Så Väljer du Rätt Ytterdörr – Att Tänka på [Steg-för-Steg]

Ytterdörren är givetvis ett måste på alla hus. Med det sagt, är val av ytterdörr någonting som bör tänka igenom noga för att försäkra dig om att det passar in perfekt i ditt hem och möter alla dina behov.

Mer än något annat element som ingår i husets fasad har ytterdörren kraften att omedelbart locka uppmärksamhet. För både gäster och förbipasserande kan utseendet på ytterdörren göra mycket för att förbättra eller försämra ditt hems helhetsintryck.

Men även om det finns många faktorer att tänka på när man köper en ytterdörr måste man också komma ihåg regler och förordningar. I de flesta fall behöver du ingga tillstånd eller liknande för att byta ytterdörr, men i vissa fall gör du det.

I vissa fall finns begränsningar gällande din dörrs storlek, stil och material. Speciellt om du bor på en gata kantad med liknande hus. Du vill givetvis inte installera en supermodern dörr till en vintage, traditionell byggnad.

När du väljer en ytterdörr finns det en rad olika frågor du bör ställa dig själv, till exempel ”vilken färg ska min ytterdörr ha?”; ”Behöver den målas?”, etc.

Och även om du bor i en lantlig miljö och har mer kontroll över din dörrstil, är det fortfarande lämpligt med lite research för att hitta rätt specifikationer och stil.

1. Träytterdörr

Träytterdörrar är det vanligaste och mest populära valet av ytterdörr. Detta främst av estetiska skäl. De finns i många utseenden och designer tack vare en mängd olika träslag och kan ha nästan vilken färg som helst.

Tänk på att för att hålla en trädörr fin längre, rekommenderas extra skydd.  Annars kan du behöva underhålla den ofta.

2. Aluminiumytterdörr

En relativ ny typ av dörr i dörrvärlden är aluminiumdörrar. Aluminiumdörrar är robusta och har en finish som inte kräver ommålning och inte rostar.

Många färger, stilar och mönster kan väljas, inklusive träfinish. Till skillnad från en ståldörr kan en aluminium kombineras med en stormdörr utan risk för värmeuppbyggnad.

Den största nackdelen är att aluminiumdörrar kan böjas. Och eftersom de vanligtvis är byggda på beställning är de dyrare än stål.

3. Glasfiber och kompositytterdörr

Dessa dörrar kan efterlikna utseendet och känslan av en dörr i massivt trä till en betydligt lägre kostnad. De är robusta och praktiskt taget underhållsfria, förutom när de placeras direkt i hårt väder. Därför rekommenderar vi periodisk återförslutning för att hålla det snyggt och i gott skick.

Eftersom de vanligtvis är gjorda av glasfiber på en ram av trästilar och skenor, innehåller dessa dörrar isolering av polyuretanskum.

En annan stor fördel är att dessa dörrar vanligtvis har de längsta garantierna än något annat material.

4. Stålytterdörr

Det finns flera anledningar till att ståldörrar är de mest populära ersättarna för ytterdörrar, såsom:

  • de är det billigaste alternativet (även om premiummodellernas priser kan vara ganska dyra);
  • de är mycket hållbara (mycket säkrare än trä) och kommer aldrig att böjas, vridas eller spricka;
  • på grund av sin interiör med en inre ram av stål eller trä fylld med isolerande skum, är de väldigt robusta och kraftfulla
  • Tänk dock på att ståldörrar är sårbara för bucklor och att en repa eller kraftig buckla som bryter mot den målade färgen kan leda till rost.

5. Utformningen av din ytterdörr

Även om du bor i en fredad byggnad eller ett bevarat område och dina val av ytterdörrar är begränsade, kommer majoriteten av kvalitetsdörrspecialister fortfarande att kunna hjälpa dig.

När du överväger alla olika mönster, tänk inte bara på utseendet på ditt hus, utan också på fastighetens ålder. Försök att välja något som kompletterar den specifika perioden för ditt hus.

6. Pris eller kvalitet?

Även om det är klokt att alltid ha en budget är det aldrig rätt plats att börja ditt val av dörr baserat på priset.

Kvalitet måste komma först. En billig ytterdörr kan spara pengar, men det finns risk att det inte kommer att löna sig i det långa loppet. Material av låg kvalitet, dålig isolering och en svag struktur är inte faktorer som du vill associera med ditt hems ytterdörr, så välj klokt. Att välja en högkvalitativ dörr försäkrar att den kommer att hålla i många decennier framöver.

7. Hur säker är din ytterdörr?

De säkraste dörrarna har en solid kärna, vilket gör dem svårare att sparka eller bryta sönder. Att knacka på dörren kommer att avslöja vilka dörrar som är solida och vilka som är ihåliga. För att förbättra din dörrsäkerhet, byt ut alla ihåliga dörrar mot en som har en solid kärna. Och förbise inte dina lås! När du väljer eller byter ut ett lås, välj ett som inte går att bryta upp, borra sönder. etc. för maximal säkerhet.

Förstärk även alla befintliga lås på alla dina dörrar. Och vi rekommenderar definitivt att installera ett kikhål.

8. Dörrens storlek

Ett av de vanligaste misstagen som görs när man väljer en ytterdörr är att tänka att de är lika stora. som innerdörrar. De är inte! Förutom att mäta din entré och dörrgap innan du tittar på dörrar, var noga med att kommunicera dessa till dörrspecialisten så att de kan hjälpa dig i din strävan efter den perfekta dörren.

Och kom ihåg att det inte bara handlar om den fysiska dörren – den inre golvhöjden och dörrbredden bör också tänkas på. Du vill inte upptäcka att du inte kan manövrera runt dörren efter att den har monterats, eller hur?

9. Din ytterdörrfärg

När du väl har bestämt dig för rätt material, storlek och stil kanske du vill tänka på dess utseende. När allt kommer omkring kommer din ytterdörr att vara en av de första sakerna dina gäster kommer att se, så vad sägs om att göra det till ett bestående intryck? Du kan köpa en färdigmålad ytterdörr eller så kan du måla den själv.

  • Välj en ton som kompletterar ditt hus. Även om en viss färg är din favoritfärg, tänk på hur den kommer att passa med det material som din fasad har.
  • Ta hänsyn till ditt hus stil. Ta hänsyn till materialen, färgerna och stilen på din befintliga fasad, liksom det omgivande landskapet.

10. Måla din ytterdörr

Matt, glans och halvblank är de mest populära lackerna för ytterdörrar. Färger avsedda för utomhusbruk är vanligtvis antingen oljebaserade eller latexbaserade.

När det gäller finish kommer det verkligen ner till personlig preferens. Mattfärger är utmärkta för ett rustikt utseende. Glans och halvblank är lättare att rengöra och kommer att behålla det ”nymålade” utseendet längre. Deras nackdel är att deras ljusa glans gör att alla brister i träet sticker ut.

När du väljer mellan olja- och latexfärger bör du först överväga vilken färgfärg som redan finns på dörren. Om du planerar att måla direkt över dörrens befintliga färg, använd samma typ (olja och latex blandar inte bra). Du måste ta bort dörren helt innan du målar en annan typ av färg.

Medan oljebaserade färger tar längre tid att torka har de en mycket jämnare finish än latexbaserade färger. De bildar också en hård emalj som tål repor och repor, perfekt för den dagliga exponeringen för elementen. Och använd aldrig vattenbaserad färg på en ytterdörr, eftersom den inte håller.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!