Så Rengör du Kakel Steg-för-Steg

Kakelplattor är ett vackert och extremt hållbart golvalternativ. Kakelplattor i porslin kommer att behålla sin glittrande finish i åratal – så länge de rengörs regelbundet och på lämpligt sätt.

I denna artikel går vi igenom hur du rengör kakel steg-för-steg. Notera att denna guide fokuserar på de vanligaste kakelplattorna i porslin, även om de allra flesta av de metoderna vi går igenom nedan även kan användas för andra typer kakel.

Kakel är ett av de mest populära golvval bland husägare. Även om parkett ligger högt på listan i Sverige är det speciellt populärt i många andra länder.

Dess popularitet förklaras delvis på grund av dess skönhet- materialet kommer i en regnbåge av nyanser- och delvis på grund av dess fläck- och fuktbeständighet. Även om det förlorar lyster med tiden kan vem som helst lära sig att rengöra kakelplattor och återställa dess ursprungliga glans.

Regelbunden rengöring en gång i veckan kräver inget annat än enkel torkning med en mjuk borst före dammsugning (med borstfästet).

En gång i månaden, blanda 1/4 kopp vit vinäger med två liter vatten (eller köp en av de många lämpliga kommersiella rengöringsmedel) och applicera lösningen på golvet med en mopp. Skölj med rent vatten, torka sedan ytan helt med en ren handduk eller en mikrofiberduk.

Som sagt, det finns olika typer av kakelplattor (opolerat/ oglaserade, polerade/ glaserat eller texturerat) och för varje typ gäller olika regler.

Rengöring Opolerat/ Oglaserat kakel

 • Dammsug och sopa området noggrant för att ta bort damm och smuts.
 • Ta en sektion åt gången, blöt kakelytan med en ättika-och-vatten-blandning eller ett kommersiellt rengöringsmedel
 • Låt rengöringsmedlet suga in i fem till tio minuter, men låt det inte torka.
 • Skrubba missfärgade och smutsiga områden med en mjuk borste.
 • Torka bort den smutsiga rengöringslösningen och skölj området med varmt vatten.
 • Torka plattan med en ren handduk eller en mikrofiberduk.

Rengöring av polerat/ glaserat porslinskakel

 • Sopa och dammsug skräp och smuts, gå sedan över området med en torr dammmopp.
 • Använd nu en varmvattenblöt mopp. Se till moppen inte lämpar en pöl med vatten.
 • Lossa tyngre smuts med en mjuk nylonborste (eller en gammal tandborste).
 • För fläckar, använd en ättika-och-vatten-blandning (eller ett kommersiellt rengöringsmedel utspätt till halv styrka).
 • Moppa med ditt valda rengöringsmedel, moppa igen med varmt vatten innan rengöringsmedlet torkar.
 • Torka kakelytan med en ren handduk eller en mikrofiberduk, var noga med att gnugga ut vattenfläckar.

Rengöring av texturerat porslin

 • Sopa området två gånger med en kvast med mjuk borst, först i plattans riktning, sedan på en diagonal.
 • Dammsug för att ta bort all smuts.
 • Blöt kaklet med en ättika-och-vattenlösning och låt den kan dra i fem till tio minuter.
 • Skrubba golvet med en mjuk borste, arbeta igen i två riktningar.
 • Skölj golvet med varmt vatten för att noggrant ta bort rengöringslösningen.
 • Gå över det rena porslinsgolvet med en fuktig mopp.
 • Torka med en ren handduk eller en mikrofiberduk.

Vad man inte ska göra

Medan kakelplattor har enastående hållbarhet, finns det få produkter och tekniker du bör ta dig an för att undvika:

 • Använd aldrig en produkt som innehåller ammoniak eller blekmedel (eller någon typ av syrabaserat rengöringsmedel); dessa kan ändra kakelfärgen och/eller fläcka kakelfogen.
 • Använd aldrig oljebaserade tvättmedel eller vaxrengöringsmedel.
 • Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller färgämnen eller färgämnen på oglaserat porslin.
 • Använd aldrig stålull för att rengöra kakel – små stålpartiklar kan fastna i kakel och kakelfogen och så småningom orsaka rostfläckar.
 • Använd aldrig hårda borstar eller skrubborstar, eftersom de kan repa kakelytan.

Regelbunden rengöring och polering med en mjuk bomulls- eller mikrofiberduk kommer att säkerställa att porslinskakel behåller sin “som nya” glans i många år.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Vad du ska veta om kakel utomhus

Undvik besväret med sten- och betongplattor. Ta reda på varför porslinsplattor utomhus är det mest hållbara och mångsidiga materialet för utomhusgolv.

Historiker uppskattar att den gamla kineserna fulländade porslin för mer än 1000 år sedan. Materialet associeras vanligtvis med känsliga köksredskap eller figurer, men den medeltida kinesen såg materialets större potential för århundraden sedan. Det 260 fot långa porslintornet i Nanjing byggdes med porslintegel i 1431 och stod i mer än fyra århundraden.

Under de senaste åren har kakelplattor i porslin ökat i tillgänglighet och popularitet, särskilt för utomhusapplikationer.

Vad är kakel i porslin?

Kakel tillverkade i porslin ingår i keramikfamiljen, men det tillverkas enligt högre standard än vanliga keramiska produkter. Mycket raffinerad och renad lera bränns längre och vid högre temperaturer än annan keramik. Resultatet är ett anpassningsbart, extremt hållbart material som kan användas på golv eller väggar inomhus och utomhus.’

Vilka är de olika typerna av kakel i porslin?


Oglaserade porslinsplattor

Dessa har ingen yttre finish, så varje kakelplatta har ett unikt mönster. Även om de saknar en skyddande täckning, är oglaserade porslinsplattor naturligt väder- och slitstarka. Oglaserade plattor kan tillverkas med vilken textur som helst och även poleras för ett glansigt utseende.

Glaserat kakel

Dessa förseglas med en skyddande beläggning. De kan vara enfärgade eller mönstrade, och köpare kan ofta välja mellan en matt, halvpolerad eller blank finish. Glaserade plattor delas in i två kategorier:

Tryckta kakelplattor, som genomgår en speciell glaseringsprocess där en digital bild skrivs ut på kaklet. Det betyder att kakel kan tillverkas för att på ett övertygande sätt efterlikna trä, sten eller någon annan typ av golv.

Är kakelplattor i porslin bra för utomhusbruk?

Kakel är ett utmärkt material för utomhusapplikationer av flera skäl:

Alla kakelplattor har en vattenabsorptionshastighet på mindre än 0,5 procent, vilket gör dem fläck- och väderbeständiga. Eftersom de nästan inte absorberar vatten kommer kakelplattorna inte att spricka vid minusgrader som andra material.

Kakelplattor är extremt motståndskraftiga mot UV -blekning, även när de placeras i direkt solljus.

Tillverkningsprocessen av kakelplattor gör dem starkare och mer hållbara än keramik i områden med hög trafik.

För- och nackdelar med kakelplattor

Fördelar:

 • Överlägsen hållbarhet mot annan keramik i områden med hög trafik
 • Perfekt för utomhusapplikationer
 • Mångsidighet – de kan användas inomhus och utomhus och tillverkas med olika texturer, färger och mönster
 • Tunnare och lättare än andra utomhusmaterial som sten och betong
 • Lågt underhåll
 • Fukt-, fläck- och brandbeständig

Nackdelar

 • Dyrare än andra keramiska produkter
 • Tyngre än andra keramiska produkter
 • Svårt att kapa till utan specialutrustning

Installation

Kakelinstallation liknar installationen av vilken annan typ av utomhusplattor som helst. Det är tidskrävande och kräver tekniskt kunnande. Kakelplattor är otroligt hårda, och även om det gör dem hållbara betyder det också att du behöver specialutrustning för att kapa plattorna. Undvik att installera kakel själv om du inte är en erfaren DIYer som är villig att investera i några verktyg för jobbet.

Underhåll och rengöring

Kakelplattor i porslin kan enkelt rengöras med vatten och ett milt tvättmedel. För hårdare smuts eller djupare rengöring, prova en vinäger-vattenblandning eller en särskild kakelrengöring tillsammans med en mjuk borste. Undvik att använda penslar, om möjligt, på polerade eller glaserade plattor. Använd aldrig blekmedel eller ammoniakbaserade rengöringsmedel, oljebaserade tvättmedel, rengöringsmedel med färgämne, stålull och borstar med hård borste.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!