Så Slipar du Borrbitsar Steg-för-Steg

Precis som med många andra av dina verktyg är det viktigt att ha välslipade borrbitsar för din borr för bästa resultat och effektivitet.

När dina borrbitsar blir trubbiga är det naturligt att trycka hårdare på borren vilket oundvikligen gör att bitsarna går sönder och till och med kan leda till personskada.

Även om det finns redskap som är speciellt utformade för att sätta en precisionspunkt på borrkronor, kan bänkskäraren i ditt arbetsrum vara allt du behöver. Spetsiga och välslipade borrbitsar säkerställer ett säkert och enkelt arbete, så även om det tar lite övning att slipa dem som proffs, finns det inget bättre än att lära sig att slipa dina borrbitsar innan din nästa uppgift.

När du ska slipa dina borrbitsar bör du använda arbetshandskar och skyddsglasögon för att skydda dig själv.

Hur du slipar borrbitsar

Nedan går vi igenom hur du slipar dina borrbitsar steg-för-steg för att försäkra ett effektivt och högkvalitvativt arbete när du borrar.


STEG 1

Undersök dina trubbiga och utslitna borrbitsar. Ditt mål är att ta bort tillräckligt med metall för att få en vässad och vass kant. Många bänkslipmaskiner har två sliphjul, ett grovt och ett fint. Om bitsarna verkligen är nedslipna, börja med det grova hjulet och byt till detnfinare senare i processen; om dina bitsar inte ser för dåliga ut, börja med den finare slipskivan.

STEG 2

Ta på dig glasögonen och sätt på slipmaskinen. Ta ett fast grepp om din borrbits och håll skärkanten exakt parallellt med slipskivans framsida. Sakta och försiktigt, flytta borrbitsen tills den kommer i kontakt med hjulet. Vänd eller vrid den inte; håll den bara rak och hålls i den ursprungliga fabriksvinkeln på 60 grader.

STEG 3

Håll borrbitsen i denna vinkel mot hjulet i högst fyra till fem sekunder. Kom ihåg: Ditt mål är att helt enkelt slipa bort den trubbiga ytan, inte slita ner bitsen. Fokusera på att slipa bitsens häl, där spetsen möter den vridna axeln – inte kanten – för att uppnå den ideala vinkeln. Om vinkeln inte är tillräckligt brant borras inte borrkronan smidigt.

STEG 4

Pausa efter fyra till fem sekunders slipning och doppa borrbitsen i isvattnet för att kyla metallen. Om du inte gör detta kommer borrbitsen att blir för varm för att hålla och det kommer till och med att slita ner metallen snabbare, vilket förkortar borrens effektiva livslängd. När bitsen är sval vid beröring, inspektera den för att se om den har finslipats till en bra punkt på sidan du just arbetat.

STEG 5

När du är nöjd med punkten på första sidan, vrid borrkronan 180 grader och använd samma slip-och-kyl process för den motsatta sidan av spetsen. Sikta på den 60-gradiga vinkeln, och en vinkel och punkt som har samma bredd på båda sidor av borrbitsen, så att verktyget kan borra raka hål. För att säkerställa jämn slipning väljer vissa människor att slipa lite på varje sida, hålla borrbitsen i sin dominerande hand och vända den 180 grader efter några sekunders slipning.

STEG 6

När borrbitsen möts i en finslipad punkt och båda kanterna är skarpa och har samma bredd, prova bitsen med din borr. Håll spetsen vinkelrätt mot en bit trä och vrid för hand. Även med detta lätta tryck bör en välslipad borr skapa början på ett hål. Om inte, undersök din spets igen och återgå till slipskivan. Återigen, sträva efter den idealiska 60-graders lutningen på spetsen, med lika bredder på vardera sidan. Bli inte besviken om du återvänder till slipmaskinen flera gånger – det är en del av lärningsprocessen för att lära dig att slipa perfekt varje gång.

STEG 7

När du är säker på bitsens skärpa, sätt in den i din borr, ta en träbit och börja borra. Den ska “bita” i träet direkt med minimalt tryck och, när du drar ut borrbitsen från träet, bör den slunga flis.

Bästa tips för att hålla borrbitsen skarp

När du väl har lyckats behärska hur du slipar borrbitsar, håll den i bra skick så länge som möjligt med dessa metoder:

  • För varje centimeter som du borrar, dra ut bitsen och blås av eventuella flingor eller träflis. Annars kommer dessa att packas in i bitarna och bli mycket heta. Ju varmare en borr blir, desto snabbare blir den slö, vilket kräver mer frekvent slipning.
  • Gör stop-och-kyl-tekniken till en vana, särskilt när du borrar lövträ. Håll bara en behållare med kallt vatten i närheten och doppa borren i några sekunder mellan några centimeter borrning.
  • Behåll två kompletta uppsättningar bitsar. Vissa proffs förlitar sig på en ny uppsättning borrbitsar bara för att starta ett hål, och sedan-för att hålla den bättre uppsättningen vassare längre-växla till sina äldre, slipade bitsar för att avsluta uppgiften när borrhålet har fastställts.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!