Så Målar du På Tapet [Komplett Guide]

Funderar du på att måla om hemma? Funderar du på om du kan måla direkt på dina tapeter istället för att behöva ta bort dem innan?

Svaret på den frågan är ja, du kan måla på tapet. Faktum är att det är ganska lätt. Det finns dock ett antal saker du behöver ha i åtanke innan du gör det. Det är inga problem att måla ovanpå tapeter, men däremot är det rekommenderat att ta bort dem först innan du målar för bästa resultat. Det finns dock tillfällen när det inte går att ta bort tapeter, eller att du helt enkelt inte vill eller orkar. Då är målning är ett alternativ som både är bekvämt och kostnadseffektivt.

Här är några anledningar som kan göra det mer bekvämt och kostnadseffektivt att måla direkt på tapeten istället för att ta bort den först:

Du hyr

Vem vill spendera onödig tid eller pengar på någon annans egendom? Om du hyr och vill göra platsen mer till din stil eller bara fräscha upp, förutsatt att du har hyresvärdens tillstånd, är målning ett billigt och bra alternativ att uppdatera gammal tapet.

Tid

Att ta bort gamla tapeter kan vara en lång och tidskrävande process. Detta är en av de främsta anledningar till att många väljer att   måla ovanpå tapet.

Faktum är att vissa gillar tapetens struktur, och när du målar ovanpå tapet får färgen även den en snygg struktur snarare än en helt blank.

Vad du bör tänka på innan du målar över tapet

Innan du börjar måla på tapet finns det ett antal saker du bör fundera över och ha i åtanke för att uppnå perfekt resultat.

Det är inte en bra kortvarig lösning

Om du funderar på att så småningom ta ner tapeten, är det bäst att bara fortsätta använda den. Målad tapet kommer att bli ännu svårare att ta bort än enbart tapet och det finns större möjlighet att skada väggarna och skapa mer arbete åt dig själv i framtiden.

Dolda skador

Det kan vara en ful tapet men det kan dölja några ännu fulare skador som du kanske inte känner till. Kanske finns det ett stigande fuktproblem som du inte känner till, det kan finnas sprickor i väggen, även mögel kan trivas bakom tapeten. Om formen befinner sig i de tidiga stadierna kanske du inte kan upptäcka den bara genom visuell inspektion. Om du sedan målar ovanpå kan det göra att färgen blir sämre längre fram och får, till exempel, vattenskador.

Tapetens skick

Även om det kan verka mer praktiskt att måla, kan det kräva mer tid att förbereda väggen om tapeten är i dåligt skick. Tapet kan bubbla och flagna, och beroende på i vilken utsträckning kommer det att avgöra hur mycket arbete som krävs för att förbereda väggen för målning. Även om det kanske inte ser så dåligt ut, kan fukt från färgen få limmet att mjukna och papperet lyftas och bubbla.

Typ av tapet

Det finns en mängd olika tapetmaterial och alla lämpar sig inte för att få målafärg på sig. Olika papper kan behöva olika förberedelser och måla. Se till att du tar reda på vilken typ av tapet det är och sedan ta dina målarbeslut utifrån detta.

Måla gammal tapet

Sannolikheten är att om du väljer att dölja tapeten genom måla är det förmodlingen en gammal tapet. När det gäller moderna tapeter är det förmodligen lättare att ta bort dem snarare än att försöka måla dem.

Men om du är fast besluten att måla, så kan det göras, men tänk på att tapet som appliceras med klister metoden kommer att bli svårare att ta bort när den har absorberat färg.

Vinylpapper är olika eftersom färgen inte tränger igenom, så den kommer fortfarande att dra av sig från väggen. Kom dock ihåg att dessa tapeter kanske inte håller färgen bra och kan börja flagna.

Hur man målar över tapeter

Vad är det bästa sättet att måla över tapeter? Svaret på den frågan är att förberedelse är nyckeln och kan ofta ta längre tid än själva målningen. Men det är viktigt att göra det noggrant så att tapeten inte börjar lyftas eller flagnas och allt ditt hårda arbete går till spillo.

Vad du behöver:

  • Penslar
  • Roller
  • Föreningsrämsa/spackel för att gömma fogar där tapetarken möts
  • Tätningspistol – för tätning av områden runt tak och golvlist.
  • Sandpapper
  • Maskering eller målartejp – det är alltid bäst att maskera ljusströmbrytare, eluttag och andra saker du måste måla runt.
  • Oljebaserad grundfärg – för att täta tapeten.
  • Målarfärg – helst oljebaserat, men vattenbaserat går också bra.
  • Lakan eller dylikt för att skydda möbler
  • Tapetlim – behövs bara om skalning och bubblor behöver fixas före målning.

Metod

1. Fäst lösa bitar eller remsor som flagnar samt områden som har bubblor eller lyfter. Detta måste göras med ett lämpligt lim.

2. När all avskalning och löst papper har fixerats, applicera sedan en tätning runt toppen och botten av väggen där tapeten möter taket och golvlisterna. Detta för att förhindra att färg sipprar under och lyfter tapeten.

3. Slipa försiktigt ner sömmarna på tapeten så att de inte blir lika märkbara när de målas över. Alternativt kan du använda en fogmassa applicerad med en spackel och sedan torka ner den.

4. Därefter måste du rengöra tapeten så bra du kan för att ta bort fett eller andra föroreningar som kan förhindra att färgen häftar ordentligt. Vanligtvis räcker varmt tvålvatten.

5. Vänta till tapeten är helt torr innan du går vidare till nästa steg av grundningen.

6. Applicera ett lager oljebaserat grundfärg. Detta är viktigt eftersom det tätar tapetets lim från fukten i färgen och förhindrar lyft och skalning.

7. Nu kan du faktiskt börja måla. De är jobbigare att städa upp, men att använda en oljebaserad färg är ytterligare ett steg från att utsätta papperet för onödig fukt. Även om de flesta färger och nyanser är vattenbaserade, förutsatt att grundfärgen är väl applicerad spelar det inte så stor roll.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!