Så Borrar du i Betong Steg-för-Steg

Under byggnationer och renoveringar kan du ibland behöva borra i betong. Men hur gör du?

Borra ett hål genom murbruk eller betong på en minut eller mindre när du använder detta specialverktyg och rätt teknik.

Medan betongens snygga och industriella estetik blir en alltmer modern touch i moderna hem är dess densitet och styrka det som länge har gjort det till ett attraktivt byggmaterial.

Den hållbarheten kan dock vara ett ganska hinder för husägare som försöker montera något på en betongvägg, eller göra någonting annat som innebär att du behöver borra i betongen. Med fel verktyg och metoder finns alltid en risk för att skada borren, betongytan, eller i värsta fall dig själv.

Du kan faktiskt borra ett hål i en vägg av betong med inget annat än din vanliga borr och en bits som är specifikt gjord för att borra i betong- så länge du ser till att inte bränna ut borrmotorn eller slita ut bitsen.

Äldre betong är dock ofta mycket tätare än en del av den kosmetiska betongen som används i moderna ytor, så att försöka borra igenom ett gammalt betongfundament utan rätt redskap kan göra det svårt.

När du arbetar med äldre betong – eller om du planerar att borra flera hål är det bäst att uppgradera till en slagborr.  Dessa är speciellt utformade för borrning i murbruk eller sten med en snabb hammareffekt. Deras hårdmetallbitsar är dessutom allmänt tillgängliga i de flesta verktygsbutiker. En kvalitativ slagborr kan klara av att borra ett två-tum-djupt, ¼-tum-brett hål på mindre än en minut, vilket är mycket snabbare än en roterande borr.

När du hyr eller köper en borrmaskin, leta efter en med bra kraft, helst mer än en hastighetsinställning, en stoppfunktion och ett extra handtag för din reservhand för ökad komfort, kontroll och säkerhet.

Steg 1

Markera önskad position för hålen med blyerts på betongytan och dubbelkolla placeringen innan du fortsätter. Under detta planerings- och förberedelsearbete bör du också överväga borrdjupet som är nödvändigt för varje hål. Om borrens funktioner inkluderar en stoppstång, ställ in den på exakt det djup du vill ha genom att följa borrtillverkarens specifikationer. Om du inte har en stoppstångsfunktion, vik istället en bit maskeringstejp runt borrkronan för att visa var du ska stoppa.

Steg 2

Ta på dig skyddsglasögonen och sätt sedan in lämplig bits för önskad hålstorlek i borrmaskinen. Kom sedan i position för att borra genom att placera dina fötter stadigt på marken i axelbredd från varandra. Håll din borr säkert och stabilt med båda händerna: Ta tag i den i ena handen som ett pistol, och om det inte finns något extra handtag för din reservhand, använd den handen för att trycka borrens baksida.

Det är viktigt att styra borren så att den inte glider iväg när du börjar arbeta. När du lutar dig in för att borra hålet ska borrkronan vara helt vinkelrät mot betongen. Var beredd på lite rekyl från borrens slageffekt.

Steg 3

Gör först ett styrhål. Många slagborrar erbjuder bara två hastigheter, så slå på din borr med lägre hastighet för bästa kontroll när du gör styrhålet. Om din borr bara har en hastighet, arbeta med korta, kontrollerade slag på några sekunder vardera tills du har etablerat ett hål. Styrhålet måste vara bara 1/8 till ¼ tum djupt.

Steg 4

När du börjar med ett styrhål som är minst 1/8 tum djupt blir din borr lättare att kontrollera, men ändå fortsätter du att använda borren med en stadig, lätt men fast beröring så att du aldrig tvingar in den Om du känner dig trygg, vrid hastigheten till fullt, håll ett stadigt grepp om verktyget med båda händerna och borra in i betongen tills hålet är klart.

Tänk på: Betong kan ha luftfickor och småsten som kan göra motståndet oförutsägbart, med resultatet att det kan vara oroväckande lätt att tappa kontrollen över verktyget för ett ögonblick.

Steg 5

Om du träffar hinder, tvinga aldrig borren längre in i betongen. Detta kan skada bitsarna eller borren, eller få dig att tappa kontrollen över borren och förstöra ditt hål, skada betongytan eller ännu värre.

När du når några svåra delar som hindrar framsteg, ställ ner borren och ta tag i murspiken och hammaren. Sätt spetsen på murspiken på problemstället och ge den ett par slag – inte hårda knackningar – med hammaren för att bryta upp hindret. När du är klar fortsätter du att borra betongen i långsam hastighet tills du är säker på att du har passerat den grova fläcken.

Steg 6

Dra med jämna mellanrum borren för att borsta bort betongdamm. Med tanke på att du kan borra ett hål på under en minut med en borrmaskin räcker det med en paus var 15 till 20 sekunder.

Steg 7

När du har borrat ditt hål till ditt nödvändiga djup blåser du bort allt betongdamm ur hålet med en tryckluftsburk och dammsuger upp det som har fallit till marken. Du bör fortfarande ha dina skyddsglasögon under hela denna process för att skydda mot betongdamm och skärvor som kan flyga i ansiktet och repa ögonen. Det kan också vara lämpligt att ha en ansiktsmask.

Steg 8

Upprepa denna procedur för alla andra hål du behöver borra.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!