Såga i Glas – Så Gör Du! [Såga & Skära Glas Komplett Guide]

Många undviker att försöka att ge sig på att såga glas eftersom att det är ett så pass känsligt material och ingenting som man vill ska gå i tusen bitar. Men faktum är att det går att såga glas. Däremot är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Det är detta vi ska gå igenom i denna artikel.

Till att börja krävs givetvis försiktighet för att såga en bit glas. Det primära verktyget som används för att skära glas är  en glasskärare. Med det sagt sågar du tekniskt sätt inte i glas utan du skär i det. Du kan även såga i glas, men detta är någonting som du bör lämna till proffsen.

Den manuella glasskäraren är ett extremt användbart verktyg och det du vill använda när du ska skära i glas. Glasskäraren består av ett gjutet metallhandtag som har en rund kula i ena änden och i den andra änden ett tandat huvud med ett litet stålskärhjul.

Vid första anblicken är det svårt att föreställa sig att det här verktyget kan skära igenom glas, men låt inte utseendet lura dig, för den är faktiskt väldigt effektiv. En glasskärare skär glas snabbt, effektivt och rent.

Detta billiga redskap med ett hårdmetall- eller diamantspetsat hjul i huvudet skapar snitt genom ytan. När det är klart “bryter” du helt enkelt på rutan längs den raka linjen. När du gör detta bör du använda skyddsglasögon. Speciellt om du är en nybörjare. Detta försäkrar att du undviker att få flygande glasskärvor i ögonen. Du bör också använda arbetshandskar för skydd.

Om du aldrig har skurit i glas tidigare är det rekommenderat att du tränar på glasbitar först. Det är dock inte så svårt, men det krävs lite fingertoppskänsla.

Processen för skärning av glas följer dessa enkla steg:

  • Rengör glaset som du tänker skära noggrant.
  • Lägg glaset på en ren, plan, skiktad yta.
  • Mät glaset till önskade mått.
  • Skär glaset med en glasskärare med hjälp av en räta som vägledning, till exempel en bräda.
  • Fäst glaset längs med den skårade linjen och “bryt”
  • Släta ut alla vassa kanter.

Material och verktyg

  1. Sågblad: För att såga i glas behöver du ett diamantbelagt sågblad. Dessa kan köpas i olika storlekar beroende på hur stort projektet är. Ju mindre blad, desto bättre precision kan du uppnå.
  2. Sågguide: En sågguide hjälper dig att hålla sågbladet på rätt plats när du sågar. Detta är särskilt användbart om du vill såga en rak linje.
  3. Maskeringstejp: För att skydda glaset från att repas eller skadas under sågningen kan du använda maskeringstejp. Detta gör också att du kan markera var du vill såga.
  4. Skyddsutrustning: Det är viktigt att använda skyddsutrustning när du sågar i glas. Använd säkerhetsglasögon för att skydda dina ögon och handskar för att skydda dina händer.
  5. Sågstativ: Om du har ett större projekt eller vill uppnå högre precision kan du använda ett sågstativ. Detta gör att sågen står stadigt och minskar risken för skador.

Du kan hitta dessa material och verktyg på de flesta större byggvaruhus eller på specialiserade verktygsbutiker. Det är viktigt att välja högkvalitativa material och verktyg för att få bästa möjliga resultat.

Förberedelser

Att såga i glas kräver noggranna förberedelser för att undvika olyckor och skador. Följande steg bör utföras innan du börjar såga i glas:

  1. Välj en lämplig arbetsyta: Välj en plan och stabil arbetsyta där du kan lägga glaset under sågningen. Se till att ytan är ren och fri från damm och skräp.
  2. Markera platsen där du ska såga: Använd en markeringstuschkrita eller maskeringstejp för att markera den plats där du vill såga på glaset. Detta hjälper dig att hålla en rak linje och undvika misstag.
  3. Mät och kontrollera sågbladets placering: Innan du börjar såga, kontrollera sågbladets placering i sågen. Se till att det är ordentligt fäst och att det inte rör sig under sågningen.
  4. Använd skyddsutrustning: Innan du börjar såga i glas är det viktigt att använda rätt skyddsutrustning. Använd skyddsglasögon för att skydda dina ögon och handskar för att skydda dina händer.
  5. Se till att glaset är säkert fixerat: Glaset bör fixeras på arbetsytan för att undvika att det rör sig under sågningen. Du kan använda en glashållare eller en fixeringsanordning för att säkert hålla glaset på plats.
  6. Se till att sågbladet är rätt inställt: Justera sågbladets höjd och djup för att få rätt inställning för det tjocklek och typ av glas du ska såga i.
  7. Planera sågningen: Planera sågningen och följ markeringen eller ritningen för att säkerställa att du får det resultat du önskar.

Att förbereda sig noggrant innan du börjar såga i glas är avgörande för att undvika olyckor och skador. Se till att du har all nödvändig utrustning och följ alla säkerhetsföreskrifter för att uppnå bästa resultat.

Steg 1

Börja med att få din glasskiva skinande ren. Smuts och annat kommer att störa skärarens funktion, vilket resulterar i en ojämn kant. Torka försiktigt båda sidorna av rutan med glasrengöringsmedel eller lösningsmedel. Se till att skivhjulet också är rent.

Steg 2

För bästa resultat, förbered en ren, plan, skiktad yta på vilken du ska skära glaset. En plywood eller ett liknande fjädrande arbetsbord är bäst, vadderat med en tidning eller tyg för att eliminera stötar.

Steg 3

Placera glaset på din förberedda yta och använd ett inramningsfyrkant, linjal eller måttband för att mäta det till önskade mått.

När du skär fönster av samma storlek – som dubbla fönster – kan du använda en skärning i stället för inramningsfyrkant för att mäta det andra fönstret.

För att mäta en ersättningsruta för en fönsterkarm, ta bort ungefär 1 tum från längden och bredden på ramens öppning så att glaset passar bra när glaset läggs till i kanterna. Markera linjen med en markeringspenna om du vill ha en visuell guide, men det är inte nödvändigt att markera mer än start- och stopppunkter för enkla, raka snitt.

Steg 4

Nu är det dags att skära. Börja med att ta på dig handskar och skyddsglasögon. För att skära glaset, placera raden längs linjen eller markeringarna du gjorde. Om den känns hal, lägg en bit tejp på undersidan för att förbättra dess stabilitet. Häll en droppe skärolja på skärhjulet och placera sidan på verktyget mot raden längst ut på skärlinjen. Dra verktyget mot dig med måttlig kraft i ett jämnt tempo. Om du hör ett skärande ljud har du bra tryck. Om det låter som om det finns grus på glaset, tryck lite mindre hårt. Fortsätt i en enda rörelse tills du når slutet. Att börja om och skära fram och tillbaka ökar sannolikheten för ojämna och trasiga kanter.

Steg 5

Lyft upp glaset. Lägg en lång plugg direkt under den skurna linjen och placera en handflata på vardera sidan om märket. Tryck fast och bestämt för att “knäcka” eller “bryta” glaset i två delar.

Steg 6

Glasets kant blir vass! Trimma och finputsa kvarvarande skivor eller flisor med tång. Om du använder tång, lägg tyg- eller en kartongbit mellan glaset och tången. Använd finkornat sandpapper eller en slipsten för att slöa kanten och göra glaset säkrare att hantera och mindre vass.

Efterbehandling

Efterbehandlingen av glaset är en viktig del av processen när du har sågat i det. Följande steg bör utföras efter att du har sågat i glaset:

  1. Slipa kanterna: När du har sågat i glaset kan kanterna bli vassa eller ojämna. Använd en glasfil eller slipsten för att försiktigt slipa kanterna och ta bort ojämnheter. Se till att filen eller stenen är avsedd för glas och använd en lätt hand för att undvika att skada glaset.
  2. Rengör glaset: Rengör glaset noggrant med en mjuk trasa och fönsterputsmedel eller en blandning av vatten och diskmedel. Se till att du tar bort alla rester av sågspån eller annat smuts som kan ha samlats på glaset under sågningen.
  3. Testa passformen: Om du har sågat i glaset för att passa in i en specifik plats eller form, se till att testa passformen noggrant. Du kan behöva justera kanterna ytterligare med hjälp av filen eller slipstenen.
  4. Använd glaslim: Om du har skurit ut en bit glas för att använda i ett specifikt projekt, se till att använda rätt typ av glaslim för att fästa glaset på plats. Följ instruktionerna för limmet och se till att det torkar helt innan du hanterar glaset.
  5. Skydda glaset: För att skydda glaset från repor eller skador efter att du har sågat och bearbetat det, kan du applicera en skyddsbeläggning på ytan. Detta kommer att hjälpa till att förlänga livslängden på glaset och hålla det i bra skick.

Att följa dessa steg för efterbehandling kommer att säkerställa att ditt sågade glas ser bra ut och håller sig i gott skick under lång tid framöver.

Vanliga problem och lösningar

Att såga i glas kan ibland leda till problem som kan påverka resultatet. Här är några vanliga problem som kan uppstå vid sågning av glas och lösningar på hur du kan lösa dem:

  1. Sprickor eller krossat glas: Om glaset spricker eller krossas under sågningen kan detta bero på att sågbladet är fel inställt eller att du applicerar för mycket tryck på glaset. Se till att justera sågbladets höjd och djup och använda en lätt hand när du sågar.
  2. Ojämna kanter: Om kanterna på glaset blir ojämna eller vassa efter sågning kan du behöva slipa dem ytterligare med hjälp av en glasfil eller slipsten.
  3. Felaktig storlek: Om glaset blir för stort eller för litet för det projekt du har i åtanke kan detta bero på en felaktig mätning eller en felaktig sågning. Kontrollera dina mått och planera noga innan du börjar såga.
  4. Svårigheter att hålla glaset på plats: Om glaset rör sig under sågningen kan detta bero på att det inte är säkert fixerat på arbetsytan. Använd en glashållare eller en fixeringsanordning för att säkert hålla glaset på plats.
  5. Damm och sågspån: Sågning av glas kan skapa mycket damm och sågspån som kan fastna på glaset. Se till att du rengör glaset noggrant efter sågning med hjälp av fönsterputsmedel eller en blandning av vatten och diskmedel.
  6. Sågbladet fastnar: Om sågbladet fastnar eller inte rör sig fritt kan detta bero på att det är slitet eller att det behöver justeras. Kontrollera sågbladet noggrant och byt ut det om det är slitet eller justera det för att se till att det rör sig fritt.

Att vara medveten om dessa vanliga problem och lösningar kan hjälpa dig att undvika problem och uppnå bästa resultat när du sågar i glas. Kom ihåg att alltid ta det lugnt och vara försiktig när du hanterar glas och följ alla säkerhetsföreskrifter för att undvika skador.

Är det möjligt att såga härdat glas?

Härdat glas kan inte sågas. Den kommer att explodera när den yttre ytan har trätt igenom. Med det sagt, undvik detta.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!