Så Ljudisolerar du Dörrar Steg-För-Steg

Ljudisolering av en dörr är faktiskt en mycket enkel sak att göra – och förmodligen inte så dyr som du tror. Nio gånger av tio går det ut på att helt enkelt att täta luftluckorna runt dörren. Om det inte räcker, oroa dig inte – du kan bygga en anpassad panel som passar din dörr specifikt för att isolera ännu mer ljud.

Det finns många viktiga och bra anledningar till att ljudisolera din dörr. Du kanske har ljudisolerat dina väggar väl, men om du inte ljudisolerar dina dörrar effektivt kommer inte rummen att vara helt ljudisolerade.

När många tänker på ljudisolering tänker de på en högteknologisk inspelningsstudio som eliminerar minsta lilla bakgrundsljud. Men ljudisolering är till hjälp på många områden i vardagen. Oavsett om du bor i en bullrig byggnad och vill vara fri att använda din radio och TV i full volym utan att störa andra eller behöver en lugn plats att koncentrera sig och koppla av, kan ljudisolering göra livet mycket tystare och bekvämare.

Studier har funnit starka bevis på att minskning av buller har fördelaktiga effekter på vår hälsa, minskar risken för hjärtsjukdomar, diabetes med mera. En studie visade att bo vid en bullrig väg korrelerar med en 25% ökning av depression, så att hitta sätt att minska buller är också avgörande för vårt grundläggande välbefinnande, liksom för vår komfort och lycka.

Om du planerar att ljudisolera ett eller två rum i ditt hem, glöm inte att ljudisolera dörrarna. Det är där huvuddelen av ljudet läcker ut, så ljudisolering av dörren är särskilt kritisk. Nedan kommer vi att diskutera några fördelar med ljudisolering av en dörr och ge några användbara tips om hur du gör det.

Hur man ljudisolerar en dörr

Dörren är alltid en av de första platserna som du bör titta på när du är bekymrad över hur mycket ljud som kommer in eller lämnar ett rum. Likt vatten kommer ljudet att vandra via det minsta motståndets väg, som nästan alltid inkluderar utrymmena runt omkretsen av en dörr (ramen). Att bekämpa buller i var och en av dessa situationer ser lite annorlunda ut för varje. Attributen för varje specifik miljö avgör hur du hanterar bullret.

Hur ljudisoleras en dörr på ditt kontor?

Dörrens omkrets är alltid den första platsen som du bör titta på när du ska diagnostisera ett akustiskt problem. Det är ganska lätt att avgöra. Nästa gång du är på ditt kontor, be någon att stå utanför rummet och tala med en normal konversationsnivå. Placera örat längs sidorna av dörren, inklusive golvet. Om du hör dem tydligt, be dem att sänka rösten. Fortsätt be dem att sänka rösten tills du inte kan höra dem längre. Du kommer att bli förvånad över mängden ljud som läcker ut från de till synes osynliga sprickorna i dörren.

Hitta luftluckorna på dörrarna

Det första steget i ljudisolering av en dörr är att eliminera så många luftspringor som möjligt. Ett bra sätt att hitta luftgap är att släcka lamporna på kontoret och lämna en lampa tänd i korridoren. Använd en ficklampa om det inte finns något ljus i korridoren. De områden som läcker den största mängden ljus kommer också att läcka den största mängden ljud. Du vill först fokusera din uppmärksamhet på dessa områden.

Hur täcker du effektivt luckor och sprickor på dina dörrar?

Det finns en mängd olika produkter och metoder för att eliminera luftgap som alla är mycket enkla att installera och fästs på dörren eller sockeln med små skruvar. Justerbara dörrtätningar kan beställas i ett kit för att täta luckorna runt hela dörren, eller så kan du köpa varje del individuellt.

Det finns två olika alternativ att välja mellan och tjockleken är direkt relaterad till prestanda – ju tjockare dörrfodret är, desto mer neoprengummi gör tätningen. Den rätta tjockleken för varje situation är en personlig preferens och bör väljas utifrån vikten av konfidentialitet, liksom svårighetsgraden av problemet du upplever.

Med många ljudisoleringskit finns det justeringsskruvar på enhetens baksida som gör att fodret kan dras åt eller lossas i förhållande till den stängda dörren. Detta garanterar en perfekt passform, varje gång.

Hur ljudisolerar du botten på en dörr?

Botten av dörren är i sig det största gapet de flesta möter. Det måste rensa golvet, så ett gap är nödvändigt. Det finns flera effektiva lösningar här. Den automatiska dörrbotten är en självutjämnande, fjäderbelastad mekanism som mekaniskt skjuter en neoprenpackning mot golvet när dörren stängs.

Tätningen på dörrens gångjärnssida träffar marken först, och tätningen blir mer jämn med marken när du stänger dörren, vilket förhindrar slitage på neoprenförseglingen. När dörren öppnas drar en fjäder inuti enheten tätningen upp från golvet. Om din dörr svänger in i rummet måste dörrtätningen installeras på entré -sidan av dörren. Om din dörr svänger ut ur rummet installerar du dörrtätningen på rumsidan av dörren. Du kan även välja att sätta en lämplig tröskel eller till och med lister under dörren om det behövs.

Du kan använda den automatiska dörrtätningen på mattor men att använda den på mattan ger inte de bästa resultaten. Jag skulle inte rekommendera detta av två skäl. Först fungerar dörrtätningen bäst om den har en fast yta att täta på. Mattan tillhandahåller inte detta. För det andra, om neopren ständigt kommer ner till och springer över mattan, kommer neopren att slits ut mycket snabbt.

Detta steg är avgörande för att stänga det stora gapet som finns längst ner på många dörrar. Du kan lägga till alla tätningar och paneler du vill ha på din dörr, men om det finns ett gap i botten kommer enorma mängder ljud fortfarande att läcka igenom. För att förhindra att detta händer kan du även installera lister på undersidan av dörren för att stänga dörrspalten och hindra ljudvågor.

Hur ljudisolerar du en ihålig kärndörr?

Om du har en dörr med ihålig kärna kanske inte dörrfodret räcker. Detta beror på luckorna inuti dörren. En ihålig dörr kan inte blockera så mycket ljud. I dessa fall är det lämpligast att köpa en ny dörr som är solid och robust. Detta effektivaste sättet att ljudisolera en dörr är trots allt att skaffa en dörr som har ljudisolerande egenskaper.

Utöver detta kan du även bygga en anpassad akustisk panel som ökar dörrens massa och densitet för att hjälpa till i dessa fall. Glasfiberpaneler som är speciellt anpassade för dörrar kan appliceras för att blocka mer ljud.

Om det verkar vara för mycket arbete att lägga till många ljudisolerande element på din dörr, försök att lägga till en akustisk dörrpanel. Dessa paneler ger ett steg upp från att limma ett plywoodskiva på din dörr, men de är i allmänhet inte så dyra som avancerade lösningar som glasfiberljudisolerande filtar. De finns i en mängd olika material, från det mest populära – skum – till massivt trä. De minskar amplituden hos ljudvågorna som passerar genom dem, och ljudisolerar effektivt din dörr. Du kan spika fast dem på dörren, eller för att undvika att skada dörren kan du använda limremsor.

Hur ljudisolerar du dörrar med paneler?

Du kan tillverka paneler specifikt för de mått som du tillhandahåller. Dessa paneler fästs vanligtvis antingen på dörren med ett lim av konstruktionsklass eller bultas fast vid dörren med skruvar.

För en installation som kan tas bort kan du installera en tvådelad E.C.-klämma där ena sidan av klämman skruvas fast vid dörren och den andra delen av klämman skruvas fast på panelens baksida under tillverkningen.

Lägg till ljudisolerande gummi till dörrens omkrets

Denna ljudisoleringsmetod kommer att vara din väg till om extra utrymme runt din dörr är ett problem, och du bara får fötterna blöta i hemförbättringsvärlden. Ljudisolerande gummi är vanligtvis en tät form av neopren, och du kan använda den för att ljudisolera omkretsen av din dörr.

Om din dörr redan har gjutits runt den måste du bända av den. Lägg sedan till det ljudisolerande gummit runt dörrens kanter.

Lägg till akustisk tätning eller ett isolerande tätningsmedel för att fylla i små luckor och sprickor för att lägga till ännu mer ljudskydd. Om du undrar var sprickorna är, släck lamporna i rummet och se var ljuset kommer in från utsidan.

Lägg till ljudisolerande gummi på din dörr

Om du lägger på ljudisolerande gummi vill du också fylla i luckorna mellan dörren och dörrkarmen. Ett av de enklaste sätten att göra detta är att använda remsor som vanligtvis används för att isolera dörrar och fönster från elementen. Grundläggande remsor tenderar att försämras med tiden, men du kan köpa sorter av högre kvalitet för långsiktig ljudisolering. Kom ihåg att applicera tillräckligt med tryck när du använder dem runt din dörr. Trycket är det som gör att en lufttät ljudisolerad dörrtätning kan bilda och hindra ljudvågor.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!