Renovera Köksluckor – Så Gör du Steg för Steg!

Att byta ut gamla köksskåp kan bli dyrt. Faktum är att den genomsnittliga installationen av skåp kostar cirka 50.000kr. De exakta beloppen beror dock på olika faktorer. Dessa faktorer inkluderar material, arbetstid och storlek. Du undrar förmodligen hur man uppdaterar köksskåp utan att byta ut dem.

Lyckligtvis finns det många sätt att fräscha upp ditt kök utan att göra en helrenovering av köket. Dina köksluckor har en stor påverkan på hur ditt kök ser ut, och genom att bara renovera dina köksluckor kan du ge en makeover till ditt kök utan att behöva spendera tiotusentals eller hundratusentals kronor.

Du hittar dussintals populära skåpetrender och även om de ser lockande ut nu, måste du överväga om de fortfarande kommer att ha samma attraktionskraft om några år. Innan du går in i en total översyn kan det vara en bra idé att göra små gör-det-själv-uppdateringar när din smak förändras.

Här är några bra sätt att förvandla dina byggskåp till något som lyfter dig upp och visar upp din personlighet.

När du funderar på hur du uppdaterar köksskåp utan att byta ut dem, är att lägga till ett nytt lager färg ett av de enklaste sätten att göra det.

Det är otroligt vad lite färg, nya handtag och en trim kan göra. Den goda nyheten är att om ditt kök är trä eller laminat behöver du inte göra en komplett renovering för att ge det nytt liv.

Identifiera skåpet

Ta först reda på vilken finish som för närvarande är på dina skåp: är de betsade eller målade trä, laminat eller något annat? Oavsett svar finns det en smart lösning med olika svårighetsgrader.

Trädörrar kan avskalas eller slipas innan de målas eller färgas, medan laminatdörrar kan ges ett färgskikt som passar för ändamålet. Glöm inte, du måste också göra ramar, gavelpaneler och liknande.

Sätt ett handtag på den

Att byta föråldrade skåpdrag och knoppar har samma effekt på ett kök som ett snyggt halsband över en grundläggande svart klänning. Mattsvart är en slående finish med ett långvarigt tilltalande utseende, medan metaller som koppar och mässing och andra material som timmer kan ge värme. Om de nya handtagen inte matchar de befintliga hålen, fyll dem med träspackel, sandpappra, och borra fler hål för att passa.

Välj ett färgschema

En skåpuppfräschning är ett utmärkt tillfälle att ge ditt kök ett nytt utseende. Medan vita kök är evigt populära, kan de vara bländande i ett för ljust utrymme. Benvita och gråa ger ett trendigt utseende på klassiska neutrala färger, medan djärvare och mer slående färger som svart, fylligt grönt och marinblått har ökat i popularitet för kök. Titta på intilliggande rum i en öppen planlösning, eftersom en konsekvent palett ger utrymmet en enhetlig känsla

Hitta en finish

Att välja en glansig eller matt finish är mer än bara en smaksak. Köksskåp måste vara hållbara och lätta att torka av, vilket gör en glansig/blank finish mer praktisk. Men om din skåpsyta är mindre än perfekt, döljer en satinfinish bättre bucklor och brister än blank färg. För en superfin och jämn finish, använd en färgspruta istället för en vanlig pensel eller roller.

Rengör, slipa och grunda innan du börjar

Förberedelser är också nyckeln till en bra finish. Rengör skåpen noggrant, ta bort allt fett, ta sedan av skåpet och lådfronterna och märk dem så att du kan matcha dem igen i slutet. Ta bort handtag eller knoppar och sandpappra; oavsett om det är laminat eller timmer, med bra snitt eller inte, måste du grova upp ytan så att den nya färgen kan fästa väl. Applicera lämplig primer och sedan handslipa lätt igen. Nu är du redo för den sista färgen!

Lägg till ny trim

Om skåpdörrarna ser platta och fula ut kan trimningar göra stor inverkan. För att fästa dem, använd en bordssåg för att skära 6 mm tjocka plywoodskivor i 6 cm remsor. Mät remsor för att passa de vertikala sidorna av dina dörrfronter och fäst med trälim, sedan små spikar. Kapa till och fäst remsor på ovan- och undersidan på samma sätt, fyll sedan eventuella luckor med träspackel innan du slipar, grundmålar och målar. En liknande dekorativ effekt kan uppnås med trälister för ett mer traditionellt utseende.

Proffstips: Skaffa rätt säkerhetssats innan du börjar måla. Detta bör innehålla skyddsglasögon, en mask och latexhandskar.

För tuffare uppgifter

Moderna köksskåp har ofta en fin finish som är robust men svår att byta. Ett kök kan få en ny färguppgradering, men precis som att spruta om en bil behöver det experthjälp och en kontrollerad miljö, så det kan bli ganska dyrt.

Om dina skåpdörrar är i så dåligt skick att de inte kan sparas, överväg att skaffa nya. Det är trots allt betydligt billigare att bara byta ut luckorna än att riva ut hela köket och bygga om. Men om skåpluckorna är i bra skick är det otroligt vad lite faner och några nya dörrar kan göra för att lysa upp ett åldrande utrymme.

Kontrollera måtten på dörr- och lådpanelen noggrant, eftersom standardstorlekar kanske kan matchas sömlöst. Om dina skåp har en icke-standardstorlek finns det alternativ med måttbeställda skåpluckor för dörrar och paneler, vilket kan vara allt du behöver för att fräscha upp ditt kök.

Ge dina skåp en uppfräschning

Oavsett om du har bestämt dig för att fräscha upp dina befintliga skåpdörrar eller tycker att det är dags att skaffa nya, har din lokala Bunnings allt du behöver för att få jobbet gjort.

Måla köksskåp

Om ditt kök känns litet gör det det eftersom de mörka skåpen har sugit upp allt ljus ur rummet. Men en ljusare renovering betyder inte nödvändigtvis att man byter ut de dystra lådorna med helt nya. Så länge ramarna och dörrarna är strukturellt i bra skick kan du rengöra dem och pensla på ett nytt lager färg – och inom en helg ta köket från trist till vackert och ljust.

Installera en utdragbar skåphylla

Få ut det mesta av ditt köks befintliga förvaringsutrymme genom att installera en utdragbar hylla i ett – eller alla – underskåpen. Hyllan liknar en ytlig låda som glider ut för enkel åtkomst till föremål som förvaras på baksidan av skåpet.

Om du bara bygger en eller två hyllor kan du spara lite pengar genom att gå till en hemcentral eller timmergård som säljer kvarts- eller halvplywoodskivor. Och i de flesta fall skär de till och med plywooden till dina mått.

Sätt i underskåpsbelysning

Detta saknas i de flesta kök, men det är en snygg detalj som verkligen fräschar upp och förändrar ditt köks utseende.

De dolda armaturerna för arbetsbelysning under skåp, som är ganska lätta att eftermontera under övre väggskåp, badar bänkskivan i starkt vitt ljus – en välsignelse för allt från att skära grönsaker till att läsa recept.

Anslut armaturerna till en dimmer, så har du också nyckeln till en fantastisk accentbelysning eller en nattlampa för en nattmacka.

Lägg till ett tallriksställ

Du kan lämna dina tallrikar undangömt bakom stängda dörrar. Eller, om de är fina, framme och synliga.

Du kan skapa en plats för att visa dem, frigöra värdefullt lagringsutrymme och lägga till en färgklick till ditt kök.

Lägg till skåpkrongjutning

Ingenting skriker, “Jag spenderade massor av pengar på skräddarsydda skåp!” som krongjutning. Inredningen förvandlar din köksförvaring till en sömlös design.

Gör det enklare att lägga till extra personlighet till dina skåp genom att montera list på en ram av lövträ som sitter ovanför skåpen. Att använda en ram gör det möjligt att utföra detaljarbetet på en bänk – mycket lättare än från en stege – då kan du fästa kronan från baksidan, så att det inte finns några spikhål att fylla. När ramen och kronan är fastsatta, installerar du hela enheten på en gång.

Lägg till förvaring med fler köksskåp

Målet är att ta den här samlingen av lådor och sammanföra dem för att göra en vacker inbyggd möbel. Den grundläggande installationssekvensen är enkel: Du vill få allt rakt, lodrätt och jämnt. Men oftare än inte saknar själva rummet dessa attribut.

Byta ut handtag och gångjärn: Ett relativt enkelt och ganska billigt sätt att ge dina köksskåp ett nytt utseende är att byta ut den befintliga hårdvaran. Nya knoppar eller drag kostar allt från 20 till 200kr per styck, beroende på stil och finish.

Om dina gamla handtag är drag, kommer de att ha två ben som gör att draget står borta från lådans yta. Det betyder att du kommer att ha två hål i lådytan, cirka 3 till 4 tum från varandra (eller på mitten). Om du vill byta från drag till en lådknopp, måste du ta itu med de två hålen, eftersom en enda knopp har ett hål för skruven och är centrerad i lådytan.

Oroa dig dock inte. Du kan fortfarande installera en knopp genom att sätta en frontplatta på lådfronten och sedan installera knoppen. Frontskivorna är vanligtvis mellan 4 till 6 tum långa så att de täcker hålen som skapas av en låda. De har även ett hål i mitten för knoppen. Det omvända är sant om du går från knoppar till drag. Du måste borra två hål för dragets ben och täcka det gamla centrerade hålet från knoppen. Frontplåtar för drag finns även med två hål.

För att byta gångjärn måste du veta om dina skåp har gångjärn med instick eller icke-insticksgångjärn och om dina skåp kräver helt dolda eller delvis dolda gångjärn.

Omlackering av befintliga skåp

Om dina gamla skåp fortfarande verkar vara solida men du bara är trött på deras utseende, överväg att ändra finishen genom att antingen måla eller färga dem. Detta gör att du kan lämna skåpkropparna på plats, så att du inte behöver rensa ut skåpen och leva ur lådorna i veckor. Men du kommer att vilja se till att föremålen i dina skåp hålls undan när du målar eller färgar det området.

Innan du målar, se till att alla ytor som ska målas är släta och rena. Använd ett sandpapper med finkornig kornstorlek (150-korn eller högre) för att jämna till alla ojämna områden och fyll eventuella hack, grävningar eller andra defekter med ett latexträspackel eller väggspackel innan grundning. Följ anvisningarna på fyllnadsetiketten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!