Riksbyggen välkomnar Johanna Bjurskog som ny Hållbarhetschef

Riksbyggen, en av Sveriges största samhällsbyggare, har utsett Johanna Bjurskog till deras nya hållbarhetschef, en roll hon officiellt tar över den 1 september. Bjurskog, som tidigare var bostadspolitisk expert och projekt- och förändringsledare för klimatfärdplan nyproduktion på Riksbyggen, kommer att fokusera på att öka Riksbyggens återbruk, biologisk mångfald och social hållbarhet – områden med stor potential för utveckling inom bostadssektorn.

Med en bakgrund som certifierad förändringsledare och statsvetare, har Bjurskog ägnat sitt yrkesliv åt bostads-, bygg- och hållbarhetsfrågor. Innan hon började på Riksbyggen tjänstgjorde hon som kanslichef för Kommittén för modernare byggregler och har även erfarenhet från både nationella och internationella roller i Regeringskansliet, myndighet, kommun och branschorganisation.

“Jag är oerhört taggad på att ta mig an Riksbyggens hållbarhetsarbete tillsammans med ett fantastiskt team. Både den gröna omställningen och social hållbarhet är frågor jag brinner för”, säger Bjurskog. Riksbyggen, som förvaltar bostäder för över en halv miljon människor, har en framträdande roll inom hållbarhet i både sina affärsområden – nybyggnation av bostäder och fastighetsförvaltning. “Som stor aktör har vi på Riksbyggen ett stort ansvar både att göra nödvändiga omställningar i vår egen verksamhet, men också att inspirera andra i branschen och boende att leva mer hållbart i vardagen”, säger Bjurskog.

Utöver sitt interna arbete driver Riksbyggen också flera hållbarhetsfrågor gentemot regeringen. “För att skynda på omställningen krävs också politiska insatser. För att säkerställa ett minskat klimatavtryck från nyproduktion av bostäder bör regeringen införa gränsvärden i klimatdeklarationerna redan 2025. För det befintliga bostadsbeståndet behövs ett grönt stöd till bostadsrättsföreningar för att fler ska kunna göra mer snabbare”, säger Bjurskog.

Riksbyggen, som är ett kooperativt företag, strävar efter att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla. De hade tidigare tre klimatmål godkända enligt Scienced Based Targets initiative (SBTi), och Bjurskog kommer utan tvekanspela en avgörande roll i att se till att dessa mål uppnås.

Bjurskog efterträder Karolina Brick, Riksbyggens tidigare hållbarhetschef. Med Bjurskogs omfattande erfarenhet och engagemang inom området hållbarhet, ser Riksbyggen fram emot att fortsätta och expandera sitt hållbarhetsarbete i branschen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!