Så Borrar du i Kakel – Steg-för-Steg [Komplett Guide]

Att borra i tegel är inte så svårt som du tror. Välj rätt borr, borrkrona och teknik så kan du borra i kakel på bara några minuter.

Kakel har en rad olika användningsområden. Dess tuffa ytor borde inte avskräcka dig från att hänga ditt konstverk, hyllor, eller en tung platt-TV. Du behöver bara verktygen och rätt teknik för att borra i tegel.

Vanligtvis är allt som krävs en vanlig borr för att borra några små djupa hål. Köp bara en hårdmetallkrona från din lokala butik och följ stegen nedan. Men om du monterar tyngre föremål som kräver flera större och djupare hål. Detta kan även kräva en större och kraftfulla borr för arbetet.

Större hål är mycket lättare att göra med en hammarborr, vilket är en kraftborr som borrar hål i tegel och betong med snabba hammarliknande slag.

Var man ska borra

När du placerar objektet på väggen och lägger ut de nödvändiga hålen blir ditt nästa beslut om du ska borra i själva kaklet eller murbruket. Du hittar många motstridiga åsikter om vilken metod som är bättre, men det korrekta svaret beror verkligen på ett antal faktorer: typ och ålder på kaklet, hålens djup och diameter, vilken typ av krona du använder och vikten du lägger på fästelementen.

Kakel håller vanligtvis bättre och stöder mer vikt än murbruk. Men om du har gammal, ömtåligt kakel och monterar ett tungt föremål som kräver djupa hål och ankare i expansionsstil, kanske borrning i kakel inte är det bästa valet. Djupa hål försvagar kaklet och expansionsplugg kan skapa tillräckligt cirkulär spänning för att knäcka kaklet. Om ditt kakel visar tecken på sprickor, borra i murbruket istället. På det sättet trycker ankarets cirkulära expansionskrafter mot helt intakta kakelplattor.

Förutom att väga vilket material som gör den starkare bindningen, ta en minut för att överväga hur du hanterar och döljer hålen om du borrar på fel plats eller tar bort föremålet senare. Du kan lappa murbruk men det är mycket svårare att matcha kakelfärg och textur när det är dags att fylla dessa hål.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

1. Markera hålen där du tänker borra

Mät och markera platserna för hålen som du borrar i tegel eller murbruk med en penna. Håll sedan TV-monteringsfästena, konstverket, hyllenheten eller mallen för det du tänker hänga direkt över märkena för att dubbelkontrollera hålplatserna.

Ställ in ett stopp på borren som motsvarar önskat håldjup.

Se produktens instruktionsblad för rekommenderat håldjup och ställ in stoppguiden på hammarborr. Om du använder en vanlig borr i stället för en hammarborr, slå in flera omgångar maskeringstejp på borrkronan för att markera den rekommenderade stopppunkten istället för en stoppguide.

Sätt på skyddsutrustning

Säkerheten först! Utrusta dig med skyddsglasögon, hörselskydd, handskar och andningsskydd. Kakel och murbruk innehåller damm som kan vara olämpligt att andas in, som kommer att luftburen när du börjar borra i tegel. Att andas in bara en liten mängd räcker för att skapa en hälsorisk. Att bära andningsskydd under hela borrningen och saneringen är avgörande för att förhindra allvarlig hälsoproblem.

Om du använder en stege, se till att den är jämn och att benen är på en fast yta. Gå sedan in i en position som gör att du kan använda en betydande tryckkraft på hammarborrens ände samtidigt som du bibehåller din stabilitet.

Placera borrkronan vinkelrätt mot väggen och borra på låg hastighet

För in borrkronan i hammarborrningen Ställ in borren på låg hastighet och håll borren med två händer, en på pistolgreppet och den andra på hjälphandtaget.

Se till att borren är plan och vinkelrätt mot väggen. (Borrning i vinkel orsakar monteringsproblem och kan kraftigt minska hållkraften.)

Börja borra pilothålet med tillräckligt med kraft för att starta borrkronan. Om pilotbiten börjar ”glida” bort från den markerade platsen, starta om på rätt plats.

Det kan vara frestande att starta igång din borr för att snabbt bli klar, men det här är ett säkert sätt att överhetta borrkronan och skapa vibrationer som sannolikt kommer att spräcka och förstöra kaklet. Ta saker långsamt och börja med låg hastighet, tryck jämnt på dig tills du har kommit igenom det övre lagret av glasering. När du väl har trängt in i det första lagret kan du sedan gradvis öka din hastighet och tryck efter behov (men inte för mycket!) För att borra genom plattan till väggen.

När du har kommit igenom plattan och träffat på väggytan, håll borrmaskinen långsam och stadig för att inte ta sönder väggen. Du kanske vill byta borrkrona så att den passar det material substratet är konstruerat av.

Håll dina borrkronor svala

Hemligheten med framgångsrik borrning är att hålla dina borrkronor svala. Fukta bara en svamp och torka då och då med den för att kyla ner.

Alternativt kan du hålla en våt svamp under borrkronan medan den används – detta förhindrar inte bara borrkronan från att överhettas utan kommer också att fånga upp damm och skräp som uppstår vid borrningen. Om du använder någon av dessa metoder, var dock extremt försiktig så att du inte utsätter den motoriserade delen av borren för vatten.

Om du är villig att investera lite pengar har vissa verktyg ett integrerat kylborrsystem som fungerar för att hålla kronan sval medan den används.

Denna typ av enhet är till nytta när du använder hårdmetallborrar eftersom de stannar så fort de blir för heta och måste hållas svala hela tiden. Bitar med diamantspets fortsätter att fungera även när de värms upp, så länge du låter dem svalna regelbundet. Det viktigaste att komma ihåg är om du vill att dina borr ska hålla, är att hålla sakerna svala och inte applicera för mycket tryck.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!