Såga i Glas – Så Gör Du! [Komplett Guide]

Många undviker att försöka att ge sig på att såga glas eftersom att det är ett så pass känsligt material och ingenting som man vill ska gå i tusen bitar. Men faktum är att det går att såga glas. Däremot är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Det är detta vi ska gå igenom i denna artikel.

Till att börja krävs givetvis försiktighet för att såga en bit glas. Det primära verktyget som används för att skära glas är  en glasskärare. Med det sagt sågar du tekniskt sätt inte i glas utan du skär i det. Du kan även såga i glas, men detta är någonting som du bör lämna till proffsen.

Den manuella glasskäraren är ett extremt användbart verktyg och det du vill använda när du ska skära i glas. Glasskäraren består av ett gjutet metallhandtag som har en rund kula i ena änden och i den andra änden ett tandat huvud med ett litet stålskärhjul.

Vid första anblicken är det svårt att föreställa sig att det här verktyget kan skära igenom glas, men låt inte utseendet lura dig, för den är faktiskt väldigt effektiv. En glasskärare skär glas snabbt, effektivt och rent.

Detta billiga redskap med med ett hårdmetall- eller diamantspetsat hjul i huvudet skapar snitt genom ytan. När det är klart “bryter” du helt enkelt på rutan längs den raka linjen. När du gör detta bör du använda skyddsglasögon. Speciellt om du är en nybörjare. Detta försäkrar att du undviker att få flygande glasskärvor i ögonen. Du bör också använda arbetshandskar för skydd.

Om du aldrig har skurit i glas tidigare är det rekommenderat att du tränar på glasbitar först. Det är dock inte så svårt, men det krävs lite fingertoppskänsla.

Processen för skärning av glas följer dessa enkla steg:

  • Rengör glaset som du tänker skära noggrant.
  • Lägg glaset på en ren, plan, skiktad yta.
  • Mät glaset till önskade mått.
  • Skär glaset med en glasskärare med hjälp av en räta som vägledning, till exempel en bräda.
  • Fäst glaset längs med den skårade linjen och “bryt”
  • Släta ut alla vassa kanter.

Steg 1

Börja med att få din glasskiva skinande ren. Smuts och annat kommer att störa skärarens funktion, vilket resulterar i en ojämn kant. Torka försiktigt båda sidorna av rutan med glasrengöringsmedel eller lösningsmedel. Se till att skivhjulet också är rent.

Steg 2

För bästa resultat, förbered en ren, plan, skiktad yta på vilken du ska skära glaset. En plywood eller ett liknande fjädrande arbetsbord är bäst, vadderat med en tidning eller tyg för att eliminera stötar.

Steg 3

Placera glaset på din förberedda yta och använd ett inramningsfyrkant, linjal eller måttband för att mäta det till önskade mått.

När du skär fönster av samma storlek – som dubbla fönster – kan du använda en skärning i stället för inramningsfyrkant för att mäta det andra fönstret.

För att mäta en ersättningsruta för en fönsterkarm, ta bort ungefär 1 tum från längden och bredden på ramens öppning så att glaset passar bra när glaset läggs till i kanterna. Markera linjen med en markeringspenna om du vill ha en visuell guide, men det är inte nödvändigt att markera mer än start- och stopppunkter för enkla, raka snitt.

Steg 4

Nu är det dags att skära. Börja med att ta på dig handskar och skyddsglasögon. För att skära glaset, placera raden längs linjen eller markeringarna du gjorde. Om den känns hal, lägg en bit tejp på undersidan för att förbättra dess stabilitet. Häll en droppe skärolja på skärhjulet och placera sidan på verktyget mot raden längst ut på skärlinjen. Dra verktyget mot dig med måttlig kraft i ett jämnt tempo. Om du hör ett skärande ljud har du bra tryck. Om det låter som om det finns grus på glaset, tryck lite mindre hårt. Fortsätt i en enda rörelse tills du når slutet. Att börja om och skära fram och tillbaka ökar sannolikheten för ojämna och trasiga kanter.

Steg 5

Lyft upp glaset. Lägg en lång plugg direkt under den skurna linjen och placera en handflata på vardera sidan om märket. Tryck fast och bestämt för att “knäcka” eller “bryta” glaset i två delar.

Steg 6

Glasets kant blir skarp! Trimma och finputsa kvarvarande skivor eller flisor med tång. Om du använder tång, lägg tyg- eller kartongskrot mellan glaset och tången. Använd finkornat sandpapper eller en slipsten för att slöa kanten och göra rutan säkrare att hantera och mindre vass.

Är det möjligt att såga härdat glas?

Härdat glas inte kan sågas. Den kommer att explodera när den yttre ytan har trätt igenom. Med det sagt, undvik detta.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!