Renovera Trätrappa – Bästa Tips & Guide

Trätrappor ger mycket karaktär till ett hem och fyller givetvis en viktig praktisk fördel.

De flesta upplever dock en betydande mängd slitage under åren, vilket innebär att trätrappor kan behövas renoveras genom åren.

För att hjälpa dig med detta ska vi gå igenom hur du kan renovera en trätrappa och räcken, från början till slut.

Ta bort färg

I många fall täcks trappor i färg och målas. Och om den har målats är det lämpligt att första ta bort färgen när du ska renovera din trätrappa. När du gör detta är det rekommederat att använda andningsskydd och bära engångskläder under processen för att säkerställa att uppgiften utförs på ett säkert sätt. Ett annat alternativ är att måla över befintliga lager, även om det kan bli svårare att få en perfekt finish om du gör detta. Du riskerar också att göra designfunktionerna på trappan blir mindre uttalade.

Slipa och sandpappra

När du har tagit bort färgen är det dags att börja slipa. Slipa räcken och trappsteg med slipkuddar och se till att följa träets mönster. Ta bort eventuella brister för att skapa en jämn yta och slipa sedan ner räckena. Eventuella allvarliga brister bör fyllas i.

Börja med att noggrant undersöka varje trappsteg. Du kommer sannolikt att hitta olika grader av slitage. Exempelvis kan ytan vara helt sliten av trappan längst upp och ned på trappan, men vara intakt på slitbanorna däremellan.

Om trappstegets yta är intakt utan kalt trä, kan du återställa den till ett nytt skick med en god rengöring. Ta på dig ett par gummihandskar och häll sedan en färg tunnare på slitbanan. Doppa en stålullsplatta av 0000-klass i tunnaren och skrubba slitbanan lätt från fläckar och skurmärken. Torka slitbanan noggrant med en vit bomullsduk.

Om lackytan har slitit av måste du göra om den. Börja med att använda en slumpmässig slipmaskin för att slipa ner till kalt trä. Slipmaskinen producerar mycket fint damm, så se till att den har en dammuppsamlingsbehållare eller är fäst i ett vått / torrt vakuum. Dammsug slitbanan från allt slipdamm och slipa sedan ytan igen, bara den här gången med en något finare 100-kornskiva.

Att slipa ytorna är nyckeln till att få en jämn finish. Var noga med att kontrollera ditt sandpapper efter varje trappa eftersom det kommer att förlora sitt korn och måste bytas ut regelbundet.

Fläckar

Om det inte går att ta bort räckena, använd maskeringstejp för att täcka områden som inte kommer att målas och blanda sedan lösningen ordentligt. Applicera rikligt längs linjen med träkornen och ta bort överflödig fläck innan den torkar. Leta efter små hål eller sprickor och ta bort kvarvarande fläck med en torr borste. För ek och mahogny bör fläcken appliceras med en borst så att den blir inarbetad i porerna. Upprepa processen tills du är nöjd med resultatet och låt den sedan torka över natten.

Klarlack

Överväg att applicera ett lager klarlack för att skydda räckena med en ren pensel. Detta kan vara särskilt användbart för att skydda mot oundvikligt slitage som orsakas av konstant användning. Låt klarlacken torka ordentligt innan du fortsätter arbetet.

Grundmåla

Innan du målar din trappa behöver du en grundfärg som passar det träslag du arbetar med. Primers ger färg med bättre vidhäftning och blockerar fläckar från att gå igenom. När du är klar, slipa ner den grundade ytan och torka av den med en duk.

Applicera färg

För stora trappor är spraymålning ett populärt alternativ och det är inte så tidskrävande. Om du väljer detta tillvägagångssätt, skydda väggarna och möblerna för att undvika olyckor. Se också till att du bär en andningsmask för att skydda mot skadliga kemikalier. För mindre trappor är förmodligen en vanlig pensel det bästa sättet att göra detta. Även om det tar längre tid kan du se till att färgen appliceras jämnare. Börja längst upp på trappan och arbeta dig neråt. För räcken trappsteg krävs två och ibland till och med tre lager för en bra finish.

Det tar vanligtvis bara några år innan trappor i trä börjar visa tecken på slitage. Problem börjar ofta på de horisontella slitbanorna, där konstant fottrafik sliter av lacket och utsätter kalt trä.

Därefter blir de vertikala trappstegen ofta misshandlade och skadade av att de får upprepat slitage. Och även om handtaget inte får så mycket fysiskt slitage som själva trappstegen tar det inte lång tid innan räcket är skadat av smuts och smutsiga handavtryck.

Lyckligtvis kan alla dessa tecken på missbruk enkelt repareras så att din trappa blir som ny.

Läs våra verktygsguider här för att hitta det bästa verktygen för ditt byggprojekt!

Förnya handtaget

Det bästa verktyget för omlackering av ett handtag av trä är en slipningssvamp, som är en flexibel svamp belagd med slipkorn. Den mjuka svampen anpassar sig lätt till ledstångens rundade form. Börja slipa högst upp på räcket och arbeta dig neråt, slipa alltid parallellt med träkornet, inte tvärs över det.

Svampslipning tar lite tid och ansträngning, men det är mycket effektivt för att ta bort fläckar och grova skador. Om du stöter på en särskilt envis fläck, ta bort den med stålull fuktad med tunnare färg. Sanda sedan ytan igen.

Applicera lacken

När du har rengjort och slipat bort all smuts, fläckar och fläckar kan du applicera ett nytt lager lack på trappan.

Börja med att dammsuga hela trappan ren från allt slipdamm. Torka sedan av alla ytor med en fuktig, inte våt, vit bomullstrasa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!