Så Lackerar du Golv Steg-För-Steg [Komplett Guide]

Över tid kommer ditt trägolv att slitas ut och behöva fräschas upp. Ett effektivt sätt att göra detta på är att lacka ditt golv. Den goda nyheten är att detta är ett projekt som du kan göra helt själv.

När ett trägolv tappar sin glans är den vanliga lösningen att slipa ner det till rått trä och efterbehandla det.

Alla trägolv skyddas av en klar beläggning som så småningom blir repad, sliten och tråkig. Lackering av trägolv kan hjälpa dig att bli av med de fula reporna och märkena.

Med noggrann planering, rätt verktyg och lite tid kan du göra omlackering av trägolv i ditt hem med dessa användbara tips.

Lackering och slipning av trägolv är ett viktigt arbete. Om du begår ett misstag och det kommer att visa sig. Men ett omlackat golv kan förbättra utseendet på ett rum som få andra projekt kan.

Att ta hjälp av ett proffs för att slipa, täta, lacka och applicera flera ytbeläggningar kommer att kosta ett hel del. Att göra det själv kan spara minst hälften av kostnaden, vilket är varför det är ett attraktivt hemmaprojekt för många.

Om du själv gör detta hemförbättringsprojekt kan du förvänta dig att förberedelsearbetet kan ta lite tid, men samtidigt är förarbetet väldigt viktigt för att få ett bra resultat och ingenting du vill kompromissa med.

Som du kommer att märka vid omlackering av ditt golv  kommer det att ta lite tid, men det är absolut värt det.

Ommålning av trägolv är ett utmärkt val för husägare, oavsett om du renoverar ett enkelrum eller om du vill ge nytt liv i alla golv i ditt hem.

1. Välj sliputrustning

Golvslipmaskiner är det bästa valet för gör-det-själv-trägolvslackering. Det tar längre tid att ta bort gamla ytor än stora slipmaskiner, men de kräver inte mycket erfarenhet att använda och är mindre benägna att skada ditt trägolv. Med en vanlig slipmaskin kan du röra dig med eller mot träkornet.

Var noga med att hålla slipmaskinen jämn hela tiden. Även en vanlig slipmaskin kan ”glida iväg” från dig och orsaka slipmärken som är svåra att ta bort.

Var noga med att förbereda ditt hem innan du slipar och lackerar trägolv:

  • Rensa området: Du vill ta bort mattor, möbler och andra föremål från trägolvområdet du ska arbeta med.
  • Rengör slipat golv noggrant: Du måste rengöra hela golvet för damm och skräp innan du applicerar den nya ytan.
  • Säkra golvbrädor: Använd efterbehandlade spikar för att säkra eventuella lösa golvbrädor innan du övermålar ditt trägolv.
    Att slipa dina golv är ett av de viktigaste stegen för att lacka om ditt trägolv eftersom det tar bort den gamla lacken och gör hela golvet till ett oskrivet blad.

2. Var försiktig när du lyfter utrustning och arbetar på golvet

Liksom alla andra hemförbättringsprojekt måste du vidta försiktighetsåtgärder för att undvika ryggskador när du transporterar slipmaskiner till ditt hus genom att alltid ha någon som hjälper till. Använd ramper för att flytta maskinen när det är möjligt. På samma sätt få hjälp med att flytta tunga möbler ut ur rummet. (Det måste tömmas helt innan du börjar.).

3. Använd säkerhetsutrustning

Lackering och slipning av trägolv genererar en stor mängd damm och ångor. Se därför till att använda en skyddsmask och öronproppar. Du bör även använda skyddshandskar när du utför själva lackningen.

Det kan också vara en bra idé att sätta upp plastfolie för att förhindra spridning av damm i ditt hem. Var noga med att välja rätt plasttyp baserat på önskad hållbarhet och täckning för att hålla dammett nere.

4. Välj rätt sandpapper och golvslipmaskin

Börja med grovkornigt sandpapper som är tillräckligt för att ta bort den gamla ytan och de flesta ytor. Undvik att använda grövre än 60; detta hjälper dig att undvika att skada golvet.

Fortsätt med kornstorlek som gradvis blir finare tills du når önskad grad av jämnhet.

Flytta golvslipen på liknande sätt som när du klipper gräsmattan. Fortsätt rad för rad, överlappande körningar med hälften av slipmaskinens bredd.

5. Kom ihåg hörnen

En golvslip kan användas för att slipa nära lister, men använd en vass skrapa eller liknande för att ta bort alla gamla ytor som slipmaskinen kan missa. Med skrapor kan du komma in i trånga utrymmen (längs brädkanter etc.) utan att behöva ta bort mycket material med slipmaskinen.

6. Rengör damm

När du är klar med slipningen, ta bort allt damm genom att dammsuga och torka av de slipade områdena noga. Om du hittar ett oslipat eller repigt område, slipa lätt över med ett mycket fint (320) sandpapper.

7. Applicera tätningsmedel

Normalt behövs inte en tätningsbeläggning, men om ditt golv tar fläckar ojämnt, kommer det att säkerställa jämn täckning. Testa detta genom att applicera tätningsedel på ett område som inte syns när möblerna flyttas tillbaka på plats. Det är viktigt att applicera tätningsmedlet jämnt. Annars kan områden som hoppas över visa sig efter lackering av trägolv.

8. Applicera trälack jämnt

Att applicera träfläck jämnt, särskilt över en stor yta, är inte så lätt som det kan verka. Jag tycker att den bästa tekniken handlar om att applicera lacke på ett litet område i taget och sedan gnugga bort allt överflöd med en trasa. Undvik att låta framkanten av ditt jobb torka; du kommer att sluta med ränder. Oljebaserad lack fungerar längre än vattenbaserade.

9. Planera din lackning

Börja din lackning längs väggen mittemot dörren du tänker lämna. Arbeta i parallella rader mot väggen med dörren. När du kommer nära måste du ändra ditt arbetsmönster och arbeta från ändväggarna mot dörren. Detta gör det svårt att uppnå oavbrutna utjämningsslag, så applicera lite extra lack och räkna med dess självnivellerande egenskaper för en jämn finish.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!