Så Tvättar du din Altan Steg-För-Steg!

En altan är en fantastisk plats att spendera tid på. Det finns en oändlig mängd altaner i alla olika variationer och med det sagt en rad olika utformningar. Kanske har en en stor altan där du grillar och äter middag på, eller kanske har du en mindre altan där du sitter och njuter i solen.
Idag byggs de allra flesta altaner i trä. Och som du vet kan trät på din altan över tid tappa sin forna glans och bli smutsig. Över tid samlas smuts, alger, och annat skräp som ger den ett mörkt och smutsigt utseende.
Hur ska du ta dig an detta? Svaret är genom att tvätta din altan. Och för att hålla din altan ren och fin bör du rengöra din altan regelbundet. Hur du tvättar din altan ska vi gå igenom i detalj i denna artikel. Det finns några olika sätt att gå tillväga för att tvätta din altan, och vi ska titta närmare på flera av dem.

När ska du tvätta din altan?

Rengöring av altanen gör det lättare att hålla den fin över tid. Vi rekommenderar att du rengör din altan minst en gång per år mer djupgående, men att du spolar av den varannan vecka.

Trädäckstvätt

Altanen är något som lätt kan försummas i en husägares liv. Att hålla det rent (och förseglat) hindrar träet från att ruttna, bli skevt, splittras och knäckas. Det sparar tid och pengar och motverkar även att  du snubblar på en lös bräda eller halkar på en hal, algig yta. Dessutom kommer det att förlänga livslängden på din altan vilket undviker större kostnader längre fram.

Trädäck bör tätas vartannat år med en vatten- eller oljebaserad olja eller färg av hög kvalitet för att förhindra skador från utomstående element. Men för att den ska fungera effektivt måste du först rengöra altanen grundligt.

Den bästa metoden att göra deta är med en högtryckstvätt.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Hur du tvättar din altan steg-för-steg


1. Säkerhetsåtgärder

Tänk på säkerhet först. Högtryckstvättar kan vara farliga för både dig själv och ytor på grund av det höga trycket de producerar. Här är några säkerhetstips att komma ihåg innan du börjar:

  • Rör aldrig munstycket eller vattnet. Håll husdjur eller barn borta. Växter kan också skadas, så var försiktig när du använder högtryckstvätten nära blommor och annan landskapsarkitektur.
  • Använd skyddsutrustning. Se till att använda lämpliga byxor och skor. Tänk på skyddsglasögon, arbetshandskar, slutna skor (helst skor med stålhätta), hörselskydd (om nödvändigt).
  • Undvik stegar. Högtryckstvättar kan ge en allvarlig återslagskraft, vilket kan leda till obalans och i värsta fall göra att du ramlar. Välj en förlängningsstång för att nå höga områden istället.

2. Förbered arbetsområdet

Ta bort alla föremål från däcket, inklusive möbler, grillar, leksaker, växter etc, särskilt om de är ömtåliga. Sopa bort lös smuts och skräp som löv och pinnar. Du kan se ingrodd smuts mycket lättare så att du kan koncentrera dig på dessa områden medan du tvättar med högtryckstvätten. Ta bort möbler, krukväxter och andra föremål från altanen. Detta kommer att rensa balkongen, vilket gör det lättare att rengöra golvet och andra ytor noggrant.

Täck yttre lampor, ventiler och stäng dina fönster. Täck närliggande växter och buskar med en presenning för att förhindra skador.

Beroende på hur gammalt eller vittrat ditt däck är, leta efter utstickande spikar. De kan utlösa risker, kan skada dina fötter och förvärra trävridning. Nu är den perfekta tiden att slå in dem innan du går vidare med din rengöring av din altan.

Sopa golvet på altanen med en kvalitativ, styv borste. Sopa hela ytan, inklusive hörnen, för att ta bort all lös smuts och löv. Sopa bort skräpet och kasta det i en papperskorg om nödvändigt.

3. Borsta träet

Om du ska borsta din altan beror på hur smutsig den är. Om det inte finns mögel, eller annat inbäddat smuts kan du förmodligen hoppa över det här steget. Om din altan är gammal och ingrodd kan det vara en bra idé att skrubba det först innan du använder högtryckstvätten. Använd en stel, syntetisk, långhanterad skrubbborste för att lossa smuts och fokusera speciellt på till hörn och andra svåråtkomliga områden. Mindre borstar kan vara nödvändiga för trånga utrymmen.

Lägg till däckrengöring. Se till att du använder ett rengöringsmedel som är säkert för ditt trä.

Fukta en ren trasa eller skrubbborste i rengöringslösningen och skrubba altanen. Var noga med att skrubba hörnen för att ta bort spindelnät eller smuts. Efter skurning, använd en ren trasa eller svamp för att skölja ytorna med färskt vatten.
Kombinera en ny blandning av rengöringsmedel med flera ytor och varmt vatten i en hink. Om golvet på altanen har en ganska slät yta bör en mopp vara tillräcklig. Om golvet har en grov yta måste du använda en skrubbborste. Doppa borsten i rengöringslösningen och skrubba golvet för hand. Om det finns rester efter rengöringen, använd en mopp och färskvatten för att gå över golvet en gång till.

4. Tvätta däcket kraftigt

Byt till ett vidvinkligt munstycke (40 – 60 grader). Allt starkare kommer att skada träet. Börja spruta med lite avstånd från altanen. Flytta närmare efter behov men se till att inte vara för nära för att undvika att riva upp träet.

Börja med en svepande rörelse vid sidan av altanen närmast huset och svep utåt. Överlappa varje sprutslag för att dölja svepmärkena. Flytta längs varje brädes längd. Detta kommer att göra ett bättre jobb med att ta bort alla rester så att det inte försämrar träet.

Håll samma avstånd från munstycket till däcksytan för konsekventa resultat. För hörn, arbeta från hörnet utåt för att undvika att trycka in smuts i dem.

5. Sandpappra och slipa

Låt träet torka i 24 – 48 timmar. Se till att träet är torrt innan du slipar. Om du bestämmer dig för att försegla däcket bör du först slipa det med 60 till 80 sandpapper eller en slipmaskin. Sopa bort allt trädamm och följ sedan tillverkarens anvisningar för den färg eller olja du väljer. Slipning öppnar också träets porer så att träet suger upp oljan eller färgen konsekvent.

Använd inte mycket fint sandpapper vid slipning eftersom detta kan täppa till träets porer och förhindra att färgen lätt tränger in i träet.

 

Om nödvändigt, använd lösningsmedel

Om träet är mörkt mörkt eller färgat med mögel kan tvätt med en rengöringslösning som innehåller natriumhydroxid hjälpa till att göra det ljusare. Leta efter en produkt som är utformad för att ljusa trä och för användning i en högtryckstvätt och se till att din högtryckstvätt möjliggör intag av rengöringslösningar.

Blanda lösningen enligt tillverkarens rekommendationer. Applicera lösningen på samma sätt som vid trycktvätt med vanligt vatten och skölj sedan genom att tvätta igen med vanligt vatten. Dessa produkter tenderar att göra träfibrerna grovare, så du måste i allmänhet slipa däcket helt innan du färgar eller förseglar träet.

Kemikalierna är giftiga för växter, så se till att skydda buskar och trädgårdsväxter runt däck med plastplattor innan du använder ett lösningsmedel med en högtryckstvätt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!