Renovera Tvättstuga – Så gör du Steg för Steg

En ljus och trevlig tvättstuga gör att sortering, tvättning och vikning av kläder verkar mindre jobbigt. När du funderar på att renovera detta hårt arbetande utrymme, titta på hur din nuvarande plats ser ut: Är platsen problemet?

För de flesta husägare är källaren helt tillräcklig, men om det känns som att tvätta tvätten som att spendera tid i en trist fängelsehåla, överväg att flytta den till första eller andra våningen. Var noga med att ta hänsyn till faktorer som buller, fukt och eventuell översvämning om en slang skulle gå sönder. Om platsen är bra kanske andra uppgraderingar är på sin plats. Bättre inbyggd förvaring eller en mer effektiv konfiguration förbättrar din tvättupplevelse. För inspiration, titta på bilder online och i hemdesigntidningar för att få en uppfattning om vilka layouter och stilar som tilltalar dig.

Budgetproblem och finansiering

När du har en uppfattning om omfattningen av ditt projekt, ställ in din budget. Det finns en mängd olika sätt att finansiera din renovering, inklusive ett bostadslån eller kredit. Ett varm rekommendation är att besöka renoverabostaden.se i samband med detta inledande arbete.

Våra expertråd om ombyggnad av tvättstugor – allt från energieffektiva maskiner och sparsamma golvalternativ till den bästa arbetsbesparande planlösningen och hur man skyddar huset från en potentiell översvämning eller brand.

Tvättstugan har äntligen kommit till sin rätt som en ljus och organiserad saneringsledningscentral, vare sig det är i ett prydligt hörn i källaren eller en vrå bredvid köket. För hjälp med att uppdatera din, kolla in våra expertråd om allt från energimässiga maskiner och sparsamma golvalternativ till den bästa arbetsbesparande layouten och hur du skyddar huset från en potentiell översvämning eller brand.

Var ska man placera tvättstugan

För många av oss är källaren bara bra. Men många husägare som kan avvara utrymme och kostnader föredrar att ha tvätten närmare sovrummen eller köket. Här är vad du bör tänka på innan du gör om din tvättstuga.
På en övervåning

Fördelar: Närhet till där smutsiga kläder fälls minskar schleppavståndet med hinder. Kan koppla in befintliga VVS-ledningar i eller nära ett badrum.

Nackdelar: Buller och vibrationer kräver extra isolering och en rörelsestoppande dyna. Läckor kan skada rummen på första våningen. En garderobsinstallation kräver en ventilerad dörr och extra utrymme runt staplade maskiner för att avleda torktumlarens värme.

På första våningen

Fördelar: Nära där de flesta andra hushållssysslor äger rum. Kanske kan dela köks- eller toalettrörsledningar.
Nackdelar: Tvätt kan hopa sig i matlagnings-, mat- och fottrafikområden. Behöver bära korgar på övervåningen. Maskiner gömda i skåp kräver ventilerade dörrar och fritt utrymme för korrekt ventilation.

Att anställa ett proffs

Att bygga ut en ny tvättstuga och flytta VVS-, el- och gasledningar kräver en auktoriserad rörmokare och elektriker. Du behöver också en rörmokare för att installera en gastork. Annars kan du ta tag i de flesta tvättstugeprojekt själv.

Från högpresterande maskiner till smarta förvaringslösningar, tvättstugan rymmer mycket funktion på ett litet utrymme.

Vitvaror

Tvättmaskiner behöver tillgång till avlopp och varm- och kallvattenledningar.

Den genomsnittliga bredden på en tvättmaskin och torktumlare är 27 tum vardera. För lastning och avlastning, låt 36 tum framför tvättmaskinen och torktumlaren. Staplade enheter är idealiska för små utrymmen eller sekundära tvättutrymmen. Vissa brickor har 15 tum höga valfria piedestaler för att höja dem till en bekvämare höjd.

Slutligen kan en höghastighetscentrifugeringscykel, som vibrerar vid 100-120 rpm, vara hög, så om din tvättstuga är nära ett sovrum eller vardagsrummet, titta på bullervärden för att hitta en tystare modell.

Bänkskivor

Överväg att lägga till en disk över din sida vid sida tvättmaskin och torktumlare för sortering och vikning. Tillverkade bänkskivor med solid yta, som Corian, är fuktvänliga och lätta att underhålla.

Konstruerad kvarts kan göras för att likna kulor av högre kvalitet och den är icke-porös, så den kommer att motstå fläckar. Laminat är ett annat hållbart och budgetvänligt alternativ. Butcher-block och bambu står sig också bra i tvättstugan.

Elektrisk

Tvättstugor kräver i allmänhet en 20-amperskrets för tvättutrustning som en tvättmaskin eller en gastork.

En elektrisk torktumlare behöver en egen 30-amp dedikerad krets.

Golv

Ditt tvättrumsgolv ska vara slitstarkt och vattentätt. Keramiska plattor och porslin är idealiska för tvättutrymmen eftersom de motstår fläckar, bakterier och lukter. Vinylgolv (inklusive kakel, lakan och lyxiga plankor) är ett utmärkt fuktbeständigt alternativ. Natursten eller cementplattor är attraktiva, hållbara och lätta att rengöra, men de kan fläcka och måste förseglas.

Vinylgolv är en billig lösning för tvättstugan. Förbi är tiderna med otäcka vinylmönster och sämre material. Du kan välja mellan slitstarka vinylrutor med peeling och stick eller vinylplåt. Moderna vinylgolv inkluderar design och texturer som simulerar träfibrer eller natursten. Det är otroligt likt det verkliga, och till skillnad från hårda golvmaterial är det bekvämt under fötterna.

Kakel av keramik, porslin och natursten är också populära val på grund av deras eleganta utseende och enkla rengöring. Golv med hårda ytor är dyrare än vinyl, men det erbjuder en mängd olika färger, texturer och design att välja mellan. Överväg att använda naturstensgolv för ett designerutseende och förstärkt andrahandsvärde.

Belysning

Tvättstugor tenderar att vara trånga eller i källaren, så de är ofta ett av de mest utmanande rummen i huset att lysa bra. Börja med en enkel taklampa med låg profil eller konserverade taklampor för att ge diffus övergripande belysning. Inkludera arbetsbelysning, såsom LED-remsor under skåpet, för att lysa upp arbetsytan så att du kan upptäcka en fläck som behöver förbehandlas.

Av olika anledningar saknar många tvättstugor tillräcklig belysning. Det kanske inte verkar viktigt, men när du försöker ta bort fläckar och stryka ut rynkor är bra belysning absolut nödvändigt.

En enkel upphängd fluorescerande armatur kan göra hela världens skillnad för ett dåligt upplyst garage eller källartvättstuga. Dessa “butikslampor” kan du hämta till ett relativt billigt pris från den lokala järnaffären. Om din tvättstuga är inne i huset, uppdatera din belysning med ett skensystem, pendlar eller en stor takarmatur för att tillräckligt belysa hela utrymmet.

Handfat

Historiskt sett var den mest populära handfatstilen för en tvättstuga den fristående, golvmonterade handfatet, mest för att dess djupa handfat minimerar stänk. Andra alternativ är drop-in eller overmount, undermount och väggmonterade diskhoar. Material inkluderar gjutjärn, akryl, porslin, keramik eller rostfritt stål, även om du kan hitta tvättställ i täljsten i äldre hem, särskilt i tvättstugor i källaren. När du placerar diskbänken, placera den nära brickan för att hålla ihop rörledningarna.

Förvaring

Billiga standard köksskåp är en bra lösning för att gömma tvättmedelsflaskor och skräp i tvättstugan. Väggbås, öppna hyllor, korgar och hängande klädstänger är smarta tillägg som kan maximera funktionen. Andra idéer för att effektivisera förvaringen inkluderar dolda korgar, utdragbara torkställningar och vikbara strykbrädor.

Väggar

Ljusa, glada nyanser gör att tvätten känns mindre som jobb. Eftersom tvättstugor kan vara våta eller fuktiga miljöer, överväg en antimikrobiell färgformel speciellt utformad för att motstå mögel och mögel. Om du använder vanlig färg och har ordentlig ventilation i ditt badrum, välj en satin- eller äggskalsfinish.

För en personlig touch, överväg att använda beadboard eller en nyckfull tapet. Tapeter med solid latex eller canvasbaksida är mer lämpade för fukt eller snabba temperaturförändringar, så de är bättre insatser för tvättstugan. De är också slitstarka och lättare att torka av än mer ömtåliga tapeter.

Om du installerar ett handfat och bänkskiva för hopfällning, kanske du vill lägga till ett skyddande och attraktivt bakstycke. Billig tunnelbana är ett bra val för tvättstugan.

Ventilation

Rätt ventilation är nyckeln i tvättstugan. Torktumlarens utblås ska ledas direkt utomhus (aldrig till vinden). Metallröret bör vara så rakt som möjligt och inte överstiga 45 fot. Installera en självstängande ventil utanför istället för en jalusimodell för att förhindra att utomhusluft kommer in i huset. Ludd och damm måste rengöras regelbundet från ventilen för att förhindra brandrisken.

Att hålla ytterventilen ren är inte bara en nödvändig säkerhetsåtgärd, det hjälper också din torktumlare att arbeta mer effektivt. Dessutom byggs fukt upp och har ingenstans att ta vägen, vilket skapar en miljö mogen för mögel. En sak till: om du installerar en tvättmaskin och torktumlare i en garderob kommer det att krävas en ventilerad dörr och tillräckligt med utrymme runt maskinerna för att avleda torktumlarens värme.

Reparationer och gör-det-själv-projekt

Rutinunderhåll är nödvändigt för att hålla dina maskiner rena och fungera med maximal effektivitet. För att förhindra mögel och mögel, rengör luddfällan på din tvättmaskin varje vecka och torka försiktigt av packningen med en 1:1-blandning av vit vinäger och vatten.

Kontrollera den yttre ventilen varje kvartal medan torktumlaren är igång för att se till att den fungerar korrekt. Ibland uppstår problem med tvättutrustning. Om din tvättmaskin läcker, kontrollera slangarna. Om det finns några små sprickor eller sprickor, byt ut dem omedelbart.

Många gör-det-själv-uppgraderingar kan förbättra funktionaliteten i tvättstugan. Utrymmesbesparande knep inkluderar att installera en hopfällbar strykbräda eller öppna hyllor ovanför en disk. Att bygga en tvättpiedestal är ett annat projekt som kombinerar förvaring och nytta. Dessa lättbyggda lådor höjer din maskin till en bekvämare höjd samtidigt som de tillhandahåller lådor för att förvara förnödenheter.

Vad är din tidsram?

När behöver ditt projekt vara klart? Hur kommer du att tvätta din tvätt medan du renoverar? Hemma hos en vän eller familjemedlem? Vid tvättmattan eller med tvättservice? Detta är viktigt att tänka igenom så att du kan bestämma vilka delar av ombyggnadsprojektet du realistiskt kan göra själv och vilka delar du ska hyra ut.

Gör en lista över måsten

Behöver du bänkyta för att vika tvätt? Fler hyllor? Stängda skåp för förvaring? Ett ställ att hänga kläder på? En strykbräda eller handfat? Behöver du lägga till uttag eller flytta gasledningar, ventiler eller lägga till uttag? Gör en lista innan du startar något av ditt projekt, så att du inte får några oväntade överraskningar när det är för sent.

Om utrymme är ett problem, överväg möjligheten att stapla din tvättmaskin och torktumlare för att spara en betydande mängd utrymme i din tvättstuga – men observera att detta endast kan göras med en frontmatad tvättmaskin. Vi hade en mycket liten vrå att arbeta med, så att stapla vår tvättmaskin och torktumlare var avgörande för att göra vår tvättstuga till ett funktionellt utrymme.

Hitta inspiration

Starta en inspirationstavla för din tvättstuga på Pinterest för att se hur andra effektivt har organiserat sin tvättstuga – speciellt rum som liknar din form eller storlek. Du kanske inte har tänkt på att montera ett expanderbart torkställ på väggen eller lägga till en bänk med krokar för kappor, hattar och ryggsäckar om din tvättstuga också fungerar som ditt lerrum. Naturligtvis handlar det inte bara om funktion, utan roligt också. Kanske har du drömt om att ha en egen vägg av rent, trendigt tunnelbanekakel eller ett djärvt experimentellt färgschema. Vi tillbringar många timmar av vår vecka i tvättstugan, så ditt ska vara ett trevligt och vackert utrymme som gör sysslor, ja, nästan trevliga!

Bestäm vad du ska göra och vad någon annan ska göra

Om du är händig finns det flera projekt du kan göra själv, men det finns fortfarande vissa saker du inte kan göra själv.

Lika mycket som du älskar att ta dig an ett nytt projekt, är det viktigt att känna till dina gränser och när det är bäst att överlåta det till en expert. Behöver du en elektriker eller rörmokare? Gipsvägg? Hur är det med rivning? Lägg tid på att planera hur och när arbetet ska utföras, hur lång tid det kommer att ta och hur detta kommer att påverka din tvättstuganvändning under tiden.

Gör en budget

Som med alla ombyggnadsprojekt kommer det alltid att dyka upp överraskningar precis när du tror att du har tänkt på allt, så se till att ge dig själv rörelseutrymme i din budget. Om du har bestämt dig för att ta itu med en del av renoveringen på egen hand, glöm inte att ta hänsyn till kvalitetsverktyg, utöver alla dina andra tillbehör.

Fällbar station

Om du har extra utrymme, köp ett hopfällbart bord eller inkludera en integrerad disk som fungerar som en hopfällbar station. Kläder kan vikas så snart de tas ur torktumlaren. En vikstation kan också användas för tröjor som kräver platt torkning.

Ta itu med grunderna först. Bortsett från köket, är tvättstugan den största arbetshästen i huset. Med det i åtanke, ta dig tid att planera ut exakt vad du behöver. Ett bra ställe att börja är med vitvaror, belysning och VVS. En av de första sakerna du bör bekräfta är de faktiska apparaterna du kommer att inkludera i utrymmet. En tvättmaskin och torktumlare med ångfunktion är ett måste för många.

Tvättstugan kan också vara ett bra utrymme för andra kylskåpet, så nu är det dags att fundera på om du har ett behov av ett eller inte. Nästa upp är belysning: kommer du att gå med en dekorativ armatur, kan lampor eller båda? Slutligen, bestäm dig för om du vill lägga i ett handfat eller inte. Genom att bestämma dessa artiklar i förväg kommer din elektriker och rörmokare att hitta rätt funktioner och undvika dyra och tidskrävande reparationer på baksidan.

Tänk på uppgiften att tvätta från början till slut. Det finns många steg för att få kläderna rena, från att sortera och förbehandla fläckar till att vika och lägga undan kläder. Funktionalitet är så viktigt. Och när ditt utrymme är utformat smidigt, kanske du faktiskt gillar sysslan.

Bestäm i förväg var du ska förvara dina tvätttillbehör, som tvättmedel, blekmedel, torkkulor, etc. Vill du lägga den utom synhåll i en skjutlåda eller ovanpå en hylla i vackra kärl? Tänk sedan på dina behov av tvättstugor, utdragbara torkställningar och/eller en strykplats.

Överväg att lägga till en bänkskiva över din tvättmaskin och torktumlare för en perfekt hopfällbar station. Också att notera, och ta lite arbete av dig, tänk på förvaringsutrymmen för din familjs rena, vikta kläder, som de kan ta tag i och sedan lägga undan själva.

Maximera ditt utrymme

Tvättstugor har ofta extra utrymme och detta kan användas till så mycket mer än att tvätta. Detta är det perfekta stället att lägga till en konst- och hantverksstation för barn. Särskilt eftersom du inte bryr dig lika mycket när det blir rörigt. För vuxna behov, överväg ett område som är dedikerat till en konststudio, arbetsyta eller omslagsstation. På den mer praktiska sidan, tänk på att lägga till ett linneskåp för att förvara översvämmade sängkläder och dina städmaterial.

Glöm inte designdetaljerna

Vi har redan tagit upp vikten av funktionalitet, men skönhet kommer på nära håll när man designar en tvättstuga. Vi är övertygade om att om utrymmet är vackert kommer du att vilja spendera mer tid där.

Att lägga till unika detaljer på en oväntad plats som en tvättstuga lägger till en “wow”-faktor och kommer säkerligen att glädja dig varje gång du kliver in i rummet. Överväg att måla dina skåp i en levande färg, lägga till en rolig, mönstrad tapet eller installera en formad eller mönstrad golvplatta. Även om du bara väljer ett av dessa element, kommer det att bidra till att ge ditt utrymme liv.

Förbered dig på det oväntade. När man arbetar med en ombyggnad vet man aldrig vad som kommer att finnas bakom de nuvarande väggarna.

Och när som helst VVS och ventilation är inblandade kan saker vara knepiga, särskilt i ett äldre hem som kanske inte uppfyller gällande kod. Så ta ett djupt andetag och gå in i projektet med vidöppna ögon. Med ordentlig planering och förbeställning av material och vitvaror bör du vara in och ut ur en tvättstugarenovering inom en månad. Om det tar längre tid är det bara den perfekta ursäkten för att spendera lite mer tid vid poolen. Glöm bara inte solskyddet!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!