Så Rengör du Kakelfogar Steg-För-Steg [Bästa Tips]

Med hjälp av hushållsprodukter och bra tekniker kan du enkelt rengöra kakelfogar och ta dem från sin smutsiga färg till en skinande ren och vid färg.

Kakel är vackert, hållbart och i allmänhet lätt att rengöra, men rengöring av kakelfogar är svårare. På grund av sin typiskt ljusa färg och porösa sammansättning är kakelfog benägen att missfärgas. I en kaklad entré eller lerrum är smuts vanligt medan i köket är det mer troligt att spill kan ske. I badrummet måste husägare kämpa med mögel och alger.

Lyckligtvis är det möjligt att rengöra och återställa din kakelfog till sin forna glans med vanliga hushållsprodukter och effektiva tillvägagångssätt.

Kom ihåg att med alla rengöringsprojekt är det alltid bäst att börja med den mildaste rengöringslösningen. Testa den på en dold plats om du är osäker på en kakelrengöring.

Hur man rengör kakelfogar

Följande förslag för rengöring av kakelfogar är listade från de mildaste till de starkaste.

Hur man rengör injekteringsbruk med väteperoxid


1. Skrubba smutsig kakelfog med varmt vatten och en hård borste

Om du inte redan har en lämplig borste för jobbet har de flesta järnaffärer ett sortiment av alternativ som är speciellt utformade för rengöring av kakelfog. Spraya helt enkelt varmt vatten på kakelfogen och skrubba i en cirkelrörelse och låt sedan torka.

2. Spraya vinäger och varmt vatten

För tyngre, mer ingrodd smuts och milda fläckar, vänd dig till ättika. Detta är ett traditionellt och effektivt rengöringsmedel som kan användas för att rengöra kakelfog.
Fyll en sprayflaska med med hälften ättika och hälften varmt vatten. Spraya på kakelfogen, låt den sitta i fem minuter och skrubba sedan med en stel borste.

3. Applicera en bakpulverpasta och spraya med ättika

För att få ännu mer rengöringskraft, täck smutsig kakelfog med en pasta som består av bakpulver och vatten, spraya sedan på vinägerlösningen som anges ovan. När blandningen slutar skumma, skrubba med en borste och skölj med rent vatten.

4. Häll på lite väteperoxid

Måttliga fläckar kan kräva att du använder väteperoxid, som finns i de flesta apotek. Du kan använda produkten direkt eller applicera en pasta gjord av bakpulver och väteperoxid.

5. Applicera syrablekmedel i upp till 15 minuter

För hårdare fläckar och riktigt smutsig kakelfog, använd syrablekmedel för din rengöring. Du hittar att denna rengöringsmedel oftast säljs i pulverform.

Vilken produkt du än väljer att rengöra kakelfog med, se till att området är väl ventilerat, läs sedan noggrant och följ tillverkarens anvisningar för applicering. I allmänhet vill du låta syrablekmedelslösningen fungera i 10 eller 15 minuter innan du sköljer. Skölj alltid med rent vatten så att smutsen inte sätter sig tillbaka i kakelfogen.

6. Prova en kommersiell produkt

En av de bästa kakelrengöringsmedlen på marknaden kan göra ett snabbt arbete med att ta bort mögel och smuts och återställa ljusa kakelfogslinjer. Dessa fungerar ofta med en av två metoder: (1) spraya och torka, eller (2) skura med en pensel. Spray-on produkter hävdar att de fungerar utan att skrubba, vilket kan spara tid och energi, men de kan innehålla hårdare syror, lösningsmedel eller klorblekmedel. Skurning med borste och rengöringsmedel kräver lite arbete, men den här metoden kan vara särskilt effektiv på golv och mycket nedsmutsad kakelfog. Så innan du börjar använda en produkt, var uppmärksam på de aktiva ingredienserna och följ instruktionerna.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

7. Använd klorblekmedel försiktigt på kakelfog

Klorblekmedel (och kommersiella rengöringsmedel som innehåller klorblekmedel) kan användas sparsamt i extrema fall för att rengöra kakelfog.

Skölj bort alla ovanstående försök innan du applicerar – särskilt vinägern, eftersom spår av ättika blandat med blekmedel kommer att avge en mycket giftig klorgas till den omgivande luften. Och gör det inte till en rutin: Långvarig användning av frätande rengöringsmedel kommer att urholka kakelfogen, så dessa produkter bör användas i begränsad omfattning.

8. Ångrengör de värsta kakelfogsfläckarna

De bästa ångrengörarna kan vara en effektiv och miljövänlig metod för rengöring av kakelfog-eller för den delen många hårda ytor i hela huset.

För att hålla kakelfogen ren och fläckfri är det en bra idé att spraya den med ättika och torka av den en gång i veckan. Du kan också torka av kakelfog med alkohol för att hålla mögel och smuts borta. I vilket fall som helst kan bara några stänk och våtservetter eller en trasa i veckan spara dig mycket tid och ansträngning för rengöring, vilket bevarar ditt hems attraktiva utseende.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!