Revolutionär Träbyggnad Vinner Prestigefullt Designpris: Wisdome Stockholm Utsedd Till Vinnare Av Swedish Design Awards 2023

Tekniska museets senaste tillskott, Wisdome Stockholm, har fått äran att motta utmärkelsen “Design S” vid Swedish Design Awards 2023. Denna banebrytande träbyggnad har redan dragit internationell uppmärksamhet till sig och blivit hyllad för sin avantgardistiska arkitektur som utmanar gränserna för vad som kan byggas i trä​.

Juryns motivering för utmärkelsen beskrev byggnaden som en “träkonstruktion med urverksmässig hantverksprecision” som landar som en mjuk filt över en ny mötesplats i staden, och visar att Tekniska museet inte bara rymmer den teknologiska historien utan även den innovativa framtiden​.

Wisdome Stockholm, som fortfarande är under konstruktion och planeras att öppna för allmänheten i december 2023, är Tekniska museets nya upplevelsearena för omslutande 3D-visualisering. Den unika arkitekturen och träkonstruktionen, ritad av arkitektkontoret Elding Oscarson, har förverkligats tack vare Stora Enso, som har varit huvudpartner och träleverantör för projektet​.

Byggnaden presenterar en sfärisk dome-kupol i trä under ett böljande tak som är konstruerat av ett självbärande rutnätssystem, flätat i fem lager av totalt 20 kilometer LVL fanérträ. Denna dubbelkrökta struktur sträcker sig över 48 meter och skapar en enorm trähall som, förutom visualiseringsdomen, också erbjuder nya öppna ytor för museets besökare med ett café och anslutningar till museets befintliga byggnader samt en ny utemiljö​.

“Den här byggnaden bär på en fantastisk berättelse. Det är en helt unik konstruktion där alla inblandade fått experimentera sig fram genom allt från digitala simuleringar till fullskaliga modeller. Vi ser fram emot att få dela denna berättelse med våra besökare, och visa hur nyfikenhet, innovation och samarbete kan lösa stora utmaningar”, säger Astrid Stenberg, projektledare för Wisdome Stockholm på Tekniska museet​.

Detta ambitiösa projekt har blivit möjligt genom nära samarbete mellan arkitektkontoret Elding Oscarson, Stora Enso som huvudpartner och leverantör av trämaterial, schweiziska Blumer Lehmann som konstruerade trästommen, och Oljibe som huvudentreprenör. Tillsammans visar de vad som är möjligt att åstadkomma genom att kombinera traditionellt trähantverk med digitala verktyg​.

Foto: Anna Gerdén

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!