Renovera Hall – Så Gör Du! [Komplett Guide]

En väldesignad hall kommer att sätta den rätta tonen för resten av ditt hem. Bortsett från din fasad och ytterentré är din hall det första intrycket som en besökare får med ditt hem.

I denna artikel tittar vi närmare på hur du renoverar och bygger om din hall för att skapa ett trevligt och inbjudande område i ditt hem.

Utöver att vara det första som folk möter har din hall även en praktisk funktion Först och främst ska det vara en zon mellan ute och inne för att skydda hemmet från kylan.

Dessutom bör den tåla leriga skor, samt ge ett utrymme för både skor och ytterkläder. Ju mer utrymme du kan få i din hall desto bättre – det kommer att göra det mycket lättare att få in stora föremål som barnvagnar, leveranser och möbler in och ut ur huset.

Planera i förvaring

Bra förvaringslösningar är nyckeln till att hallen ska fungera bra. Även om du är begränsad i storlek, kommer väggkrokar och hyllor, tillsammans med skåp att vara otroligt värdefulla när du letar efter kappor, halsdukar och nycklar. Skoförvaring är ett måste och om du har plats för det är en bänk eller någonstans att sitta väldigt praktiskt.

Design i naturligt ljus

Ett av de vanligaste problemen som människor möter när de designar en hall är hur man får in naturligt ljus i det som ofta är ett rum med få fönster. Se till att det kommer mycket naturligt ljus in i utrymmet så att korridoren inte är mörk.

Om det inte finns utrymme för att inkludera ett fönster, kommer en delvis glasad dörr att vara ett bra val. Om integritet är ett problem, kommer användning av frostat glas eller en påklistrad fönsterfilm att lösa problemet.

Likaså är högnivåfönster och till och med taklampor, beroende på husets design, alla bra sätt att dra in mycket ljus utan att få in massor av insyn.

När det kommer till artificiell belysning är vägg-spotlights bra i trånga utrymmen och framhäver tak och golv för att distrahera ögat från att utrymmet är trångt.

Att välja golv för din hall

Matta fungerar sällan bra i en hall. Golvet du väljer i denna del av hemmet måste vara slitstarkt och lätt att rengöra, och därför är hårda golv bäst.

Både trägolv och sten är bra och snyggt i detta område. I Sverige är stengolv det vanligaste alternativet för hallar. Även om trägolv är snyggt kan det repas enkelt vilket inte är idealt när du går in med smutsiga skor. Om du är orolig för att hallen ser för steril ut, är en matta innanför ytterdörren ett bra alternativ.

Även om den inte är lika lätt att rengöra som hårda golv, är naturliga mattor ganska slitstarka.

När man designar hus har det blivit vanligare att minimera hallen till förmån för större vardagsrum och sovrum. Korridoren i många moderna hus är alltid så bred vilket resulterar i ett trångt utrymme och ett instängt intryck när man går innanför ytterdörren.

Ett fyrkantigt utrymme, med en bred ytterdörr och tillräckligt med utrymme för att hänga upp din regnjacka gör en stor skillnad.

En generös hall kan skapa ett helhetsintryck av rymd utan att nödvändigtvis ha stor golvyta.

Överväg tillgängligt utrymme

När det gäller utrymme och läge är en centralt belägen hall det perfekta, med alla rum som leder bort från detta område – georgiska husdesigners tog detta på stort allvar.

Detta är dock inte alltid möjligt – särskilt i parhus eller vid renoveringar. Om du inte har något mer än ett väldigt litet utrymme framför trappan (om det finns någon), sträva efter att stjäla utrymme från någon annanstans. Att slå ner den inre väggen som delar korridoren och ett angränsande rum, skapa en sidoförlängning eller en garageombyggnad kan alla vara alternativ, liksom att göra av med den konventionella entrén till förmån för en matsal.

Om du arbetar med designen, fundera lite över korridoren och sikta på en mer kvadratisk hall i motsats till en som påminner om en korridor. På så sätt kommer du enkelt att kunna inkludera förvaringsenheter och hängutrymme, samt ge dig själv lite andrum.

Men bara för att du kanske har utrymmet tillgängligt, gör inte misstaget att designa korridoren så att den är för stor – den ska stå i proportion till resten av huset.

De som renoverar ett mindre hus utan hall – vanligt bland hus med farstu – bör överväga att bygga någon form av lobby, för att ge ett utrymme mellan ytterdörren och receptionsrummet, säkerställa tillräckligt med utrymme för att ta av skor och för att skydda bostadsutrymmet . Även att uppföra en partiell regelvägg för att skapa en viss uppdelning är en utmärkt idé.

När det kommer till att renovera eller bygga om en hall är det viktigt att blanda stil och förvaring.

Hallar måste vara både praktiska och snygga. De måste innehålla förvaring för kappor, skor eller väskor och att uppnå detta genom att gömma förvaring inom panelväggar är en utmärkt idé.

Matsalar fungerar bäst där det finns gott om plats och när en känsla av storhet kan uppnås. I små utrymmen kan det kännas påträngande att ha ytterdörren öppen direkt in i vad som egentligen är ett vardagsrum och även vara opraktiskt när det gäller leriga skor, korridoren och den där obehagliga blåsningen av utomhusluft som kommer in i rummet varje gång dörren öppnas. .

För att en matsal ska fungera bra i ett mindre utrymme krävs någon form av uppdelning, vare sig det är en central öppen spis, ändring av golvnivåer eller i takhöjd, en delvägg eller till och med en flyttbar rumsavdelare/förråd.

Måla innerdörren i en djärv färg och en annan färg än resten av husets dörrar

Alla innerdörrar i många hus är ofta vita. Mörkgrå kan vara väldigt snyggt och modernt. Även svarta ytterdörrar är modernt. En djärv och annorlunda färg gör att dörren poppar och sticker ut. Det är trots allt husets huvuddörr.

Häng något på innerdörren

För en snygg detalj kan du hänga en hängkorg och byta den under årstiderna på dörren. Vanligtvis fokuserar man på ytterdörrens utsida, men insidan är en rolig plats att lägga något också. En dubbeldörrshängare kommer väl till pass för detta, så att du enkelt kan hänga en krans eller något utanför också.

Välj en bra matta

Att ha en stor matta för entrén skapar mer effekt och är mer praktiskt. På tal om praktiskt, att använda en utomhusmatta inomhus  är den bästa idén för ett område med så hög trafik där skor alltid bärs direkt utifrån. Den är så mycket mer hållbar, lätt att rengöra och håller längre! Detta är också ett annat sätt att introducera en kontaktpunkt med ett mönster som du älskar.

Välj en vacker taklampa

Detta kan tyckas självklart, men ibland fastnar vi i det praktiska. Du behöver belysning i hallen, men det behöver inte vara tråkigt eller fult. Hitta en passande belysning som också är snygg! Om du har höjd i din entré, är det naturligtvis här du kan sätta en spektakulär ljuskrona som skapar ett fantastiskt första intryck. Även i en entré med standard takhöjd kan du välja en snygg taklampa. Utöver en taklampa kan det vara praktiskt och snyggt med spotlights.

Använd massor av krokar

Lägg till skönhet och funktionalitet till entrén med många krokar, även för nycklar.

Att använda krokar i en entré är inget nytt. Även om du inte också har investerat i krokar till dina nycklar, rekommenderar jag det starkt! I grunden är tanken att allt måste ha en plats. Utöver detta är det bra med en hallgarderob som förvarar mycket jackor, mössor, halsdukar etc. men krokar är nödvändiga för det dagliga användandet av jackor och väskor.

Ha en accentvägg

Att ha en accentvägg som en samlingspunkt i en entré är ett bra sätt att skapa ett snyggt och djärvt första intryck. Denna vägg är det första du ser när du går in i ett hem och kan vara en snygg detalj.

Håll ordning på foajén

Vissa hemstilar har inte en entré eller entré alls; entrédörren öppnas direkt in i foajén. I många hem fungerar foajén också som förvaringsrum, vilket innebär att det måste finnas gott om förvaringsutrymme för rockar, skor och olika typer av väskor. Istället för öppna skoställ, överväg dolda sådana för att hålla området snyggt och stilrent.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!