Rörlig ränta – Varför man ska vara uppmärksam på lån med låg ränta

Att hitta förmånliga lån med låg ränta är ett givet sätt att få ut det mesta av låneupplevelsen. Det är ett snabbt och smidigt sätt att såväl säkerställa att man får mer pengar över till annat, och inte betalar mer än måste.

Lån med låg ränta

Som alla andra ekonomiska beslut är det däremot viktigt att inte vara förhastad. För även när det gäller lågräntelån finns det en hel del saker att ta ställningar till.

Här är några saker att hålla i åtanke när du väljer lån.


Att låna pengar

Det har nog aldrig tidigare varit så enkelt att låna pengar. Ett enormt utbud av långivare har resulterat i stor konkurrens där alla mer eller mindre tävlar om att få just dig som kund. Samtidigt som det innebär unika chanser till otroliga förmåner, så är det samtidigt lätt att ta förhastade beslut.

Därför är det en bra idé att fundera lite extra på vad ett lån egentligen är. För i grund och botten handlar det om en ömsesidigt bindande förpliktelser, där du som låntagare förbinder dig att betala och långivaren förbinder sig att tillhandahålla pengar. Detta är själva låneavtalet – Lån med låg ränta.

Tittar man i lånevillkoren kan man även hitta ett antal avsevärt mycket mer finstilta saker som reglerar allt ifrån när du behöver låna tillbaka, till vad som händer om du får betalningsproblem. Glöm därför inte bort att ta en titt på villkoren som gäller för det lån du väljer att ta.

Återbetalningsskyldigheten

Som låntagare har du en återbetalningsskyldighet. Det innebär att den som lånar ut pengar har rätt att få tillbaka lånebeloppet med ränta och eventuella avgifter. Om du inte kan återbetala så kan långivaren på laglig väg kräva återbetalning.

Vad som händer vid betalningssvårigheter beror på huruvida man har tagit en lån med eller utan säkerhet. Gällande ett lån utan säkerhet så är det främst din inkomst som garanterar din återbetalningsförmåga. Lånar man med säkerhet så kopplas lånet samman med en viss egendom, så som är vanligt vid fastighetsköp. Har man tagit lån med säkerhet har långivaren rätt att få egendomen utmätt och såld i samband med betalningssvårigheter. Säkerhet är däremot väldigt ovanligt när det gäller pengalån.

Krav för att få låna

I Sverige så är det endast den som är 18 år fyllda som får ansöka om lån. Att låna ut pengar till yngre personer skulle innebära att lånet var ogiltigt. Utöver detta så ska det i samband med lån ske en utvärdering av låntagarens återbetalningsförmåga. Om inkomsterna är för låga så ska ett lån inte beviljas. Detta kreditvärderingssystem finns för att säkerställa att personer inte hamnar i obestånd på grund av lån.

Tidigare skulder är däremot inte nödvändigtvis ett hinder för ett nytt lån. I många fall beror det på huruvida man har skulder som har hamnat hos Kronofogden, och hur stora skulderna är. Det är typiskt sett en bra idé att själv hålla koll på sin återbetalningsförmåga och aldrig låna mer än vad man faktiskt kan återbetala. På så sätt säkerställer man redan i ett tidigt skede att man slipper problem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!