Så Sågar du med Cirkelsåg – Komplett Guide

Cirkelsågen är en av de viktigaste verktygen som alla snickrare och hemmafixare bör ha i sin verktygsupsättning. Cirkelsågen är extremt mångsidig och kan användas för en rad olika användningsområden och syften.

Men även om cirkelsågen är ett väldigt praktiskt och användbart verktyg att ha är det viktigt att du vet hur du ska använda det korrekt för att uppnå perfekta resultat.

I denna kompletta guide går vi igenom allt du bör veta om cirkelsågning och hur du sågar med en cirkelsåg.

Börja med exakta märken

För att få en korrekt sågning måste du börja med en korrekt markering. Sträck ut måttbandet, placera din penna vid rätt mått och gör två märken som bildar ett “V”, med spetsen på “V” som pekar på exakt mätning. Ett “V” är mer exakt än en enstaka rad, som kan avvika något åt höger eller vänster och förstöra ditt sågmärke.

Markera din skärningslinje över “V.” med hjälp av en fyrkant. Slutligen sätt ett “X” på nedersidan av brädan; det är den sida av linjen du vill skära längs. Att klippa på fel sida av din linje kan göra enskillnad i brädans längd; ibland är detta en stor sak, ibland inte.

Perfekt snitt

En perfekt skärlinje hjälper dig inte om du inte kan se den. Så innan du drar i avtryckaren, ta två sekunder för att kontrollera belysningen. Även i de bäst upplysta verkstäderna eller i det soliga utomhusområdet kan du eller din cirkelsåg avge skuggor som gör det svårt att se ditt märke. Ändra brädans vinkel eller placera ditt arbetsbelysning så att linjen inte försvinner i skuggorna när du sågar.

Titta på bladet, inte guiderna

Varje såg har skåror eller märken på framsidan av skon för att indikera var bladet ska såga, men de är inte så lätta att följa. De täcks av sågspån vilket påverkar guiden. Du får bättre resultat om du tittar på det faktiska bladet och linjen när du skär. Problemet är naturligtvis att sågspån täcker linjen. Vissa sågar har inbyggda fläktar för att rensa bort damm. Om din cirkelsåg inte använder sin egna inbyggda fläkt, blås bort dammet. Allt som krävs är en lätt blåsning varannan sekund för att hålla din sikt tydlig för perfekta raka linjer.

Kläm fast innan du skär vinklar

Bladskydd tenderar att hänga på när de kommer i kontakt med ett bräde i något annat än en 90 graders vinkel. Eftersom du behöver ena handen för att trycka på cirkelsågen och den andra för att dra tillbaka skyddet, kläm fast arbetsstycket så att det inte rör sig. När du skär vinklar eller avfasningar, håll vänster tumme på bladskyddets infällningsspak och börja dra tillbaka skyddet när du känner att sågen tvekar lite.

Tejpa innan du markerar

När du skär mörkt trä eller laminat, markera skärlinjen på maskeringstejp snarare än direkt på arbetsstycket. Du kommer att kunna se din linje enklare och i vissa fall – som när du skär plywood av trä – kan maskeringstejpen minimera flisning.

Säker sågning ger högre noggrannhet

Du kanske inte tror att hörselskydd, skyddsglasögon och dammmasker påverkar din förmåga att såga med hög precision, men det gör det. Det är svårt att titta på såglinjen med dina ögon som kisar och blinkar genom en storm av sågspån. Skydd mot buller, damm och slitter gör dig bekvämare och mer tålmodig – och mindre benägen att slarvigt och snabbt rusa igenom sågningen.

Sladden

På de flesta sågar är den elektriska kontakten perfekt konstruerad för att haka fast på kanten av plywood. Och det kommer att ha en negativ effekt på din sågning. Dra dra sladden över axeln för att förhindra att den är i vägen. Detta trick kommer också att minska din hastighet.

Snabba, identiska nedskärningar

När du behöver såga många brädor med samma längd, mät inte och markera dem en i taget. Gör istället en enkel jigg. Den här tar mindre än fem minuter att bygga och garanterar att var och en av de pinnarna du sågar är exakt lika långa.

För att göra en mall, kör din såg längs staketet för att såga bort överflödig plywood. Mät sedan tillbaka från den skurna änden och skruva fast en klämma. Klippplatsen bestämmer sågningens längd och ramen styr din såg för perfekt fyrkantiga skär varje gång.

Gör en ren skärning

Cirkelsågar ger ofta splitter och flisor mot träet som vetter uppåt och skär rent på den sida som vetter nedåt. Så när du kapar fanérad plywood, placera alltid materialet med framsidan nedåt så att tänderna på bladet skjuter fanern mot kärnan snarare än att riva bort den. Att trycka sågen långsammare än normalt hjälper också till att minska flisor. Om du behöver båda sidor flisfria markerar du ditt snitt genom att göra målfaner med en skarp verktygskniv och skär sedan bara lite på ”avfallssidan” på linjen. Eventuell splittring kommer att ske på avfallsdelen. En snabb svepning med sandpapper kommer att rensa upp alla flisor.

Skärplatta av plywood

Du har sannolikt inte tillräckligt långa armar för att skjuta en såg över ett helt ark av plywood. Det är lättare att lägga plywood på ett ark med skum. Du behöver inte nå så långt och du har bättre synlighet. Skär skummet i två eller tre bitar och sätt tillbaka dem med tejp. Tejpen skapar gångjärn som gör att du kan fälla upp skummet och städa bort det när det inte används.

Skär genom sten och murverk

Glöm de bortkastade slipande murbladen. Diamantklingor har sjunkit i pris de senaste åren, och de är nyckeln till denna uppgift. Hitta en medarbetare som håller en trädgårdsslang med vatten direkt vid skäret medan du sågar dig igenom. Det kommer att hålla bladet svalt, påskynda snittet och eliminera damm.

Mini Cirkelsågar

Om du vill ha flera olika cirkelsågar för maximal valfrihet och anpassning av arbetsområdet, överväg att välja en minisåg med ett blad. Det är mycket lättare att använda än en standard cirkelsåg, men ändå kan du såga relativt tjockt material i 90 grader. På de flesta minisågar finns bladet på motorns vänstra sida (kallas en “vänster-tilt-såg”). Ibland kommer denna såg att passa på platser där en större cirkelsåg inte gör det. Andra gånger behöver du det för att skära avfasningar som är besvärliga eller omöjliga med konventionella sågar.

Icke-bindande sammansatta skär

Att såga branta vinklar, särskilt om de är sammansatta (skär med en fasning och en vinkel), kräver ett speciellt steg. Det drar tillbaka skyddet från bladet när du börjar såga. Hoppa över det här steget och när du går in i sågningen och det blir omöjligt att fortsätta.

Din fot som en såghäst

Behärska det här tricket så slipper du släpa träet till såghästat för varje klipp. Det är enkelt och sparar otaliga resor fram och tillbaka. Det är också helt säkert så länge du håller foten minst 12 tum bort från snittet. Bara stöd brädan på foten med den andra änden vilande på golvet eller marken. Luta brädet uppåt och gör snittet.

Skärning av tunn metall

Med ett metallskärblad i din cirkelsåg skär metalltak taket lika lätt som aluminiumfolie. Bara placera den nedåt för en finare finish. Om du har metall att bli av med, som gamla ytterdörrar eller till och med gamla metalltankar, kan du såga upp dem i bitar som gör det enklare att transportera dem till tippen.

Branta avfasningar

De flesta cirkelsågar gör snitt på endast 45 grader. Här är ett knep för att skära avfasningar som överstiger 45 grader. Låt oss säga att du behöver en fas på 55 grader. Subtrahera 55 (eller vilken fas du vill) från 90 och ställ in din såg på den fasningen (i det här fallet 35 grader). Kläm sedan fast eller skruva fast ett block även med brädans ände för att stödja sågbotten medan du skär. Bladet kommer antagligen inte att slutföra sågningen, men det är lätt att avsluta det med en handsåg eller liknande. Detta trick fungerar också för sammansatta skär. Såga vinkeln först med sågen i 90 grader, och använd sedan avskärningen för att stödja sågen medan du skär.

Skärningskurvor

Om du tar din sticksåg när det finns en kurva att skära, prova din cirkelsåg nästa gång. Det kommer att göra ett utmärkt jobb under långa, gradvisa kurvor på en bråkdel av tiden som en sticksåg kommer att göra. Dessutom får du en mycket jämnare sågning. Om du skär plywood, ställ sågen så att den skär så djupt att den kan skäras genom träet. Ju djupare bladet är, desto svårare blir det att göra snittet. Om du sågar tjockare material, såga halvvägs genom det första passet och gör sedan en andra, djupare slutskärning efter originalsnittet. Det här tricket är dock inte lämpligt för supertäta kurvor. Om det är för svårt att skjuta sågen genom sågningen måste du använda en sticksåg.

Såga rör

En cirkelsåg klarar av mindre rörarbeten – alla slag utom gjutjärn. Använd ett fintandkarbidblad för PVC, ABS eller koppar. Välj ett metallskärblad för skärning av stål, till exempel staket och rör av metall.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!