att placera ett badkar, handfat och toalett i ett litet badrum. Uppenbarligen öppnar mer utrymme fler möjligheter och fler möjligheter för anpassning.

En erfaren inredningsarkitekt kan hjälpa dig att utnyttja ett litet utrymme på bästa sätt. Han eller hon kan också hjälpa dig att anpassa en större layout för att passa dina unika behov.

Bestäm om du vill ha ett badkar

På senare tid har badkar ersatts av en lyxig dusch i många hem. Men det finns givetvis många fördelar med att ha ett badkar.

Traditionella badrum har vanligtvis badkar, men vårt behov av badkar verkar minska. Kanske beror det på att livet blir snabbare, och många föredrar därför att duscha framför att bada. Bad använder också en betydande mängd vatten jämfört med duschar.

Om du är den typ av person som drar full nytta av den fullständiga avkoppling som ett bad kan ge, är det givet att montera ett badkar i ditt badrumsrenovering. Lyxiga badkar är bäst i ett master-badrum där du kan bada i lugn, borta från allt annat som händer i huset. Med det sagt, fundera på om du behöver ett badkar eller inte. Detta är delvis viktigt för att det kommer att påverka din badrumslayout också.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!