Såga eller Skära Gips? Så Kapar du Gipsskivor

Gips är en av de vanligaste byggmaterialen under ett bygge, och är en grundbult i vägg-och takinstallationer. För att få gipsskivor på plats behöver du i många fall kapa och anpassa dem för en perfekt passform. Men ska man såga eller skära gips?

Svaret på den frågan är att du kan göra båda!

Att skära gips går snabbare med mindre avfall

Gipsskärning är det absolut enklaste, renaste och tystaste av alla ombyggnadsuppgifter. Även hemmafixare kan lätt behärska grunderna i hur man skär gips utan bekymmer. Dessutom kostar en gipsskiva inte alltför många kronor, ifall du skulle göra ett misstag.

Skär, bryt och klipp

Nittio procent av skärningarna på alla gipshängande jobb består av tre grundläggande steg: att skära det främre pappret, knäcka och fälla upp arket och skära igenom papperet på baksidan. Processen för att skära till gipsskivor är väldigt enkel. Andra snitt görs med gipssågar, såsom en tigersåg. Cirkelsågar är inte att rekommendera eftersom att de är ineffektiva och skapar mycket damm.

Med det sagt kan du både skära gips med ett rakblad/arbetskniv eller såga den med en tigersåg. Fördelen med att skära är att det blir i princip dammfritt och precisa kapningar. Fördelen med en tigersåg är att du kan skära ut anpassade hål och former. Med det sagt har båda alternativen sina lämpliga användnignsområden, och det ena alternativet behöver inte utesluta det andra.

Arbeta med gips

När du skär till gipsskivor med en verktygskniv, använd bara tillräckligt med tryck för att knappt klippa papperet. Att skära djupt in i gipskärnan resulterar bara i trubbiga knivar och en ansträngd handled. När bladet slutar skära rent märker du att papperet börjar riva bakom knivkanten.

Hur man skär dörr- och fönsteröppningar

För att hålla gipsen på plats medan du skär, spika eller skruva den direkt över väggöppningarna när det är möjligt. Lämna området över öppningens ovansida fäst tills du är klar med att skära ut öppningen. Skär uppåt med en gipssåg med hjälp av inramningen som en guide tills du känner att sågen träffar träet högst upp på öppningen.

Att försöka skära här leder leder ofta till sprickor, trasiga hörn, och sämre precision. Här är därför ett område där det kan vara lämpligare att såga.

När du skär runt fönster och dörrar, kom ihåg att trim vanligtvis täcker minst 1 tum av den omgivande gipsväggen, så att du har större toleranser.

Tips:

Spänn alltid öppningarna med ett enda stycke gips. Fogar som faller i linje med öppningskanterna är utsatta för spänningssprickor. Det är till och med bäst att undvika fogar som faller över mitten av öppningarna eftersom det är svårt att applicera träklädsel över uppbyggda tejpfogar.

Nödvändiga verktyg för skärning eller sågning av gips

Ha de nödvändiga verktygen för detta för att klippa gips DIY-projekt uppradade innan du börjar – du sparar tid och frustration.

När du sågar, använd din fria hand för att följa skärlinjen med munstycket från en dammsigare.

Minimera ytterligare damm genom att montera sticksågen/tigersågen med ett metallskärblad som har fina tänder som inte tar bort så mycket material som ett jämförelsevis grovt standardblad. Låt insidan av ramen vara en guide för din sågning; när skäret har gjorts följer du upp med en verktygskniv och använder precisionsverktyget för att jämna ut oregelbundna kanter.

För att skära en lös, avinstallerad gipsplatta, använd en verktygskniv i kombination med en gipsplatta.

När du skär en gipsskiva innan installationen – eller när du lappar en skadad sektion – är det bästa alternativet att använda en verktygskniv.

Det shttps://byggtipsen.se/basta-grovdammsugarna/om återstår nu är gipsväggens papper på sidan som du inte gjorde mål, men som du inte borde ha problem med att skära bort vid den här punkten i processen. Återigen, använd din pålitliga verktygskniv för att få jobbet gjort. Var bara försiktig så att du inte sliter sönder papperet, särskilt om ditt projekt kommer att omfatta tejpning av gipsfogar.

För att göra några mindre, sista stegjusteringar på gipsskivan du har skurit eller sågar, använd ett rasp för att slipa gipsskivan till önskade mått.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!