Reparera Sprickor i vägg eller Tak – Så gör du Steg för Steg

Otäcka sprickor i väggar eller tak försämrar alla rums utseenden, men den goda nyheten är att reparation av sprickor i tak eller vägg ofta är en enkel åtgärd.

Sprickor uppstår i gips och färg av flera skäl, från normal sättning av huset, till felaktigt utförande, montering, takhöjning eller vattenläckage.

Även om det är ganska okomplicerat att reparera sprickor i väggar är det lite mer komplicerat med tak, som vanligtvis har någon typ av textur applicerad och ligger ovanför, vilket gör reparationerna till en jobbig uppgift. Genom att följa några vanliga tekniker kan en husägare ofta framgångsrikt reparera sprickor i tak utan alltför stora besvär. Utmaningen är att veta vad du ska göra först, vilka verktyg som ska användas och veta om det är dags att ringa in proffsen.

Orsaken till sprickan

Ibland är orsaken till en spricka i väggar eller tak uppenbar, till exempel synliga vattenfläckar i taket, vilket indikerar att en läcka gjorde att fogmassan mjuknade och sprack. Minre sprickor är ofta resultatet av att applicera fogmassan för tjockt, vilket resulterar i krympning och utveckling av sprickor när den torkar. Innan du åtgärdar denna takreparation, korrigera orsaken till sprickorna, till exempel att fixa läckor för att förhindra att sprickor upprepas.

Ha en plan

Beroende på typ av takstruktur och sprickans omfattning kan takreparationer innebära att en del av texturen tas bort för att reparera och sedan lappa taket med en produkt som matchar resten av ytan. I stället för att applicera spackel i sprickan med ett finger, överväg om omstrukturering eller målning kommer att vara nödvändigt för att ge taket ett färdigt utseende efter att sprickreparationerna är slutförda. För bästa resultat, överväg alla aspekter av projektet och det önskade resultatet.

Köp rätt verktyg för takreparation

Om sprickan är mindre och det har funnits där ett tag – är det troligt att du helt enkelt kan sätta lite spackel på ett finger och smörja försiktigt in det i sprickan, var noga med att torka bort rester från ytan. Oftare blir dock sprickan större, eller så har taket flera sprickor. I så fall ger det bästa resultatet att använda rätt verktyg och material. En 6-tums tejpkniv fungerar bra för att ta bort lös takstruktur och skalpapper. Lite förblandad gips är nödvändig för att fylla sprickorna, och att använda mesh eller pappersgipstejp för att förstärka föreningen är användbart.

Skydda väggarna och golvet

Våt gips tenderar att droppa överallt när du arbetar ovanför, så vidta åtgärder för att skydda väggar, golv och andra föremål i rummet. Lägg ner en duk på golvet (plastdukar kan bli våta och farligt hala) och täck alla möbler med lätta plastdukar för att undvika att förstöra dem. Om taksprickan är nära en vägg, överväga att täcka väggen med en plastduk för att hålla stänk borta.

Vänta till reparationen har torkat

Reparationer i taksprickor som gjorts med vått gips bör vara helt torra innan ytterligare en beläggning appliceras. Den allmänna tumregeln här är att applicera blandningen som det tunnaste lagret som är möjligt, var noga med att ta bort överskott med en tejpkniv. När den är helt torr kommer föreningen att få en ljus vit färg. Då kan den slipas ner och lackeras.

Bästa Väggslipen [Långhalsslip]– 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Vidta säkerhetsåtgärder

Slipning av gipsförening kan skapa damm, och med det sagt bör du alltid bära en dammmask utöver ögonskydd innan du tar dig an uppgiften. Använd dessutom endast en robust stege när du arbetar ovanför taket. Du kan kika in de bästa kombistegarna här.

Finputsa resultatet

Reparerade sprickor kan se nästan lika illa ut som själva sprickorna om reparationerna inte matchar resten av taket. Takreparationsprodukter finns i sprayer och halvvätskor för applicering med en svamp så se till att du får en som matchar takets struktur. Att måla taket är också ett alternativ, i så fall leta efter en lämplig takfärg i en neutral färg.

För återkommande tak- eller väggsprickor

Vissa sprickor återkommer oavsett hur bra du reparerar dem. För de irriterande återkommande sprickorna bör du använda produkter som är specifikt utformade för att motverka och dölj sprickor. De vanligaste är elastiska filmer som sträcker sig och dras ihop med sprickan. Det fungerar bäst på mindre sprickor men det är också värt ett försök på bredare sprickor. Börja med att rengöra löst material ur sprickan och fyll det med fogmassa. Spraya sedan på två till tre ljusa lager. Filmen är inte slipbar, så ett slätt, jämnt lager är avgörande. När det torkar, grunda och måla.

Reparera tak-och väggsprickor från gundren

Vissa väggar är i så dåligt skick att den bästa lösningen är att riva ut dem och installera nytt gips. Väggfoder är den näst bästa lösningen. Det är i grunden extra tjock, målbar tapet som fungerar som en stor lapp över hela väggen. Vissa versioner är smidiga; vissa har en strukturerad eller mönstrad yta. Fyll sprickor och hål med fogmassa, grunda lapparna och häng sedan fodret precis som tapet.

Gipsplåster

Om du installerar en gipsplåster måste du skruva fast plåstret på något. Vanligtvis betyder det att du installerar träunderlag. Men ett snabbare och enklare sätt är att skruva fast gipsreparationsklämmor på den omgivande gipsväggen och skruva fast plåstret. Bryt sedan av flikarna och du är redo för spackel.

Lösning mot fläckar i taket

Om du har ett tak med vattenskador är en fläckblockerande grundfärg obligatorisk för att förhindra att fläcken blöder genom en ny färg. Du kan rolla på grundfärg men det finns sprayburkprodukter du kan använda, och vi talar specifikt om fläckblockerande grundfärger.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!