Reparera Sprickor i vägg eller Tak – Så gör du Steg för Steg

Otäcka sprickor i väggar eller tak försämrar alla rums utseenden, men den goda nyheten är att reparation av sprickor i tak eller vägg ofta är en enkel åtgärd.

Sprickor uppstår i gips och färg av flera skäl, från normal sättning av huset, till felaktigt utförande, montering, takhöjning eller vattenläckage.

Det är vanligt att sprickor bildas i väggar och tak på grund av olika faktorer, såsom åldrande, rörelse i byggnaden, fuktighet och temperaturförändringar. Även om de flesta sprickor inte är farliga i sig kan de förvärras över tid och utgöra en potentiell fara för byggnadens strukturella integritet. Dessutom kan sprickor också påverka estetiken och tilltalandet av en inredning.

Även om det är ganska okomplicerat att reparera sprickor i väggar är det lite mer komplicerat med tak, som vanligtvis har någon typ av textur applicerad och ligger ovanför, vilket gör reparationerna till en jobbig uppgift. Genom att följa några vanliga tekniker kan en husägare ofta framgångsrikt reparera sprickor i tak utan alltför stora besvär. Utmaningen är att veta vad du ska göra först, vilka verktyg som ska användas och veta om det är dags att ringa in proffsen.

Denna artikel kommer att ge en grundlig guide om hur man reparerar sprickor i väggar och tak. Du kommer att lära dig hur man identifierar olika typer av sprickor och hur man förbereder ytan för reparation. Artikeln kommer också att ge detaljerade instruktioner om hur man utför reparationer på olika typer av sprickor och hur man avslutar arbetet för att uppnå en jämn yta och en professionell finish.

Identifiera sprickorna

Att identifiera sprickor i väggar och tak är det första steget för att lösa problemet. För att göra det enklare kan du sortera sprickorna efter deras typ och orsak.

Horisontella sprickor

Horisontella sprickor som löper längs med en vägg eller takets längdriktning kan vara en varningssignal om en allvarligare underliggande orsak, till exempel rörelser i byggnaden eller fundamentala problem med byggnadens strukturella integritet. Det är viktigt att ta reda på orsaken till sprickan och lösa det grundläggande problemet innan du försöker reparera sprickan.

Vertikala sprickor

Vertikala sprickor som går från taket ner till golvet, eller från en fönsterkarm till golvet, kan också vara en varningssignal om strukturella problem. Men i vissa fall kan de vara ett resultat av normala rörelser i byggnaden eller av en felaktig installation av gipsplattor eller träpaneler.

Diagonal sprickor

Diagonala sprickor kan vara orsakade av en rad olika faktorer, inklusive fukt, rörelser i byggnaden, eller till och med felaktig installation. Det är viktigt att undersöka diagnostiska egenskaper hos dessa sprickor för att avgöra orsaken till problemet.

Sprickor i hörn

Sprickor i hörn kan vara orsakade av rörelser i byggnaden eller av en felaktig installation av gipsplattor eller träpaneler. De kan vara svåra att reparera eftersom hörnet måste hålla sig starkt för att klara av att förhindra ytterligare sprickor i framtiden.

Sprickor runt dörrar och fönster

Sprickor runt dörrar och fönster kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive felaktig installation eller rörelse i byggnaden. Dessa sprickor kan också orsaka luftläckage och öka dina energikostnader.

Kosmetiska sprickor

Kosmetiska sprickor är ofta mindre och mindre allvarliga än andra typer av sprickor. Dessa sprickor kan orsakas av normal rörelse i byggnaden eller av temperaturförändringar. De kan vara enkla att reparera och åtgärda genom en kosmetisk reparation för att återställa väggens utseende.

Genom att identifiera och kategorisera sprickor i din vägg eller tak kan du avgöra vilken typ av reparation som behövs och hur allvarlig situationen är. Kom ihåg att allvarliga strukturella problem bör undersökas av en professionell entreprenör eller arkitekt för att säkerställa att din byggnad är säker.

Orsaken till sprickan

Ibland är orsaken till en spricka i väggar eller tak uppenbar, till exempel synliga vattenfläckar i taket, vilket indikerar att en läcka gjorde att fogmassan, spacklet, eller det material som användes mjuknade och sprack. Mindre sprickor är ofta resultatet av att applicera fogmassan för tjockt, vilket resulterar i krympning och utveckling av sprickor när den torkar. Innan du åtgärdar denna takreparation, korrigera orsaken till sprickorna, till exempel att fixa läckor för att förhindra att sprickor upprepas.

Förberedelser

Innan du påbörjar reparationen av sprickor i väggar och tak är det viktigt att förbereda ytan och se till att du har allt nödvändigt material och utrustning till hands.

Material och utrustning

För att reparera sprickor i väggar och tak behöver du följande material och utrustning:

 • Spackelmasse: Detta är en blandning av gips, krita och lim som används för att fylla sprickor.
 • Spackelkniv: En spackelkniv är ett verktyg som används för att applicera spackelmasse på ytan.
 • Sandpapper: Sandpapper används för att jämna ut ytan efter reparationen.
 • En borste eller dammsugare: Använd en borste eller dammsugare för att ta bort damm och smuts från ytan innan du börjar reparationen.
 • Målarfärg: Om du vill måla ytan efter reparationen behöver du även lämplig målarfärg.

Förbereda ytan Innan du kan reparera sprickor i väggar och tak måste du förbereda ytan genom att följa dessa steg:

 1. Rengör ytan: Använd en borste eller dammsugare för att ta bort damm och smuts från ytan runt sprickan.
 2. Skär bort lösa bitar: Använd en spackelkniv för att skära bort lösa bitar från sprickan.
 3. Skapa en rektangulär öppning: Skapa en rektangulär öppning runt sprickan med hjälp av en spackelkniv. Detta kommer att göra det lättare att fylla sprickan med spackelmasse och säkerställa att det inte finns några luftfickor i reparationen.
 4. Fukta ytan: Fukta ytan runt sprickan med en sprayflaska eller en borste. Detta kommer att hjälpa spackelmassan att fästa bättre på ytan.

Genom att följa dessa förberedelser kommer du att säkerställa att ytan är klar för reparation och att sprickan kan repareras ordentligt och hållbart.

Ha en plan

Beroende på typ av takstruktur och sprickans omfattning kan takreparationer innebära att en del av texturen tas bort för att reparera och sedan lappa taket med en produkt som matchar resten av ytan. I stället för att applicera spackel i sprickan med ett finger, överväg om omstrukturering eller målning kommer att vara nödvändigt för att ge taket ett färdigt utseende efter att sprickreparationerna är slutförda. För bästa resultat, överväg alla aspekter av projektet och det önskade resultatet.

Köp rätt verktyg för takreparation

Om sprickan är mindre och det har funnits där ett tag – är det troligt att du helt enkelt kan sätta lite spackel på ett finger och smörja försiktigt in det i sprickan, var noga med att torka bort rester från ytan. Oftare blir dock sprickan större, eller så har taket flera sprickor. I så fall ger det bästa resultatet att använda rätt verktyg och material. En 6-tums tejpkniv fungerar bra för att ta bort lös takstruktur och skalpapper. Lite förblandad gips är nödvändig för att fylla sprickorna, och att använda mesh eller pappersgipstejp för att förstärka föreningen är användbart.

Utföra reparationen

Skydda väggarna och golvet

Våt gips tenderar att droppa överallt när du arbetar ovanför, så vidta åtgärder för att skydda väggar, golv och andra föremål i rummet. Lägg ner en duk på golvet (plastdukar kan bli våta och farligt hala) och täck alla möbler med lätta plastdukar för att undvika att förstöra dem. Om taksprickan är nära en vägg, överväga att täcka väggen med en plastduk för att hålla stänk borta.

När du har identifierat sprickorna och förberett ytan är det dags att påbörja själva reparationen. Följ dessa steg för att utföra reparationen på ett korrekt sätt:

Applicera spackel

Applicera spackel i öppningen du skapade runt sprickan med hjälp av en spackelkniv. Se till att du fyller hela sprickan och försöker få spackelmassan så jämn som möjligt på ytan. Detta kommer att hjälpa till att undvika eventuella luftfickor i reparationen.

När spackelmassan har torkat helt, använd sandpapper för att jämna ut ytan. Se till att ytan är helt jämn och att reparationen inte sticker ut från resten av ytan.

Om det behövs, applicera ett andra lager av spackel på ytan för att se till att sprickan är helt täckt och reparationen är hållbar. Låt detta lager torka helt innan du går vidare.

När det andra lagret av spackel har torkat helt, använd sandpapper igen för att jämna ut ytan. Se till att ytan är helt slät och att du inte kan känna några ojämnheter med handen.

Måla om ytan (om det behövs) Om du har målad ytan tidigare, måla om ytan med lämplig färg för att matcha resten av ytan. Om du inte har målat ytan tidigare, överväg att måla om hela ytan för att undvika ojämna färger.

Vänta till reparationen har torkat

Reparationer i taksprickor som gjorts med vått gips bör vara helt torra innan ytterligare en beläggning appliceras. Den allmänna tumregeln här är att applicera blandningen som det tunnaste lagret som är möjligt, var noga med att ta bort överskott med en tejpkniv. När den är helt torr kommer föreningen att få en ljus vit färg. Då kan den slipas ner och lackeras.

Vidta säkerhetsåtgärder

Slipning av gipsförening kan skapa damm, och med det sagt bör du alltid bära en dammmask utöver ögonskydd innan du tar dig an uppgiften. Använd dessutom endast en robust stege när du arbetar ovanför taket. Du kan kika in de bästa kombistegarna här.

Finputsa resultatet

Reparerade sprickor kan se nästan lika illa ut som själva sprickorna om reparationerna inte matchar resten av taket. Takreparationsprodukter finns i sprayer och halvvätskor för applicering med en svamp så se till att du får en som matchar takets struktur. Att måla taket är också ett alternativ, i så fall leta efter en lämplig takfärg i en neutral färg.

Efterbehandling

När du har utfört reparationen är det viktigt att ta hand om efterbehandlingen för att se till att ytan ser ut som ny igen. Följ dessa steg för att göra en bra efterbehandling:

 • Rengör ytan: Använd en fuktig trasa för att försiktigt rengöra ytan från allt damm och skräp som kan ha bildats under reparationen.
 • Applicera primer: Applicera en primer på ytan för att se till att färgen fäster ordentligt. Låt primern torka helt innan du fortsätter.
 • Måla om ytan (om det behövs): Om du har målat ytan tidigare, se till att måla om ytan med lämplig färg för att matcha resten av ytan. Om du inte har målat ytan tidigare, överväg att måla om hela ytan för att undvika ojämna färger.
 • Torka ytan: Låt ytan torka helt innan du berör den eller applicerar några föremål på ytan.

För återkommande tak- eller väggsprickor

Vissa sprickor återkommer oavsett hur bra du reparerar dem. För de irriterande återkommande sprickorna bör du använda produkter som är specifikt utformade för att motverka och dölj sprickor. De vanligaste är elastiska filmer som sträcker sig och dras ihop med sprickan. Det fungerar bäst på mindre sprickor men det är också värt ett försök på bredare sprickor. Börja med att rengöra löst material ur sprickan och fyll det med fogmassa. Spraya sedan på två till tre ljusa lager. Filmen är inte slipbar, så ett slätt, jämnt lager är avgörande. När det torkar, grunda och måla.

Reparera tak-och väggsprickor från gundren

Vissa väggar är i så dåligt skick att den bästa lösningen är att riva ut dem och installera nytt gips. Väggfoder är den näst bästa lösningen. Det är i grunden extra tjock, målbar tapet som fungerar som en stor lapp över hela väggen. Vissa versioner är smidiga; vissa har en strukturerad eller mönstrad yta. Fyll sprickor och hål med fogmassa, grunda lapparna och häng sedan fodret precis som tapet.

Gipsplåster

Om du installerar en gipsplåster måste du skruva fast plåstret på något. Vanligtvis betyder det att du installerar träunderlag. Men ett snabbare och enklare sätt är att skruva fast gipsreparationsklämmor på den omgivande gipsväggen och skruva fast plåstret. Bryt sedan av flikarna och du är redo för spackel.

Lösning mot fläckar i taket

Om du har ett tak med vattenskador är en fläckblockerande grundfärg obligatorisk för att förhindra att fläcken blöder genom en ny färg. Du kan rolla på grundfärg men det finns sprayburkprodukter du kan använda, och vi talar specifikt om fläckblockerande grundfärger.

Förebyggande åtgärder

För att undvika sprickor i väggar och tak i framtiden, finns det några förebyggande åtgärder som du kan ta. Här är några tips:

Kontrollera och rengör ventilationen: En dålig ventilation kan leda till hög luftfuktighet, vilket kan orsaka sprickor i väggarna och taket. Se till att kontrollera och rengöra ventilationssystemet regelbundet.

Undvik tunga föremål på väggarna och taket: Häng inte tunga föremål på väggarna eller taket, eftersom det kan orsaka stress på ytan och leda till sprickor.

Håll konstant temperatur och luftfuktighet: Håll en konstant temperatur och luftfuktighet i rummen för att undvika stora temperaturvariationer och hög luftfuktighet, vilket kan orsaka sprickor.

Se till att byggnaden är grundad på ett stadigt underlag: Om byggnaden är grundad på en instabil eller dålig grund kan det orsaka rörelser och sprickor i väggarna och taket. Se till att byggnaden är grundad på ett stadigt underlag.

Genom att ta förebyggande åtgärder kan du minska risken för sprickor i väggar och tak i framtiden och se till att din bostad förblir i bra skick.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!