Renoveringslån – vad är det och vad behöver man veta?

Under pandemin så var det många som tog tillfället i akt och renoverade sitt kök, badrum eller något annat rum i sin bostad. Att göra detta kan vara ett enkelt, om än dyrt, sätt att få till en helt ny känsla i sitt hem. Idag så finns det goda möjligheter att teckna upp sig på ett renoveringslån för att göra en renovering möjlig. 

Men innan man bestämmer sig för att låna pengar till renovering så finns det några saker som man behöver ha koll på. I den här texten kommer vi att tillhandahålla information och saker som kan vara bra att veta när man ska låna till renovering, samt vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för någonting.

Att låna pengar för renovering 

Att låna pengar för att ha möjlighet att renovera är väldigt vanligt. Det är inte mångas privatekonomier som tillåter de stora utgifter som kommer med en renovering. Att låna till badrum eller ett kök kan då vara det enda sättet att genomföra renoveringen. 

Med detta sagt så är det viktigt att man verkligen tänker igenom sitt beslut och vad man är på väg att göra. Att låna pengar kan vara ett kraftigt ekonomiskt verktyg och nyrenoverade kök och badrum kan föra med sig ett förhöjt värde när man sedan säljer bostaden i fråga. Det är viktigt att du inte tar några förhastade beslut, och vi kommer prata mer om vad man behöver tänka på och räkna kring innan man bestämmer sig för att låna pengar för renovering lite längre ner i texten. 

Om det ska tecknas ett nytt lån

Om du eller ni har bestämt er för att teckna upp er på ett nytt lån för att kunna genomföra renoveringen så är det viktigt att ni väljer ett lån som passar in på er situation. 

Självklart kan man klicka sig runt från hemsida till hemsida och jämföra manuellt, men detta är långt ifrån det smidigaste sättet att göra det på.  

I stället så är det bättre om du vänder dig till en oberoende jämförelsesida där du kan ta emot erbjudanden om olika lån snabbt och smidigt på en och samma plattform. En av de mest populära heter Enklare och deras tjänst är helt gratis att använda sig av. Du hittar deras hemsida genom att klicka på länken som följer: https://enklare.se. Där kan du jämföra alla typer av lån, samt hitta det bästa lånet för din renovering.

Utöka bolån för renovering

Om man inte är intresserad av att teckna upp sig på ett nytt lån så går det också att välja att låna upp på sin bostad. Man kan alltså låna pengar med en bostadsrätt som säkerhet. 

Detta görs genom att man tar kontakt med sin bank och framför sina önskemål kring att höja sitt bolån för renovering. På så sätt så får du rådgivning och vägledning kring hur det bästa sättet att lägga upp bolån ser ut. Detta är inte möjligt för alla, men fördelen med detta är då att man ibland kan få en lägre ränta.

Men det är också vanligt att man väljer att låna till renovering vid husköp. Kanske har man köpt sitt drömhus, men badrummet lämnar en hel del att önska. Man kan då välja att direkt vid köpet teckna upp sig på ett större belopp för sitt bolån för att kunna starta med renoveringen så fort köpet har gått igenom. 

Se till att du/ni har räknat på kostnaderna som kommer att uppstå när ni betalar av lånet 

Innan ni tecknar upp er på ett lån och börjar ta in offerter så är det väldigt viktigt att du eller ni har satt er ned och tänkt igenom vad det hade betytt att öka sina månatliga utgifter genom att teckna ett renoveringslån. Det kommer att höja månadsutgifterna och det kan i sin tur leda till att man behöver prioritera om i sin budget. Genom att sätta sig ner och räkna på hur ens utgifter kommer att se ut om man tecknar ett lån så kan man undvika att hamna i en jobbig ekonomisk sits längre fram. Ett renoveringslån kan vara ett logiskt beslut många gånger, men det gäller att man har koll på vad man gör och känner att hela situationen är under kontroll.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!