Så går du Tillväga för att Installera Solceller (Steg för Steg)

Om du är ute efter ett rent energisystem som solenergi, vill du förmodligen veta vad som faktiskt händer under en solpanelsinstallation eller till och med hur du installerar solpaneler själv. I solpanelsinstallation är det generellt fem huvudsteg som måste hända mellan att du skriver på ditt kontrakt och att ditt hem drivs med solel. Det mesta sker bakom kulisserna. För att visa dig vad du kan förvänta dig har vi tagit fram en enkel guide för hur du installerar solpaneler för ditt hem.

De fem huvudstegen för att installera ett solpanelssystem inkluderar: ett tekniskt besök på plats, tillstånd och annan typ av dokumentation, beställning av utrustning, installation av solpaneler samt godkännande och sammankoppling.

Din installation kommer att följa dessa fem huvudsteg oavsett om du väljer att finansiera ditt system med leasing, lån eller kontantköp. Själva installationen av ditt system tar vanligtvis en till tre dagar.

Det finns fem viktiga steg för installation av solenergi som ditt valda solcellsföretag i allmänhet kommer att följa:

  • Ingenjörsplatsbesök
  • Tillstånd och dokumentation
  • Beställa utrustning
  • Installation av solpaneler
  • Godkännande och sammankoppling

Hur man installerar solpaneler (steg för steg)

Att installera solpaneler sker inte över en natt – det finns en process för vad som måste hända innan ditt hem använder solel och potentiellt bidrar till elnätet. Sammantaget, från den dag du undertecknar ditt kontrakt med ditt solcellsföretag, tar det vanligtvis mellan en och tre månader innan dina solpaneler är nätanslutna och producerar energi till ditt hem. Vi har beskrivit installationsprocessen i fem steg för solpaneler nedan:

1. Ingengörsplatsbesök: det första steget för att få ditt solsystem installerat

Efter att du har skrivit på ditt solcellskontrakt (oavsett om det är ett hyresavtal, lån, kontantköp eller elköpsavtal), kommer en ingenjör förbi din fastighet för att utvärdera den elektriska statusen för ditt hem och se till att allt är kompatibelt med ditt nya solcellssystem. Denna ingenjör kommer vanligtvis att arbeta direkt för din installatör, men kan också vara en oberoende leverantör som hyrts in av en certifierad solcellsinstallatör. Du kan förvänta dig att besöket på ingenjörsplatsen sker strax efter att du har signerat med din installatör.

Under sitt besök kommer ingenjören att utvärdera skicket på ditt tak för att säkerställa att det är strukturellt okej och i god form. De kommer också att titta på din elbox– för att se om du behöver uppgradera den. Om du hör från en installatör att de behöver uppgradera elpanelen betyder det att dina nya solpaneler kommer att kräva mer ampere ström, och amperekapaciteten på din elbox kommer att behöva öka.

Det finns en möjlighet att, om ditt system är för gammalt, att det behöver bytas ut eller uppgraderas.

Det bör noteras att detta ingenjörsbesök skiljer sig från ett allmänt platsbesök, vilket är när en installatör utvärderar din fastighet för att överväga systemstorlek, taktyp, takvinkel, skugga etc. innan något kontrakt undertecknas. Dessutom, även om en ingenjör vanligtvis kommer förbi, kan installatören i vissa fall ta bilder av fastigheten och utföra sina egna mätningar av taket och ingenjören kommer att vara okej med att skriva av sig utan att göra sitt eget besök.

2. Tillstånd och dokument: det praktiska pappersarbete som krävs för din solpanelsinstallation

Att montera solceller på tak- eller fasad kan kräva bygglov. Detta eftersom det räknas som byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.

Som med alla stora ekonomiska beslut, innebär installation av solpaneler mycket pappersarbete. Lyckligtvis hanteras det mesta av detta pappersarbete av installatören – oavsett är det alltid en bra idé att veta vad som händer bakom kulisserna av din solcellsinstallation. En av de viktigaste sakerna du kommer att ansöka om kommer att vara statliga solenergiincitament och statliga bidrag för solceller.

Förutom att ansöka om statliga bidrag kan du behöva du fylla i andra papper som bygglov under installationsprocessen för solpaneler.

Din installatör känner till begränsningarna och kraven och kan hjälpa dig att ta reda på vilka tillstånd du behöver – i många fall kommer installatören att fylla i detta pappersarbete åt dig.

Tidsramen för detta steg beror huvudsakligen på hur lång tid det tar för din installatör att få allt färdigt och skickat. Om du är sugen på att få igång ditt panelsystem omedelbart, se bara till att följa upp din installatör för att kontrollera hur ditt pappersarbete fortskrider.

3. Beställa utrustning: välja paneler och växelriktare och få din installation planerad

Nu när rätt pappersarbete ärklart kommer din installatör att vara redo att göra en utrustningsbeställning via sin primära distributör. Vid denna tidpunkt har du redan bestämt dig för vilken utrustning ditt system ska inkludera – det beslutet sker innan kontraktet undertecknas som beskriver de totala kostnaderna.

Men om du letar efter råd om val av utrustning, här är några saker du måste tänka på. De två primära komponenterna du behöver utvärdera för ditt rena energisystem är solpaneler och växelriktare. Din installatör kommer sannolikt att rekommendera ett speciellt märke för varje, och kommer dessutom att erbjuda några alternativ. Hållbarhet, effektivitet och estetik är de primära faktorerna som de flesta husägare kommer att använda för att jämföra de olika märkena (förutom priset).

För att vara säker på att du har valt rätt utrustning för ditt system, titta på de bäst rankade solpanelerna på marknaden. Att utvärdera dina utrustningsalternativ kan hjälpa dig att känna dig förberedd för beställnings- och leveransstadiet i installationsprocessen.

När beställningsprocessen för utrustning är klar läggs din egendom till i installatörens kö. Din utrustning (paneler och växelriktare) kommer sannolikt att anlända på dagen för din installation, vilket kan ske när ditt pappersarbete godkänns . Tiden till installation beror också på hur många projekt din installatör har i sin kö. Om möjligt, försök att få din solcellsinstallation gjord på vintern när solenergiföretagen inte är lika upptagna.

4. Solcellsinstallation

Själva installationen är en spännande dag för varje solcellshusägare som vill förlita sig på förnybar energi i motsats till ett energibolag. Tidslinjen för installationen kommer att sträcka sig från en till tre dagar, helt beroende på storleken på systemet du installerar. 

En ytterligare faktor som kan lägga tid till din installationsprocess är att sätta in en effektmätare för nettomätning. Om din installatör behöver lägga till en effektmätare kommer detta att lägga till några timmar till din solpanelsinstallation.

5. Godkännande och sammankoppling

Det sista steget med att gå till solenergi är att “välja omkopplaren”, så att säga, och officiellt börja generera ström från ditt hustak.

Innan du kan ansluta dina solpaneler till elnätet måste systemet inspekteras godkännas. Under denna inspektion kommer inspektören i huvudsak att dubbelkontrollera installatörens arbete. Han eller hon kommer att verifiera att de elektriska ledningarna gjordes på rätt sätt, att monteringen var säkert och stabilt fastsatt och att den övergripande installationen uppfyller standardkoderna för el och takfel.

Efter denna lokala inspektion är du redo för officiell nätsammankoppling. Så länge det inte finns några uppenbara problem kommer dina paneler att kopplas på ochansluta ditt system till nätet.

Solceller Offert: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Vanliga frågor

Hur fungerar solpaneler?

Energi till solpaneler kommer från solen, som kan användas för att producera el och värme. Tekniken omvandlar direkt solljus till elektricitet genom att utnyttja solcellseffekten. Detta skapar spänning eller elektrisk ström när den utsätts för ljus.

Hur många solpaneler behöver jag?

En parhusfastighet med tre sovrum som rymmer fyra personer behöver vanligtvis cirka 10 solpaneler. Att köpa för många kan vara en onödig kostnad medan för få kan göra ditt köp olönsamt.

Ett hus av den storleken skulle sannolikt ha en årlig elanvändning på 2 900 kilowattimmar (kWh) varje år. 1kWh kan ge el till en apparat i upp till en timme.

Kan jag installera solpaneler själv?

Ja, tekniskt sett kan du själv installera ett gör-det-själv solpanelssystem. Men när det kommer till att installera ett kostsamt elsystem på din fastighet rekommenderar vi att du litar på proffs som kan hjälpa till att fylla i tillstånd, lämna in viktiga papper och hantera potentiellt farliga elproblem som kan uppstå.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!