Så Slipar du Gräsklipparknivar Steg-För-Steg

Vassa knivar och redskap är viktigt för att snabbt och effektivt genomföra dina projekt.

Att slipa och vässa dina gräsklipparknivar kommer att ge den framkant som behövs för att garantera en fin gräsmatta och effektiv gräsklippning.

Om knivarna lämnas trubbiga och slöa kommer du att kämpa med att klippa ditt gräs. Grovklippt gräs ser inte bara dåligt ut; det är också mer sårbart för skadedjur, sjukdomar och torka.

Medan traditionella handdrivna gräsklippare utan motor som drivs när föraren skjuter fram dem sannolikt behöver professionell service, kan den mer typiska bensin- eller eldrivna gräsklipparen slipas själv. Dessa använder ett enda blad som snurrar horisontellt. De är lätta att ta bort och underhålla hemma. Om du har en åkgräsklippare har du också tur: Dessa maskiner har vanligtvis två roterande blad, som kan tas bort och slipas på samma sätt. Läs vidare om hur du slipar dina gräsklipparknivar på ett effektivt sätt.

Steg 1

Även ett trubbigt blad kan skada händerna, så koppla först loss det och ta på dig ett par arbetshandskar. Vänd sedan gräsklipparen med bladet uppåt. Håll ena sidan av bladet för att hålla det från att röra sig, lossa bladets fästmutter med din hylsnyckel.

Steg 2

Rengör bladet med en skrapa och bedöm dess skick. Om stenar, grenar och annat skräp har orsakat djupa hack, vill du byta ut det. Annars samla de verktyg du behöver för att slipa det manuellt eller mekaniskt.

Steg 3

Vid det här laget har du några alternativ för hur du ska gå vidare.

För att slipa bladet manuellt, kläm fast det horisontellt i ett skruvstycke och kör en kvarnfil längs med skärkanten med en envägssväng. Följ den befintliga vinkeln (vanligtvis 45 grader, men du kan hänvisa till din bruksanvisning för den ideala vinkeln) tills bladet har en  skärpa likt en smörkniv. Sikta på att ta bort lika mycket metall från skärkanten på bladets båda ändar. Tips: Att räkna antal drag kan hjälpa dig att hålla koll.

En snabbare teknik innebär en slipning med en slipsten som fästs på din borr. Kläm fast bladet – med skärsidan uppåt – i ett skruvstäd. Säkra slipstenen i borren; stenens plaststyrning ska vila mot bladets baksida för att säkerställa rätt slipvinkel. Sätt på skyddsglasögon, sätt på borren och flytta stenen från bladets mitt till spetsen.

Det snabbaste sättet att slipa bladet är med en bänkslip. Med denna metod måste du vara försiktig så att du inte slipar bladet för mycket eller tar bort för mycket metall. Överslipning skapar en tunn kant, som är lätt att skada, och att ta bort för mycket metall förkortar bladets livslängd. Håll bladet vinkelrätt mot det roterande hjulet när du flyttar det längs skärkanten i den befintliga fasens vinkel. Detta skapar gnistor, så se till att bära skyddsglasögon. Om bladet blir för varmt, doppa det i en hink med vatten för att kyla det.

Steg 4

Kontrollera bladets balans innan du monterar om det eftersom ett snett blad kommer att vingla och överbelasta gräsklipparens motor. Ställ en bladbalanserare på en plan yta och vila bladet på balanseraren med hjälp av mitthålet. Om bladet lutar, använd fil, slipsten eller slipmaskin för att ta bort metall från den bakre kanten – inte skärkanten – på den tyngre sidan mot bladets ände.

Du kan också kontrollera balansen genom att hänga bladet på en vägg från en spik genom mitthålet. Om bladet lutar åt ena sidan, ta bort material från den sidan.

Steg 5

Sätt tillbaka bladet och sätt igång att börja klippa. När gräsklipparens knivar är vassa, installerade och klara att använda är du redo att klippa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!