Renovera Bostaden utan att Utöka Bolånet

Vill du skapa det där perfekta köket som du alltid har drömt om? Funderar du på att sälja din bostad och vill driva upp priset så mycket som möjligt? Eller har du köpt en oslipad diamant som behöver fixas till? 

Renovering av bostad är en av de vanligaste anledningarna till att låna pengar, men det gäller att du väljer rätt lån så att du får bästa möjliga villkor på ditt lån. Oftast nämns en utökning av bolånet som den bästa låneformen för renoveringar, men det skadar inte att känna till vilka alternativ som finns. I detta inlägg kommer vi gå igenom de låneformer som finns, för- och nackdelar med dem samt presentera den låneform vi anser är bäst för renoveringar. 

Vilka alternativ finns?

Att låna pengar är givetvis mer komplicerat än att bara gå till banken och be om 100 000 kronor och sen betala tillbaka 100 000 kronor lite senare. Det finns flera olika låneformer, och de skiljer sig åt i allt från hur mycket du kan låna till hur lång löptid det är på ditt lån. Räntan skiljer sig också åt avsevärt mellan exempelvis snabblån och bolån, och vissa lån kan endast tas om du har en fläckfri ekonomisk historik medan andra låneformer är mer generösa vad gäller betalningsanmärkningar och kreditvärdighet.

Snabblån – ett alternativ för mindre renoveringar

Snabblån och SMS-lån har alltid lägre maxbelopp än privatlån och bolån samt en kortare löptid och betydligt högre ränta. Det positiva med snabblån är att du ofta kan ta ett sådant lån trots att du har låg kreditvärdighet, exempelvis till följd av ett ärende hos kronofogden. Om du behöver göra en mindre renovering som kan leda till att din bostad ökar i värde inför en försäljning men inte kan få andra typer av lån, då kan ett snabblån vara den enda lösningen. 

Detta bör dock alltid vara den sista utvägen och inte ses som ett bra alternativ när du ska låna pengar.

För att inte kreditvärdigheten ska påverkas negativt väljer många förmedlare av snabblån att göra kreditprövningar utan att använda sig av UC. Istället används ett annat kreditupplysningsbolag, exempelvis Creditsafe. Om du behöver ta ett lån och vill undvika att det tas en UC kan du alltid låna pengar med Creditsafe.

Fördelar:

 • Lägre krav för godkänt lån
 • Kan vara en ok lösning för mindre renoveringar
 • Kan göras utan UC

Nackdelar:

 • Betydligt högre ränta, vilket innebär att lånet blir dyrt
 • Låga lånebelopp som ofta inte räcker för större renoveringar
 • Kort återbetalningstid

Privatlån – om du inte redan har ett bolån

Om du inte redan har ett bolån, exempelvis om du har ärvt en bostad eller om du har en hyresrätt, kan du givetvis inte utöka ett bolån. Samma sak gäller om du redan har en hög belåningsgrad på ditt existerande bolån. Det alternativ som då ger dig bäst villkor är ett privatlån (även kallat blancolån). Dessa lån ger dig bättre ränta och du kan låna större summor än via ett snabblån. Nackdelen med ett privatlån uppstår framförallt när man jämför med bolån då räntan på bolån är mycket lägre än på privatlån. Det kan även vara svårt för personer med en utsatt ekonomisk situation att få ta ett privatlån.

Fördelar:

 • Lägre ränta än snabblån
 • Kan låna större summor
 • En bra lösning om man inte har ett bolån som kan utökas

Nackdelar:

 • Högre ränta än bolån
 • Större krav på godkännande än snabblån

Utöka bolånet – alltid lägst ränta

Du kan låna upp till 85% av marknadsvärdet på din bostad. Om din bostad har stigit i värde, eller om du från början lånade mindre än 85%, kan du utöka ditt bolån, så till vida att din ekonomiska situation inte har förändrats åt det negativa hållet. Detta är det bästa alternativet för dig som vill renovera då räntan på bolån är betydligt lägre än andra låneformer. Dessutom blir lånet för renoveringen knutet till bostaden, vilket underlättar processen. Glöm dock inte att en utökad belåningsgrad kan påverka hur mycket du måste amortera. 

Fördelar:

 • Lägst ränta, vilket innebär att det är det mest kostnadseffektiva alternativet
 • Lånet blir kopplat till bostaden

Nackdelar:

 • Kan leda till utökad amortering
 • Krävs ett existerande bolån

Jämför långivare

Även om du redan har ett bolån hos en bank skadar det aldrig att jämföra vad olika långivare kan erbjuda. På Kreditly kan du jämföra lån från Sveriges alla långivare för att hitta det alternativ som passar dig bäst. 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!