Så Målar du Betong Steg-För-Steg [Komplett Guide]

Du kan fräscha upp en matt grå betongyta med en ljus färg. Allt som krävs är tid – och en mycket noggrann förberedelse.

Till skillnad från vad många tror kan du måla betong. Men det kräver god förberedelser.

För att måla betong framgångsrikt – så att det ser bra ut och håller länge – är korrekt förberedelse av yttersta vikt. Om du följer stegen nedan kan du uppnå tillfredsställande resultat oavsett vilken betong du väljer att måla, vare sig det är garagegolvet, källarvåningen eller väggen, uteplatsen eller någon annan del av din fastighet.

I denna artikel går vi igenom hur du målar betong steg-för-steg.

Hur man målar betong


Förbered och reparera skadade områden med betongfyllmedel

När du planerar att måla betong börjar du med med betongfyllmedel som fungerar som en grundfärg för den målade ytan. Använd plåstret för att fylla i alla hål, repor och spår i betongen. Efter att ha gett nödvändigt med torkningstid, slipa de reparerade områdena tills de är släta.

Rengör betongytan

Rengör betonggolvet eller ytan noggrant med en lösning av trinatriumfosfat (TSP) och varmt vatten och ta bort all olja och fett som annars skulle missfärga färgen. Arbeta lösningen i betongen med en borste av metall. För att bestämma det korrekta förhållandet mellan TSP och vatten, läs förpackningsanvisningarna, men räkna med ungefär en fjärdedel kopp TSP till en liter varmt vatten. TSP kan skada hud och ögon om den kommer i kontakt, så var noga med att använda fullt skyddsutrustning.

Låt ytan torka ordentligt innan du börjar måla betongen

När TSP reagerar med betongen kommer du troligtvis att märka en liten bubbla över golvet eller ytan. Låt det bubblande fortsätta på betongen i cirka 20 minuter, tvätta sedan bort TSP helt. Låt ytan torka i två dagar innan du målar. När det har torkat, dra handen över betongen; det ska kännas som ett 120-sandpapper.

Borsta färg på betongen

Borsta området eller torka det med en torr trasa. Nu är du redo att börja måla. Använd en pensel för att applicera ett första lager grundfärg över området. En vanlig medelstor pensel gör att du kan täcka bra när du målar hörn och kanter, oavsett om du arbetar med ett inre eller yttre utrymme.

Rolla på mer färg

Använd sedan färg för att fylla i de sektioner som du inte belagde med penseln. Om du målar ett betonggolv, kom ihåg att börja längst bort i rummet så att du avslutar nära en dörröppning eller en annan bekväm avslutningspunkt. Med andra ord, måla inte in dig själv i ett hörn av golvet! Låt det första skiktet med färg torka i minst 16 timmar.

Skrapa eller sandpappra

Skrapa bort utskjutande klumpar eller stötar som uppträdde efter att det första lagret torkat. Sandpappra alla områden där färgen inte klibbar; om du slutar slipa igen, glöm inte att borsta igen också.

Applicera ett andra och sista färg på betongen

Applicera den andra färgen på samma sätt som du applicerade den första. Den här gången trycker du emellertid ordentligt ner med och krossar färgen i de hål som det första lagret inte trängde igenom. Innan du överväger att slutföra projektet, låt det andra skiktet torka i ungefär fem dagar, särskilt om den målade ytan är ett kraftigt trafikerat golv.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!