Hur du Renoverar Källare för Att Öka Värdet på Huset

Källare har potential att avsevärt öka värdet på din fastighet. Genom att renovera och bygga ut detta utrymme kan du lägga till en betydande mängd användbar bostadsyta till din fastighet vilket naturligtvis kan ha en positiv påverkan på ditt hus värde.

Källare kan vara bra tillägg till ditt hem, men de kan också förvandlas till stora problem. Vissa husägare ser på sin källare som utmärkt förvaringsutrymme medan andra tittar på ett sätt att öka sin bostadsyta och värdet på hemmet. Om du har tid kan renovering och utbyggnad av källaren vara en enorm tillgång för ditt hus värde, vilket ger framtida köpare mer incitament att köpa.

Även om en färdig källare ofta inte tillför lika mycket värde som ett tillägg över marken kan det fortfarande vara en fantastisk utbyggnad som kan göras till en bråkdel av priset. Dessutom är det lämpligt att fixa till källaren om ditt hus ändå har en sådan.

Om det finns ett hus i ditt grannskap med liknande planlösning och antal sovrum, skulle ditt fastighetsvärde i allmänhet vara liknande. Om du har en färdig källare och de har en utbyggnaad ovanför marken skulle dessa förändringar göra din grannes hus värt mer. Detta beror på att källarboytan värderas annorlunda än utbyggnader. Färdiggjorda källare räknas sällan till i boytan utan räknas normalt som en biyta…

Men det betyder inte att du bör ignorera källaren. Det är fortfarande ett bra sätt att tillföra något värde, öka ditt bostadsutrymme och göra ditt hem mer attraktivt när du vill sälja.

Källartips när du vill öka värdet på ditt hem

Det finns flera varianter av källare och några är mer attraktiva än andra. Om du behöver några källartips för att tillföra värde till ditt hem, titta först på vilken stil i källaren du har.

Den mest önskvärda källaren är en källare som har en separat ingång/utgång. En källare är helt eller delvis underjordisk och en källare med tillräckligt med väggutrymme för att lägga till fönster och dörrar i full storlek har stort värde eftersom att de gör att att källaren upplevs som ett vanligt rum.

Fönster och dörrar lägger till en betydande mängd naturligt ljus i området, och när källaren är klar kommer det att kännas mer som en del av huset snarare än ett helt separat utrymme. Källare med separat ingång har också potential för en uteplats och liknande på din tomt beroende på hur det är utformat.

En tomt i nivå med trädgården, eller med delvis sänkning ger dig en källare med fönster i full storlek men eventuellt ingen dörr i full storlek. Dessa typer av källare skapas när markens lutning lutar tillräckligt mycket för att avslöja utrymme i källarväggen. Denna variant av en källare är mindre önskvärd än en fullständig källare med en dörr men du måste anpassa dig till verkligheten och förutsägningarna som du har att jobba med.

Den minst lockande källaren är en helt underjordisk källare som inte har något dörr. Dessa har fyra väggar helt under jorden med potentiellt bara små källarfönster högt upp på väggarna. Det finns lite till minimalt med naturligt ljus, och när du bygger om dessa källare kan du tillföra värde men det är mindre troligt att du kommer att få samma avkastning som när du har dörr och stora fönster som släpper in mycket ljus.

Hur du ökar värdet på ditt hem med en källare

Det bästa med att renovera och bygga om din källare är möjligheten att anpassa utrymmet efter dina behov, önskemål eller hobbyer. Gillar du träning? Bygg ett gym. Spelar du instrument? Bygg ett ljudisolerat musikrum. Är du filmintresserade? Lägg till en hemmabio. Är du en vinälskare? Lägg till en vinkällare.

Nackdelen med att anpassa utrymmet efter dina egna önskemål är dock andrahandsvärdet. Sovrum, vardagsrum och badrum är tråkiga, men tillför huset betydligt mer värde. De flesta vill inte ha en studio eller ett gym, och när det kommer till att öka värdet på ditt hus handlar det om att skapa utrymmen som tilltalar så många potentiella kunder som möjligt. Med det sagt är det viktigt att bygga din källare på så sätt att det tilltalar de flesta.

Ett annat utmärkt källartips för att tillföra värde till din källare är belysning. Om du inte kan få så mycket dagsljus i källaren, lägg till tillräckligt med taklampor för att lysa upp utrymmet. Ingen vill vara i ett mörkt rum som känns instängt.

Hur man bygger om en källare: De första stegen

Beroende på vilken typ av utrymme du har kan dina alternativ för efterbehandling vara minimala eller omfattande. Helst börjar du med ytterväggsisolering. Annars är det ditt första steg att installera.

Låt sedan utrymmet testas för radon, vilket är överraskande vanligt i källarutrymmen och kan orsaka cancer. Du kan vidta åtgärder för att bli av med problemet om din källare testar positivt, men detta kommer naturligtvis att höja kostnaden för din renovering.

Leta efter tecken på tidigare vatten- eller fuktskador som kan indikera att du kan ha ett potentiellt problem.

Den mest kritiska delen av källartips för att tillföra värde till ditt hem är att se till att det inte finns några läckor eller fuktproblem. Alla typer av läckor, oavsett om det är från en spricka i din vägg, ett igensatt golvbrunn, med mera kan avsevärt minska värdet på ditt hem. Vattenläckor kan orsaka allvarliga skador och mögeltillväxt. Även färdiga källare kan ge läckage.

Om du upptäcker vattenskador eller tecken på fukt i din källare, ring ett professionellt företag och schemalägg en utvärdering. Du måste veta var vattnet kommer ifrån och hur du stoppar det. Du kan behöva täta sprickor, installera en avfuktare eller lägga till en pump i källaren.

Vad kommer du att göra med utrymmet?

Besluta sedan vilken typ av bostadsyta du vill lägga ner där. Du kan helt enkelt måla och lägga ner golv om du vill ha ett lekrum för dina barn, eller om du vill lägga till en bar för underhållning för vuxna eller ett badrum för att göra området mer prajktiskt.

Tänk på att delar av utrymmet i separata rum faktiskt kan försämra källarens värde eftersom det kan hindra inkommande naturligt ljus. En öppen planlösning är vanligtvis att föredra bland husköpare. Ett badrum måste uppenbarligen ramas in och de är ofta önskvärda av potentiella köpare, men du kanske vill tänka till om att skapa ett sovrum i ett separat rum.

Extra sovrum

Genom att renovera en källare kan du öka husets storlek. Du kanske kan lägga till ett eller till och med två sovrum genom att renovera och bygga om källarutrymmet.

Kom dock ihåg att även om du bygger källare kommer det inte nödvändigtvis öka boytan. Om du inte har stora fönster och möter kraven för vad som är boytan kan det istället räknas som biarea, och även om detta inte kommer att öka värdet på ditt hus lika mycket som om du ökar boarean kan det fortfarande göra ditt hus mer attraktivt för köpare.

Att lägga till en ytterdörr (om möjligt) innebär en del arbete. Det handlar ofta om att bryta upp fastighetens grundmurar för att skapa eller bredda befintliga öppningar. Tillägget av sovrummen kan dock öka värdet på din fastighet och hjälpa dig att göra det mer attraktivt till ett större utbud av köpare.

Extra badrum

När du bygger om källarutrymmet kan du också lägga till ett extra badrum. Det kan vara en väldigt attraktiv tillbyggnad för köpare att ha ett två badrum hem istället för ett ett badrum. Att bygga ett till badrum från grunden kommer dock att kräva en större investering.

Du måste spendera pengar på en rörmokare om du inte kan utföra arbetet själv, liksom på de olika VVS -armaturerna. Att kakla badrummet kommer också att kosta pengar. Även om den initiala kostnaden kan vara högre när du lägger till ett badrum, kan den funktion som den erbjuder till husägarna vara en ovärderlig investering och därför hjälpa dig att få fastigheten såld snabbt. Men huruvida du får igen pengarna på din ombyggnad är inte alltid helt säkert i dessa fall beroende på en rad olika faktorer. Jämför med andra objekt på marknaden och konsultera med en mäklare.

Stor avkastning på investeringen

Även om det kanske inte anses vara boarea ger en färdig källare generellt en bra avkastning. Beroende på hur du väljer att bygga om din källare och hur mycket projektet kostar kan du få igen cirka 70 till 75% av din investering, eller över 100% om du gör det på ett kostnadseffektivt sätt.

Öka värdet med en uthyrningsdel

En smart idé när du ska bygga om din källare som kan ge dig en inkomst under tiden som du bor där är att bygga en uthyrningsdel. Detta är ett fantastiskt tillägg som kan göra ditt hus mer attraktivt. Det är dock primärt en bra tillbyggnad om du planerar att bo kvar i ditt hus och vill ha extra inkomst under tiden.

Men om du ska sälja kan ditt hus marknadsföras som att det har en uthyrningsdel och potentiell inkomst för köpare av huset om de väljer att fortsätta hyra ut det. När köpare ser att de har potential att få en inkomst när de köper huset kan det göra det ännu mer attraktivt.

Håll nere ombyggnadskostnaderna

Om du är händig kan du kanske spara en betydande summa pengar genom att göra det mesta av ombyggnaden och renoveringen själv. Även om du måste ta hjälp av experter när det kommer till mer komplexa frågor såsom elektriska arbeten eller VVS.

Men om du kan lägga golv själv, relga upp väggar, sätta upp gips eller till och med måla, kan du fortfarande spara en betydande summa pengar.

Undvik exklusiva materialval

När det kommer till ombyggnation av källare rekommenderas att du inte bör överdriva när det kommer till materialval.

Du kommer inte att vilja investera samma tid, ansträngning och kostnad som du skulle göra i ett rum som ligger ovanför marken, åtminstone om du vill ha en god avkastning på investeringen. Tänk på armaturer och golv av god kvalitet snarare än dyra alternativ. Trägolv kan vara ganska dyrt, men dessutom bör du komma ihåg att trägolv inte alltid är lämpligt i källare. Även måttlig fukt kan göra att trägolv snedvrider sig. Sten-, vinyl- eller keramikgolv eller heltäckningsmattor tenderar att vara mer fuktbeständiga och kan vara billigare än andra alternativ.

Hur mycket kommer allt detta att kosta?

Kostnaden för att bygga om en källare beror mycket på exakt hur du bygger den. Å ena sidan är det billigare än att lägga till en utbyggnad eftersom du redan har grunden, vilket är källaren. Den behöver bara renoveras och anpassas – inte byggas från grunden.

Faktum är att en ombyggnad av en källare kan vara så mycket som hälften av kostnaden för en utbyggnad på marken.

Genomsnittskotnaden för att bygga om en källare är mellan 50.000 till 100.000 kronor beroende på vad du gör, hur stor källaren är, etc. Om du ska bygga ett badrum och annat kan denna siffta stiga högre.

Att lägga till ett badrum kan kosta 150.000 och uppåt, och att lägga till ett kök kan kosta uppåt 400.000kr.

När det kommer till ombyggnad av källaren rekommenderas att du inte spenderar mer än 10 procent av ditt hems värde.

Effekten på hemvärdet

Så hur mycket värde tillför en färdig källare till ditt hus?

Normalt brukar man säga att en ombyggnad av en källare ger 70 procent av vad du spenderar på renoveringen tillbaka.

Med andra ord kommer ditt hems andrahandsvärde att öka med cirka 70000 kr om du investerar 100000 kr. Men som sagt kan du även få en positiv avkastning på din källarombyggnation om du gör det själv och håller kostnaderna nere.

Den exakta procentsatsen kan bero på hur djupt underjordisk din källare är. Djupare källare kommer att sänka procentsatsen, medan en källare med dörr och stora fönster skulle värderas högre.

Det kan också bero på den nuvarande, lokala fastighetsmarknaden. En färdig källare i toppklass kan få ditt hem att sticka ut på en konkurrenskraftig markand.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!