Såga Frigolit (Cellplast) – Så Gör Du!

Det finns en oändlig mängd material som du kan behöva såga till och skära. För olika projekt kan du behöva såga frigolit, även känd som cellplast, men hur gör du det?

Utan rätt tillvägagångssätt är det inte helt lätt att skära frigolit även om det är ett mjukt material.

För att såga/skära cellplast behöver man en såg med en fin tandning. Det är viktigt att såga med rätt takt och tryck för att undvika att sågen fastnar eller att plasten skadas. Det är också lämpligt att använda ett stycke underlag under plasten för att skydda underlaget och förhindra att plasten fastnar i sågen. Det är också bra att använda säkerhetsutrustning, som skyddsglasögon och arbetshandskar, för att skydda sig själv.

För att enkelt såga frigolit måste du följa stegen nedan. Annars kan det leda till ojämna kanter.

Hur man sågar cellplast (frigolit)

Skapa en brytande linje

Först måste du skapa en brytningslinje med ett tunt och skarpt föremål. Du måste tränga in i frigoliten för att göra en rak skärlinje. Gör ett spår i frigoliten med jämnt tryck. Du kan göra detta med ett kreditkort, en smörkniv eller nyckel. Du kan använda alla vassa och smala föremål.

Bryt nu frigoliten längs skärlinjen. Placera frigoliten på bänkskivan eller bordet för ett effektivt och jämnt resultat. Den markerade linjen längs ytan av kanten på bänkskivan är det bästa sättet att bryta frigolit.

Därefter måste du försiktigt trycka ner längs skärlinjen för att göra en ren finish. Ta bort överflödig frigolit med en hantverkskniv om det behövs för att skapa en ren och jämn kant.

Skär frigolit

Använd en vaxad kökskniv för att skära frigoliten. Vaxa din tandade kökskniv. Du kan enkelt göra detta med ett ljus och köra knivbladet några gånger. Vi föreslår att du använder ett vitt ljus så att det inte finns något färgat ljusvax kvar på din frigolit.

Skär därefter frigoliten med kniven med långa rörelser. Gör inte det här snabbt, annars får du ett felaktigt snitt. Du måste göra detta stadigt och samtidigt trycka på kniven medan du flyttar kniven för att minska risken för att krossa eller bryta cellplasten.

 

Vanliga frågor

Vilket är det enklast sättet att skära cellplast?

Det enklaste sättet att skära cellplast är att använda en vanlig skärkniv, skalpell, eller en såg med fina tänder. Det är viktigt att ha en skarp kniv eller såg för att undvika att cellplasten skadas eller deformeras under skärprocessen. Det är också rekommenderat att använda ett rakblad eller linjal för att säkerställa att skäret är rakt.

Hur skär man frigolit med en elektrisk kniv?

Du kan skära frigolit med en elektrisk kniv. Se till att du väljer en kvalitetsprodukt. Detta hjälper dig att skapa rena och exakta snitt i cellplasten.

Placera den elektriska kniven på frigolitet längs skärlinjen som du redan har gjort. Tryck inte för mycket på kniven. Du måste dock tvinga det lite så att de tandade bladen kan skära igenom skummet försiktigt.

Hur skär man frigolit med en hantverkskniv?

Du kan använda en hantverkskniv för att enkelt skära cellplast. En hantverkskniv är utmärkt för att skära tunna och små frigolitbitar. Men om du har skumtjocklek över 1 tum rekommenderar vi inte att du använder det här verktyget.

Jämfört med det tandade bladet, som kan riva skummet, har hantverkskniven mycket vassare blad som komprimerar eller plattar frigoliten. Om du använder den skickligt kan du undvika ojämna och missbildade nedskärningar i frigoliten.

För att få exakta snitt rekommenderar vi igen att använda en hantverkskniv. Detta skärverktyg är bra för att skapa v-snitt och fasade snitt i frigolit. Skär igenom skummet med långsamma rörelser och skapa ett grunt märke i frigoliten.

När du skär skummet är det viktigt att byta eller slipa bladet i kniven. Om du till exempel har trubbiga blad, kommer det att leda till ojämna och grova skärningar i frigoliten. På så sätt kan du inte uppnå önskat snitt.

Hur skär man frigolit med en handsåg?

Ett annat verktyg du kan använda för att skära frigolit är handsågen, även känd som fogsvansen. Kapsågar, hacksågar och fogsvansar kan skapa raka snitt i frigoliten. Använd inte en såg som har ett flexibelt blad. Det beror på att det flexibla bladet kan vingla i frigolitet och resultera i ojämna snitt.

Du kan skära skummet med en fogsvans med långa rörelser. Se till att du sätter tillräckligt med tryck på sågen för att öka sannolikheten för korrekta snitt. Lägg inte för mycket tryck dock. Återigen är balans nyckeln för att undvika att krossa skummet.

Hur skär man frigolit med motordrivna sågar?

Motorsågar som bandsågar och sticksågar är bra för att skära ved. Samtidigt har dessa verktyg funnits användbara för att skära igenom frigolit. Vilken som helst av dessa sågar kan skapa rena och effektiva sågningar. Du kan använda något av dessa verktyg för stora och skrymmande bitar av frigolit.

Eftersom det finns många typer av motordrivna sågar måste du följa instruktionerna för den du vill använda för att skära frigoliten. När du använder denna typ av såg för att skära skummet måste du bära skyddsglasögon.

Hur skär man frigolit med en varm tråd?

Du kan också använda en het trådskärare för att skära igenom frigolit. Om du inte har den här typen av verktyg hemma kan du snabbt köpa det från din lokala hantverksbutik. Detta är en viktig fråga när det gäller projekt för förbättringar av hemmet.

Syftet med en varm tråd är att smälta igenom frigoliten. Den uppvärmda tråden är användbar för att skapa släta kanter. Så du kan använda denna typ av skär för att skapa önskade former och mönster av frigoliten.

För att använda den heta trådskäraren måste du trycka på verktyget längs skärlinjen. Trycket måste vara konsekvent. Applicera inte för mycket tryck och fortsätt med försiktighet. Annars kan det orsaka brännskador.

Vilket är det bästa verktyget för att skära frigolit?

En het kniv är vårt bästa val för att skära frigolit. En uppvärmd kniv är idealisk för att göra små snitt och lämnar minimal röra jämfört med en vanlig tandad kniv. Nyckeln är att använda en sågrörelse vid skärning istället för att trycka rakt ner.

Hur skär du frigolit rent?

Använd en elektrisk kökskniv, till exempel en skärningskniv eller en fiskfilékniv, för att skapa rena snitt i frigolit. Placera elkniven på skummet längs önskad skärlinje. Utöva inte tryck på den elektriska kniven, men låt de tandade bladen försiktigt skära igenom frigolit.

Kan du forma frigolit?

Frigolit är ett av de enklaste materialen att forma på vanliga sätt t.ex. med vassa knivar eller en het tråd, såga med tandade blad, raspa med filar och släta ut med sandpapper. Det finns även olika typer av frigolit, till exempel orange/rosa som är ännu finare och något tätare.

Kan du vattentäta frigolit?

Även om frigolit är en vattentät plast, är frigolit inte helt vattentätt eller fuktbeständigt. Detta görs genom att vattentäta frigolit med sprutbeläggning eller plastfolie.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!