Renovera Skorsten – Så Gör du Steg för Steg

När det gäller ombyggnad av ditt hem är skorstenen ett område som kan behöva ett ansiktslyft och renovering.

När skorstenen fortfarande är funktionell är det inte så svårt att ändra utseende. Välj bland en mängd olika mönster som matchar den planerade ombyggnaden för ditt hem. Täck över din befintliga skorsten i ett torn eller stuckatur med konststen eller liknande. När du renoverar skorstenen, kontrollera rökrören inuti för att säkerställa att den är säker att använda och inte bara snygg.

Foder

Innan du ger din eldstad och skorsten en makeover, om du planerar att lägga till en ny kamininsats, en gasspis eller modifiera skorstenen eller eldstaden på något sätt, kontrollera att skorstenen fungerar eller lägga till en ny skorstensfodring som är kombinerad med din nya insats eller öppen spis.

När du bygger om ett äldre hem uppfyller många av dessa skorstenar inte dagens säkerhetsstandarder. För att skydda ditt hem och din familj medan du njuter av din eldstad i många år framöver, lägg till en gjuten betong eller flexibel metallkanal till din befintliga eldstad för ökad säkerhet och effektivitet.

Stuckatur

Bygg ett nytt träramstorn runt din befintliga skorsten och avsluta med stuckatur, om husets utsida är stuckatur. Denna skorstensrenovering installeras direkt över den befintliga skorstenen. Det är ett billigt projekt som enkelt kan genomföras på några dagar för den händige gör-det-själv personen.

Bygg en ram i trä fäst vid taket. Lägg till orienterad strängbräda eller plywood för att fungera som bas för stuckaturen, applicera sedan stuckaturen över lämpligt tejpapper och metallnät. Lägg till färg i stuckaturen för att matcha husets exteriör.

Trä

En annan metod för ombyggnad av skorstenen innefattar att rama in den yttre skorstenen i trä och sedan lägga till snedställda träplankor ovanpå plywood eller OSB för att skapa en låda runt skorstenen. Följ lokala byggregler och inkludera ett nytt skorstenslock för att hålla takytan säker. Måla träet för att matcha hemmets exteriör eller använd en kontrastfärg, om så önskas. Lyft takpapp på taket runt eldstaden och lägg till nya under träplankorna innan du avslutar arbetet med det nya skorstentornet.

Konststen

Ett hus på landet eller på landet som är färdigt i målat trä ser vacker ut med en skorsten av konststen. Tidiga nybyggare använde stora stenar cementerade på plats med lera och halm för att skapa sina eldstäder. Få samma utseende efter att du har uppdaterat ditt skorstensfoder genom att lägga ark med konststen på dess utsida.

Du kan välja mellan en mängd olika stilar, inklusive flodsten, åkersten, betongblock, staplade stenpaneler, tegel- eller kalkstenpaneler. Använd en såg för att skära paneler så att de passar. Använd en betongborr för att skapa hålen för att fästa bultar på den befintliga skorstenen. Avsluta installationen med en syntetisk bergblandning för att täcka sömmar, murbrukslinjer, tomrum och bulthål.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!