Renovera Sovrum – Så Renoverar & Förnyar du Sovrummet!

Ditt sovrum är ett av de viktigaste rummen i ditt hem. Du spenderar massor av tid i detta rum och därför är det viktigt att ditt sovrum är trevligt, mysigt, och inrett på ett sätt som gör att du trivs att vara där.

Alla sovrum behöver renoveras och piffas upp då och då. Vare sig det är en omfattande renovering där du river ut allt och börjar från början eller gör mindre förändringar med nya möbler, måla om, eller något helt annat.

Våra behov och preferenser förändras med tiden och våra privata utrymmen bör anpassas för att återspegla dessa förändringar.

Många av oss, när vi renoverar våra hem, fokuserar på områden i vårt hem som kök, vardagsrum och badrum, snarare än våra sovrum. Vi borde i själva verket vara oroliga för våra sovrum snarare än våra vardagsrum eller badrummet-anledningen är att våra sovrum är där vi kommer att spendera mycket av vår tid och där vi kommer att sova och koppla av.

Om du nyligen har bestämt att ditt sovrum inte längre känns rätt för dig längre, eller om du spenderar mer tid i det nu än du någonsin gjort förut, läs vidare för att ta reda på vad du bör tänka på och vad du måste vara försiktig med också innan du renoverar ditt sovrum. Här är våra bästa tips för att renovera ditt sovrum och skapa ett rum som du älskar att spendera tid i.

1. Uttryck dig själv

Detta är ditt rum och privata utrymme, så därför är det viktigt att du får det att kännas så. Du vill att det ska vara mysigt, vilket innebär att du omges av välbekanta saker som påminner dig om vem du är. Sängkläder är bra sätt att uttala sig, och tryckteknik gör det nu möjligt att skapa dina egna personliga sängkläder. Anpassning av dina sängkläder är ett enkelt och billigt sätt att göra ditt sovrum riktigt unikt. Det kan vara något så subtilt som att välja din favoritfärg, textur eller tyg; det behöver inte alltid vara i form av bilder eller objekt. Dessutom finns det en mängd andra sätt att uttrycka dig själv i ditt sovrum,men huvudsaken är att du skapar ditt egna personliga utrymme.

2. Håll det enkelt

Även om du kan vilja vara utrycksfull med din inredning och styling av ditt sovrum vill du inte tappa koll på vad du försöker uttrycka. Enkelhet går långt – det finns en hel designskola som kallas minimalism där fokus ligger på att få ut det mesta av de minst material. Genom att fokusera på färre saker blir det lättare att säkerställa deras kvalitet och få dem att sticka ut som mitt i ett utrymme. Men det beror givetvis på vilken stil du föredrar. Ett minimalistiskt sovrum ger ett väldigt rent och modernt utseende.

3. Skapa en sammanhängande look

När du fattar något beslut, tänk på hur det kommer att påverka andra aspekter av rummet och om de alla kommer att kompletera varandra för att bilda en helhet. Det kan vara vad som helst-till exempel om du har ett gräddfärgat sängöverdrag kanske du vill att en av dina väggar också ska ha den färgen. Eller kanske vill du integrera ett visst tyg, och i så fall kan du använda det för att skapa ett tema, från gardiner till kuddar och täcken. Men gör det inte bara slumpmässigt, se till att dessa saker på något sätt är sammankopplade på ett sätt som skapar ett sammanhängande, färdigt utseende. Det är när varje detalj i ditt sovrum är genomtänkt som det verkligen får ett iögonfallande utseende.

4. Satsa på kvalitet

Även om det kan vara problematiskt att betala för mycket, är det faktiskt mycket värre att betala för lite. Om du betalar för mycket förlorar du bara pengar, som du kan tjäna igen med tiden. Men om du betalar för lite riskerar du att förlora allt eftersom det du köpte var så billigt att det förstörde allt annat.

5. Följ inte trender blint

Det största misstaget människor vanligtvis gör när de skapar sitt eget utrymme är att blint kopiera något som någon annan har gjort i sitt sovrum. Gör inte det misstaget; om du ser något du gillar, använd det som inspiration snarare än att kopiera det.

6. Glöm att du har en budget

Allt har en gräns för sin budget. I det här fallet bör en del av din planeringsprocess naturligtvis innehålla en budget. Du vill ha den bästa typen av utrymme för dig själv, men du vill också fortsätta leva samma livsstil. Tänk inte ens på att skuldsätta dig för att renovera ditt sovrum.

7. Håll det rent och snyggt

Att ha för många saker i ditt sovrum kommer att distrahera dig från det som verkligen betyder något, och även om det kan se bra ut för dig i början, kommer det att göra utrymmet mycket svårare att njuta av och koppla av i. Ditt sovrum ska vara en plats där du kan samla dina tankar och varva ner, samt fokusera och studera om det behövs. Att ha saker som du inte behöver runt kommer definitivt att distrahera dig och kanske till och med kännas överväldigande.

8. Starta inte något du inte kan slutföra

Du kan inte bara bestämma dig för att göra halva rummet, bara göra om klädseln och inte måla om väggarna eller något liknande. Du bör inte sluta halvvägs i ditt projekt, för detta kommer att synas i resultatet. Poängen med att genomföra någon renovering är att få in något nytt och fräscht, och även om det kommer att finnas tidlösa, väsentliga delar som du inte vill ändra, måste allt tänkas som en helhet om du vill skapa ett fantastiskt resultat i slutändan.

9. Förbättra bekvämlighet

För det första ska ditt sovrum vara bekvämt. Några av oss har dock inga bekväma sovrum – i själva verket är våra sovrum tvärtom.

När vi inreder våra hem, snarare än att oroa oss för att göra våra sovrum bekväma, gör vi våra vardagsrum bekväma om någon skulle komma över. Ett bekvämt sovrum är dock en nödvändighet.

Att renovera ditt sovrum och göra det mer bekvämt kan hjälpa dig att koppla av där – eftersom det är huvudrummet du borde kunna koppla av i.

Om du inte kan koppla av i ditt sovrum är det ett rum som har gått förlorat och som inte gör det som det är ämnat att göra. Du måste kunna varva ner, koppla av och somna.

Om du inte kan göra något av detta, vad är poängen med ditt sovrum? Det är mycket viktigt att du faktiskt kan koppla av och sova i ditt sovrum, snarare än att bli mer orolig.

Komfort är nyckeln till ditt sovrum – acceptera aldrig något mindre – om det innebär att renovera ditt sovrum för att vara bekvämt, gör det sedan.

10. Sovrummet är ett av de viktigaste rummet

Ditt sovrum bör ha företräde framför andra rum i ditt hem. Det borde vara det första rummet som du vill ta dig an.

Om du inte bryr dig om ditt sovrum, hur kan du då förväntas sova och koppla av där? Att tillåta rum som vardagsrummet att ha företräde är inte idealt. Ditt sovrum är ett mycket viktigt rum. Det är rummet som på ett sätt kommer att forma ditt liv. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer du sannolikt inte att vara mentalt på topp vilket kan ha en stor negativ påverkan på ditt liv.

Om du inte kommer att kunna fungera; oförmögen att träffa vänner; oförmögen att gå ut; oförmögen att arbeta; oförmögen att leva kommer du att stöta på problem i ditt vardagsliv.

11. Tillfredsställelse

När ditt sovrum har renoverats kommer du att känna dig mycket nöjd och tillfredställd. Ditt sovrum när det väl är renoverat kommer att bli ditt favoritrum.

Tillfredsställelsen som ett nyrenoverat sovrum kan ge är enorm. Du kommer att önska att du hade gjort det mycket tidigare än du gjorde, och du kommer kanske till och med upptäcka att du ständigt vill förbättra ditt sovrum.

Den tillfredsställelse som ett renoverat och uppfräschat sovrum kan ge är omätlig. Tillfredsställelse kan hittas i ett nyrenoverat sovrum, så istället för att renovera andra rum, renovera ditt sovrum.

12. Avkastning på investeringar

Att ge ditt primära sovrum ett fräscht utseende gör rummet roligare och kan ge dig en avkastning på din investering (ROI) på 40-80% i genomsnitt.

Utökade garderober eller ett nytt badrum i ditt primära sovrum är mycket önskvärda funktioner och kommer att öka din avkastning.

Även estetiska förändringar som är så enkla som nya möbler, sängkläder, belysning, fönsterbehandlingar eller inbyggd förvaring i dina garderober kan öka intresset för ditt primära sovrum och öka det totala värdet av ditt hem.

Ibland krävs det bara några mindre ändringar för att helt omvandla ett rum.

Vanliga typer av estetiska förändringar i sovrummet:

 • Måla eller installera tapeter
 • Nya mattor
 • Nya fönsterbehandlingar
 • Ordna om eller köpa nya möbler
 • Ny sängram och/eller överkast
 • Häng väggkonst

Alla dessa alternativ kan skapa ett helt annat utseende och känsla i ett primärt sovrum för mycket mindre pengar än en total renovering och ombyggnad.

Men om du bestämmer dig för att små estetiska förändringar inte räcker kan en total ombyggnad vara det bästa alternativet för dig.

Ombyggnader av sovrum innebär inte alltid strukturella förändringar, även om de kan göra det.

De vanligaste sätten att öka utrymmet i ett sovrum:

 • Ta bort innerväggar
 • Ökar husets fotavtryck
 • Lägger till ett annat utseende i ditt hem

Vilket alternativ som fungerar för dig och ditt hem beror på olika faktorer.

Om du inte kan expandera ditt hem utåt kan det vara ett alternativ att ta bort innerväggar för att skapa ett stort rum av två mindre rum. Ett annat alternativ kan vara att återanvända ett annat utrymme till ditt nya primära sovrum.

Om du bestämmer dig för att bygga ut ditt hem, var noga med att din entreprenör kontrollerar byggnadsregler och krav.

Förbereder dig för framtiden

Om du är i ditt “eviga hem” och planerar en omfattande ombyggnad av sovrum, var noga med att överväga dina behov när du blir äldre och planerar för alla åldrar.

Till exempel kan ett nytt badkar vara vackert och roligt nu, men när du åldras kommer du att kunna njuta av det?

På samma sätt, om du blir äldre kanske du vill tänka på att återanvända rum på den lägre nivån snarare än andra våningen. Att ha det primära sovrummet på första våningen är bekväm och bra långsiktig planering. Eller kanske du bör överväga att vidga eventuella smala dörrar.

Dessa är alla alternativ som är värda att ta hänsyn till när du gör en ombyggnad av primära sovrum.

Saker att tänka på när du planerar din sovrumsrenovering:

 • Varför gör du om? För utseende, funktion eller båda?
 • Vad är det med ditt nuvarande sovrum som inte fungerar längre?
 • Vilken stil vill du uppnå?
 • Vad vill du använda utrymmet till?
 • Hur mycket kan och vill du spendera?
 • När du har en plan, bestäm vad du behöver för att få din ombyggnad att hända. Detta kan vara allt från färg till fönsterbehandlingar, nytt golv, mattor etc.

Detta minimerar eventuella förseningar och gör att ditt projekt kan slutföras så snabbt och smidigt som möjligt.

Medan du monterar material bör du eller din entreprenör kontrollera om du behöver få tillstånd för det arbete du ska utföra. Din lokala byggare kan berätta vilka tillstånd du kan behöva.

Inredning rivning

Rivningsdag är när du tar dig an något demoleringsarbete som måste göras. Ibland river du ut ditt sovrum från grunden, tar bort golv, och väggar. Andra gånger kan det handla om att riva ut en innervägg.

Hur omfattande rivningen i ditt sovrum är avslöjar ibland problem som gömde sig under golven eller bakom väggarna.

När rivningen är klar kan alla byggarbeten, elarbeten, målning och golv utföras (vanligtvis i den ordningen).

Då är det helt enkelt en fråga gällande detaljer: hängande dörrar, byte av möbler och installation av fönsterbehandlingar, och mycket mer.

Planering

Att planera en renovering av sovrummet är en viktig process som kan göra hela projektet mycket smidigare och mer effektivt. Nedan följer några steg som kan hjälpa dig att planera din sovrumsrenovering på ett bra sätt:

 1. Skapa en vision: Det första steget i planeringsprocessen är att bestämma vad du vill uppnå med din sovrumsrenovering. Vilken typ av stil vill du ha? Vilka färger och material vill du använda? Vilka funktioner vill du inkludera? Skriv ner dina visioner och idéer, och använd dem som grund för din planering.
 2. Skapa en budget: Ett annat viktigt steg i planeringsprocessen är att bestämma hur mycket pengar du har att spendera på renoveringen. Skriv upp en lista över alla kostnader du kan tänkas ha, inklusive material, arbetskraft och eventuella extrafunktioner. Var realistisk och se till att du inte spenderar mer än vad du har råd med.
 3. Skapa en tidsplan: Innan du börjar med renoveringen bör du planera en tidsplan. Bestäm när du vill börja och när du vill avsluta arbetet, och skriv ner alla steg som du behöver ta för att nå ditt mål. Se till att du har tillräckligt med tid för att slutföra projektet utan att stressa.
 4. Sök inspiration: Det finns många sätt att få inspiration för ditt sovrum, inklusive tidningar, webbplatser, sociala medier och butiker. Sök efter bilder och idéer som du gillar och använd dem som inspiration för din egen design. Tänk på att anpassa dina idéer efter din budget och stil.
 5. Få offert från entreprenörer: Om du inte planerar att göra allt arbete själv kan det vara en bra idé att få offerter från entreprenörer. Be om prisuppgifter från flera olika företag, och se till att de inkluderar allt arbete och material som behövs. Jämför offertpriserna och välj den entreprenör som ger dig mest värde för pengarna.

Att planera en sovrumsrenovering kan ta tid, men det kommer att göra hela processen mycket smidigare och mindre stressig. Följ dessa steg och du kommer att vara på god väg att skapa ditt drömsovrum.

Förberedelser

Innan du kan börja renovera ditt sovrum, är det viktigt att du gör nödvändiga förberedelser för att säkerställa att renoveringen går smidigt och att ditt hem skyddas från skador. Nedan följer några steg som kan hjälpa dig att förbereda ditt sovrum för renovering:

 1. Rensa ut ditt sovrum: Innan du påbörjar renoveringen är det viktigt att ta bort alla möbler och föremål från sovrummet. Förvara dina saker på ett annat ställe, såsom i ett lagerutrymme eller en annan del av ditt hem. Detta kommer att ge dig tillräckligt med utrymme för att arbeta och minska risken för att dina föremål skadas.
 2. Skydda dina golv och möbler: Använd plast eller täckpapper för att skydda dina golv och möbler från färgstänk och damm. Se till att täcka allt ordentligt, inklusive lampor och andra ömtåliga föremål.
 3. Rengör sovrummet: Innan du börjar arbeta är det en bra idé att rengöra ditt sovrum. Dammsug golven och torka av ytor, såsom fönsterbrädor och dörrkarmar. Detta kommer att göra det lättare för dig att arbeta och minska risken för att damm sprids runt i ditt hem.
 4. Ta bort dörrar och fönster: Om du planerar att måla eller byta ut dörrar eller fönster, se till att du tar bort dem först. Detta kommer att göra det lättare för dig att arbeta och minska risken för att färg eller andra material skadar dem.
 5. Förbered ytan: Förbered ytan som ska renoveras genom att tvätta den och se till att den är jämn. Om du behöver göra några reparationer, såsom att fylla i sprickor eller hål, se till att du gör det innan du börjar arbeta.
 6. Se till att du har rätt verktyg och material: Innan du börjar arbeta, se till att du har alla nödvändiga verktyg och material för att slutföra jobbet. Detta inkluderar allt från målarfärg och penslar till verktyg för att ta bort gamla golv och tak.

Genom att förbereda ditt sovrum på rätt sätt, kan du minimera risken för skador och göra hela renoveringsprocessen mycket smidigare. Följ dessa steg och du kommer att vara på god väg att skapa ditt drömsovrum.

Renovering

Nu när du har planerat och förberett för din sovrumsrenovering, är det dags att faktiskt genomföra renoveringen. Nedan följer några steg som kan hjälpa dig att renovera ditt sovrum på ett effektivt sätt:

 1. Måla eller tapetsera väggarna: Att måla eller tapetsera väggarna är en av de mest effektiva sätten att förnya ditt sovrum. Innan du börjar, se till att du har valt rätt färg eller tapet för din design. Måla eller tapetsera en vägg i taget och se till att du låter varje lager torka ordentligt innan du fortsätter.
 2. Byt ut golv och tak: Om du vill göra större förändringar i ditt sovrum, kan det vara en bra idé att byta ut golv och tak. Ta bort det gamla golvet eller taket noggrant och se till att ytan är jämn innan du lägger på det nya golvet eller taket.
 3. Byt ut dörrar och fönster: Om du planerar att byta ut dörrar eller fönster, se till att du gör det innan du målar eller tapetserar väggarna. Ta bort de gamla dörrarna eller fönstren försiktigt och installera de nya på plats.
 4. Installera belysning: Bra belysning är viktigt i sovrummet för att skapa en avslappnande atmosfär. Installera belysning som passar din design och behov. Tänk på att använda dimbara lampor för att skapa en mer stämningsfull atmosfär.
 5. Installera förvaringslösningar: Förvaring är en viktig faktor i sovrummet. Installera förvaringslösningar som passar dina behov, såsom garderober eller hyllor. Tänk på att välja lösningar som är enkla att använda och som passar din design.
 6. Skapa en avkopplande atmosfär: För att skapa en avkopplande atmosfär i ditt sovrum, tänk på att använda färger och material som är mjuka och lugnande. Lägg till mjuka textilier, såsom kuddar och täcken, för att skapa en mysig atmosfär. Tänk på att anpassa din design efter din personliga smak och stil.

Genom att följa dessa steg och arbeta noggrant och noggrant, kan du skapa ditt drömsovrum på ett effektivt och enkelt sätt. Tänk på att ta dig tid att se till att allt blir rätt, och att njuta av resultatet när du är klar.

Förnyelse

Nu när du har renoverat ditt sovrum är det dags att tänka på hur du kan förnya och förbättra ditt utrymme ytterligare. Nedan följer några steg som kan hjälpa dig att förnya ditt sovrum:

 1. Lägg till möbler och inredning: Lägg till nya möbler och inredning som passar din nya design och stil. Välj möbler som passar din förvaringskapacitet och som hjälper dig att hålla ditt sovrum organiserat. Tänk på att välja möbler som är både funktionella och stilrena.
 2. Använd textilier: Använd textilier som kuddar, filtar och gardiner för att skapa en mysig och avkopplande atmosfär i ditt sovrum. Välj textilier som passar din färgscheman och som känns mjuka och bekväma.
 3. Skapa en avkopplande atmosfär: Skapa en avkopplande atmosfär i ditt sovrum genom att använda doftljus eller aromaterapi. Tänk på att använda mjuka färger och material för att skapa en lugn och avkopplande atmosfär.
 4. Använd växter: Använd växter för att förnya och livna upp ditt sovrum. Välj växter som passar din stil och som inte kräver för mycket underhåll. Tänk på att använda växter som tillsätter fuktighet i rummet och som bidrar till att rena luften.
 5. Använd konstverk: Använd konstverk för att lägga till färg och intresse i ditt sovrum. Välj konstverk som passar din stil och som är av hög kvalitet. Tänk på att använda konstverk som är både avkopplande och inspirerande.
 6. Anpassa förvaring: Anpassa förvaring som passar dina behov och som hjälper dig att hålla ditt sovrum organiserat. Välj förvaringslösningar som passar din stil och som är enkla att använda. Tänk på att använda förvaringslösningar som hjälper dig att hålla ditt sovrum rent och organiserat.

Genom att följa dessa steg kan du förnya och förbättra ditt sovrum ytterligare. Tänk på att anpassa din förnyelse efter din personliga smak och stil, och att använda material och färger som hjälper dig att skapa en avkopplande och bekväm miljö.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!