Renoveringstips för ditt kök – Vad du Bör Tänka På

Att renovera ett kök är inte helt lätt. Alla typer av hemrenoveringsprojekt kommer med en mängd olika utmaningar och svårigheter. Köksrenoveringar kan vara särskilt frustrerande såväl som dyra. Detta eftersom att det inte bara är utseendet och känslan av utrymmet som du behöver tänka på likt med andra rum i ditt hem. Det finns också en hel rad apparater att välja på, VVS-problem att ta hänsyn till och förvaringsproblem att ta itu med. För att inte tala om att du och din familj fortfarande behöver äta vilket givetvis försvåras under tiden som ditt kök renoveras.

Men låt inte den extra utmaningen som en köksrenovering innefattar skrämma dig så mycket så att du inte genomför den. När det väl är klart är ett nyrenoverat kök otroligt givande, och du är glad att du har gjort renoveringen.

För att hjälpa dig att planera -och lyckas med din köksrenovering har vi har samlat våra bästa tips som säkerställer att vägen till ditt drömkök är så smärtfri och smidig som den kan bli.

Planera framåt

I en perfekt värld skulle du bo någon annanstans under köksrenoveringen. Men det är inte alltid logistiskt eller praktiskt möjligt.

Om du stannar kvar under projektets varaktighet, tänk noga igenom logistiken. På grund av den tid som en köksrenovering tar är ett tillfälligt kök i matsalen eller tvättstugan sannolikt oundvikligt, så försök att skapa en så praktisk och bra lösning som möjligt.

Tänk på att en köksrenovering inte bara tar någon vecka. De flesta köksrenoveringar tar omkring 12 veckor att slutföra, även om det är vanligt att vara överdrivet optimistiskt med tidsplanen.

För att spara dig en hel del onödig frustration under projektets gång, räkna med att bygget tar minst tio till tjugo procent längre tid än entreprenörens ursprungliga uppskattning.

Studera och utvärdera ditt nuvarande kök

Det första du bör göra innan du sätter igång med din köksrenovering är att verkligen titta på ditt befintliga kök och utvärdera det i detalj. Vad älskar du med det? Vad önskar du att förändra?

Du måste också planera utifrån ditt köks förutsättningar. Om en enorm köksö är högst upp på din önskelista men utrymmet inte tillåter det, tvinga inte fram det. När du tänker igenom det noga kan du ofta komma fram till andra lösningar som kanske fungerar bättre i ditt utrymme.

Rådfråga experter

Även om du vet exakt hur du vill ha ditt kök och har allt klart för dig rekommenderas alltid att rådfråga experter. De kan hjälpa dig att komma på bra idéer och skapa anpassade layouts. Men de kan också hjälpa dig att tänka utanför boxen för att komma på nya idéer som kanske till och med är bättre än dem du har bestämt dig för. Du fattar stora kostsamma beslut, och det kan lätt bli överväldigande utan hjälp.

Gör funktion till en prioritet

Oavsett om du tänker mycket på design och utseende måste ditt kök fungera för dig och din livsstil rent praktiskt. Funktion kommer därför alltid först Du kan göra vad som helst snyggt, men det måste funka i ditt vardagsliv också. För att komma fram till  en layout som möter dina behov och erbjuder gott om förvaring, gör en detaljerad inventering av vad du har (grytor, kastruller, tallrikar, kryddor, etc.) och undersök hur du använder dessa föremål när du är i köket. När du väljer ytbehandlingar och andra material såsom bänkskivor, se till att du definierar din tolerans för underhåll. Vill du ha något som är snyggt men svårare skött eller vill du ha någonting som kräver minimalt underhåll?

Välj Vitvaror tidigt i processen

Med kylskåp, diskmaskiner, ugnar, spishällar, mikrovågsugnar, ismaskiner, vinkylskåp och mer kan kostnaderna för apparater uppgå till hundratusentals kronor och kommer att utgöra en av de största bitarna av din övergripande budget för projektet. De vitvaror du väljer kommer också att styra över kökets övergripande layout och design, så fatta dessa beslut i början så att du vet vad du har att förhålla dig till. Ett praktiskt tips är att lägga till ett eluttag i skafferiet och dölja fula mikrovågsugnar för en renare, mer stilren look.

Tidlös framför trendig design

Problemet med trender är att de sällan åldras bra över tid. Du bör därför undvika att följa tillfälliga trender och istället välja tidlösa designer som förblir relevanta och moderna i många år framöver.

Faktum är att ingenting blir utdaterat så fort som ett kök. Men om du känner att du dras till en viss trend, införliva den på platser som är relativt billiga att byta – barstolar, belysning, lådor och liknande. Undvik att följa trender för saker som är svårare och dyrare att ändra såsom golv, kakel, och bänkar.

Fokus på nya golv

Att lägga om köksgolvet är både en tidskrävande och dyr process men få saker ger nytt liv åt köksrenoveringen som ett nytt golv.

När det kommer till golvidéer är lövträ ett klassiskt, populärt, och snyggt val. Inom lövträ finns det dock en hel del variationer och skillnader. En vanlig form av trägolv är tjocka plankor av massivt trä. Massivt lövträ är bättre på att hantera temperatur- och luftfuktighetsförändringar.

Ek och valnöt är två av de vanligaste valen av lövträ och av goda skäl. Ek är tålig och har tilltalande naturlig ådring och är rimligt prissatt. Om du föredrar ett mer praktiskt golvalternativ kan du välja stora klinkerplattor eller någon form av stengolv.

Lägg till en köksö och öppna upp ditt utrymme

Oavsett hur liten eller stor, en köksö utgör en central punkt i ditt kök och är därför ofta det mest fokuserade föremålet när det kommer till en köksrenovering. Natursten som granit och marmor tillsammans med kvarts är några av de mest använda materialen på grund av den variation de erbjuder utan att kompromissa med hållbarheten. De är också otroligt snygga, lyxiga, och moderna.

Men kom ihåg att du inte vill ha en väldigt stor köksö som ser felplacerad ut. För att möjliggöra gångtrafik, lämna generöst med utrymme på alla sidor. Storleken och karaktären på köksön dikteras ofta av vilket syfte den ska tjäna.

Om du till exempel planerar att servera snacks eller använda detta utrymme för andra typer av evenemang, lämna tillräckligt med benutrymme och yta för varje person. Överväg att lämna utrymme mellan dina knän för det nödvändiga benutrymmet.

När du designar ditt kök, matcha bänkens höjd med sittplatsen du använder. Att anpassa din köksö kan göra den mer användarvänlig och mångsidig utan att öka kostnaden. Till exempel, om din köksö också fungerar som en arbetsplats, överväg att lägga till eluttag för att se till att folk kan ladda sina telefoner eller koppla in en högtalare. Det finns en mängd olika köksö-idéer att ta inspiration ifrån.

När du ser över ditt kök kanske du arbetar med en designer. Men det betyder inte alltid att de kommer att ha alla idéer om köksrenovering. Det är alltid smart att kolla in köksrenoveringsidéer för inspiration och för att minska kostnaderna för köksrenovering.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!