Renovera Sovrum – Så Renoverar & Förnyar du Sovrummet!

Ditt sovrum är ett av de viktigaste rummen i ditt hem. Du spenderar massor av tid i detta rum och därför är det viktigt att ditt sovrum är trevligt, mysigt, och inrett på ett sätt som gör att du trivs att vara där.

Alla sovrum behöver renoveras och piffas upp då och då. Vare sig det är en omfattande renovering där du river ut allt och börjar från början eller gör mindre förändringar med nya möbler, måla om, eller något helt annat.

Våra behov och preferenser förändras med tiden och våra privata utrymmen bör anpassas för att återspegla dessa förändringar.

Många av oss, när vi renoverar våra hem, fokuserar på områden i vårt hem som kök, vardagsrum och badrum, snarare än våra sovrum. Vi borde i själva verket vara oroliga för våra sovrum snarare än våra vardagsrum eller badrummet-anledningen är att våra sovrum är där vi kommer att spendera mycket av vår tid och där vi kommer att sova och koppla av.

Om du nyligen har bestämt att ditt sovrum inte längre känns rätt för dig längre, eller om du spenderar mer tid i det nu än du någonsin gjort förut, läs vidare för att ta reda på vad du bör tänka på och vad du måste vara försiktig med också innan du renoverar ditt sovrum. Här är våra bästa tips för att renovera ditt sovrum och skapa ett rum som du älskar att spendera tid i.

1. Uttryck dig själv

Detta är ditt rum och privata utrymme, så därför är det viktigt att du får det att kännas så. Du vill att det ska vara mysigt, vilket innebär att du omges av välbekanta saker som påminner dig om vem du är. Sängkläder är bra sätt att uttala sig, och tryckteknik gör det nu möjligt att skapa dina egna personliga sängkläder. Anpassning av dina sängkläder är ett enkelt och billigt sätt att göra ditt sovrum riktigt unikt. Det kan vara något så subtilt som att välja din favoritfärg, textur eller tyg; det behöver inte alltid vara i form av bilder eller objekt. Dessutom finns det en mängd andra sätt att uttrycka dig själv i ditt sovrum,men huvudsaken är att du skapar ditt egna personliga utrymme.

2. Håll det enkelt

Även om du kan vilja vara utrycksfull med din inredning och styling av ditt sovrum vill du inte tappa koll på vad du försöker uttrycka. Enkelhet går långt – det finns en hel designskola som kallas minimalism där fokus ligger på att få ut det mesta av de minst material. Genom att fokusera på färre saker blir det lättare att säkerställa deras kvalitet och få dem att sticka ut som mitt i ett utrymme. Men det beror givetvis på vilken stil du föredrar. Ett minimalistiskt sovrum ger ett väldigt rent och modernt utseende.

3. Skapa en sammanhängande look

När du fattar något beslut, tänk på hur det kommer att påverka andra aspekter av rummet och om de alla kommer att kompletera varandra för att bilda en helhet. Det kan vara vad som helst-till exempel om du har ett gräddfärgat sängöverdrag kanske du vill att en av dina väggar också ska ha den färgen. Eller kanske vill du integrera ett visst tyg, och i så fall kan du använda det för att skapa ett tema, från gardiner till kuddar och täcken. Men gör det inte bara slumpmässigt, se till att dessa saker på något sätt är sammankopplade på ett sätt som skapar ett sammanhängande, färdigt utseende. Det är när varje detalj i ditt sovrum är genomtänkt som det verkligen får ett iögonfallande utseende.

4. Satsa på kvalitet

Även om det kan vara problematiskt att betala för mycket, är det faktiskt mycket värre att betala för lite. Om du betalar för mycket förlorar du bara pengar, som du kan tjäna igen med tiden. Men om du betalar för lite riskerar du att förlora allt eftersom det du köpte var så billigt att det förstörde allt annat.

5. Följ inte trender blint

Det största misstaget människor vanligtvis gör när de skapar sitt eget utrymme är att blint kopiera något som någon annan har gjort i sitt sovrum. Gör inte det misstaget; om du ser något du gillar, använd det som inspiration snarare än att kopiera det.

6. Glöm att du har en budget

Allt har en gräns för sin budget. I det här fallet bör en del av din planeringsprocess naturligtvis innehålla en budget. Du vill ha den bästa typen av utrymme för dig själv, men du vill också fortsätta leva samma livsstil. Tänk inte ens på att skuldsätta dig för att renovera ditt sovrum.

7. Håll det rent och snyggt

Att ha för många saker i ditt sovrum kommer att distrahera dig från det som verkligen betyder något, och även om det kan se bra ut för dig i början, kommer det att göra utrymmet mycket svårare att njuta av och koppla av i. Ditt sovrum ska vara en plats där du kan samla dina tankar och varva ner, samt fokusera och studera om det behövs. Att ha saker som du inte behöver runt kommer definitivt att distrahera dig och kanske till och med kännas överväldigande.

8. Starta inte något du inte kan slutföra

Du kan inte bara bestämma dig för att göra halva rummet, bara göra om klädseln och inte måla om väggarna eller något liknande. Du bör inte sluta halvvägs i ditt projekt, för detta kommer att synas i resultatet. Poängen med att genomföra någon renovering är att få in något nytt och fräscht, och även om det kommer att finnas tidlösa, väsentliga delar som du inte vill ändra, måste allt tänkas som en helhet om du vill skapa ett fantastiskt resultat i slutändan.

9. Förbättra bekvämlighet

För det första ska ditt sovrum vara bekvämt. Några av oss har dock inga bekväma sovrum – i själva verket är våra sovrum tvärtom.

När vi inreder våra hem, snarare än att oroa oss för att göra våra sovrum bekväma, gör vi våra vardagsrum bekväma om någon skulle komma över. Ett bekvämt sovrum är dock en nödvändighet.

Att renovera ditt sovrum och göra det mer bekvämt kan hjälpa dig att koppla av där – eftersom det är huvudrummet du borde kunna koppla av i.

Om du inte kan koppla av i ditt sovrum är det ett rum som har gått förlorat och som inte gör det som det är ämnat att göra. Du måste kunna varva ner, koppla av och somna.

Om du inte kan göra något av detta, vad är poängen med ditt sovrum? Det är mycket viktigt att du faktiskt kan koppla av och sova i ditt sovrum, snarare än att bli mer orolig.

Komfort är nyckeln till ditt sovrum – acceptera aldrig något mindre – om det innebär att renovera ditt sovrum för att vara bekvämt, gör det sedan.

10. Sovrummet är ett av de viktigaste rummet

Ditt sovrum bör ha företräde framför andra rum i ditt hem. Det borde vara det första rummet som du vill ta dig an.

Om du inte bryr dig om ditt sovrum, hur kan du då förväntas sova och koppla av där? Att tillåta rum som vardagsrummet att ha företräde är inte idealt. Ditt sovrum är ett mycket viktigt rum. Det är rummet som på ett sätt kommer att forma ditt liv. Om du inte får tillräckligt med sömn kommer du sannolikt inte att vara mentalt på topp vilket kan ha en stor negativ påverkan på ditt liv.

Om du inte kommer att kunna fungera; oförmögen att träffa vänner; oförmögen att gå ut; oförmögen att arbeta; oförmögen att leva kommer du att stöta på problem i ditt vardagsliv.

11. Tillfredsställelse

När ditt sovrum har renoverats kommer du att känna dig mycket nöjd och tillfredställd. Ditt sovrum när det väl är renoverat kommer att bli ditt favoritrum.

Tillfredsställelsen som ett nyrenoverat sovrum kan ge är enorm. Du kommer att önska att du hade gjort det mycket tidigare än du gjorde, och du kommer kanske till och med upptäcka att du ständigt vill förbättra ditt sovrum.

Den tillfredsställelse som ett renoverat och uppfräschat sovrum kan ge är omätlig. Tillfredsställelse kan hittas i ett nyrenoverat sovrum, så istället för att renovera andra rum, renovera ditt sovrum.

12. Avkastning på investeringar

Att ge ditt primära sovrum ett fräscht utseende gör rummet roligare och kan ge dig en avkastning på din investering (ROI) på 40-80% i genomsnitt.

Utökade garderober eller ett nytt badrum i ditt primära sovrum är mycket önskvärda funktioner och kommer att öka din avkastning.

Även estetiska förändringar som är så enkla som nya möbler, sängkläder, belysning, fönsterbehandlingar eller inbyggd förvaring i dina garderober kan öka intresset för ditt primära sovrum och öka det totala värdet av ditt hem.

Ibland krävs det bara några mindre ändringar för att helt omvandla ett rum.

Vanliga typer av estetiska förändringar i sovrummet:

 • Måla eller installera tapeter
 • Nya mattor
 • Nya fönsterbehandlingar
 • Ordna om eller köpa nya möbler
 • Ny sängram och/eller överkast
 • Häng väggkonst

Alla dessa alternativ kan skapa ett helt annat utseende och känsla i ett primärt sovrum för mycket mindre pengar än en total renovering och ombyggnad.

Men om du bestämmer dig för att små estetiska förändringar inte räcker kan en total ombyggnad vara det bästa alternativet för dig.

Ombyggnader av sovrum innebär inte alltid strukturella förändringar, även om de kan göra det.

De vanligaste sätten att öka utrymmet i ett sovrum:

 • Ta bort innerväggar
 • Ökar husets fotavtryck
 • Lägger till ett annat utseende i ditt hem

Vilket alternativ som fungerar för dig och ditt hem beror på olika faktorer.

Om du inte kan expandera ditt hem utåt kan det vara ett alternativ att ta bort innerväggar för att skapa ett stort rum av två mindre rum. Ett annat alternativ kan vara att återanvända ett annat utrymme till ditt nya primära sovrum.

Om du bestämmer dig för att bygga ut ditt hem, var noga med att din entreprenör kontrollerar byggnadsregler och krav.

Förbereder dig för framtiden

Om du är i ditt “eviga hem” och planerar en omfattande ombyggnad av sovrum, var noga med att överväga dina behov när du blir äldre och planerar för alla åldrar.

Till exempel kan ett nytt badkar vara vackert och roligt nu, men när du åldras kommer du att kunna njuta av det?

På samma sätt, om du blir äldre kanske du vill tänka på att återanvända rum på den lägre nivån snarare än andra våningen. Att ha det primära sovrummet på första våningen är bekväm och bra långsiktig planering. Eller kanske du bör överväga att vidga eventuella smala dörrar.

Dessa är alla alternativ som är värda att ta hänsyn till när du gör en ombyggnad av primära sovrum.

Saker att tänka på när du planerar din sovrumsrenovering:

 • Varför gör du om? För utseende, funktion eller båda?
 • Vad är det med ditt nuvarande sovrum som inte fungerar längre?
 • Vilken stil vill du uppnå?
 • Vad vill du använda utrymmet till?
 • Hur mycket kan och vill du spendera?
 • När du har en plan, bestäm vad du behöver för att få din ombyggnad att hända. Detta kan vara allt från färg till fönsterbehandlingar, nytt golv, mattor etc.

Detta minimerar eventuella förseningar och gör att ditt projekt kan slutföras så snabbt och smidigt som möjligt.

Medan du monterar material bör du eller din entreprenör kontrollera om du behöver få tillstånd för det arbete du ska utföra. Din lokala byggare kan berätta vilka tillstånd du kan behöva.

Inredning rivning

Rivningsdag är när du tar dig an något demoleringsarbete som måste göras. Ibland river du ut ditt sovrum från grunden, tar bort golv, och väggar. Andra gånger kan det handla om att riva ut en innervägg.

Hur omfattande rivningen i ditt sovrum är avslöjar ibland problem som gömde sig under golven eller bakom väggarna.

När rivningen är klar kan alla byggarbeten, elarbeten, målning och golv utföras (vanligtvis i den ordningen).

Då är det helt enkelt en fråga gällande detaljer: hängande dörrar, byte av möbler och installation av fönsterbehandlingar, och mycket mer.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!