Såga Rakt med Sticksåg – Så Gör Du!

En sticksåg är ett av de mest grundläggande verktygen i varje verkstad och verktygssamling av den anledningen att den är så användbar. Sticksågen har en rad olika användningsområden och kan komma till användning för en rad olika byggprojekt.

Oavsett om du arbetar med trä, metaller, plast eller till och med papper och kartong bör du ha en sticksåg. Från cirklar till S-former. Denna såg klarar av nästan vilken form som helst, och detta är en viktig fördel med denna såg.

En utmaning med en sticksåg kan dock vara att det kan vara knepigt att såga rakt med en sticksåg. Men som tur är ska vi gå igenom just detta i denna artikel.

För att skära rakt behöver din sticksåg ett “styrlager”

För att skära rakt behöver först och främst din sticksåg ett “styrlager” vilket är en form av kullager som håller bladet rakt och därmed ökar dess precision för att skapa raka sågningar.

Det var först på 1990-talet som vissa tillverkare började lägga till styrlager i sina sticksågar. Men utan denna enkla enhet är det i princip omöjligt för din sticksåg att såga rakt. Styrlagret lägger till en andra stödpunkt på bladet. Detta eliminerar nästan helt bladets rörelse från sida till sida (det kan fortfarande hända om du vänder för skarpt, eller om bladet fastnar i skevt eller dåligt stöttat material).

Det näst viktigaste att tänka på är kvaliteten på de sågblad du köper. Om du köper dessa billiga sticksågblad har du redan misslyckats. Leta istället efter blad av bättre kvalitet. Detta är en väl värd investering.

Bladen av högre kvalitet är inte bara tjockare utan också gjorda av mer styva legeringar och kommer att hålla sig mycket längre. Det finns vissa saker du kan kompromissa med men sågblad är inte ett av dem. De bra sågbladen sparar tid och pengar i slitändan, men framförallt leder till bättre resultat.

Med kombinationen av en sticksåg av god kvalitet med ett kvalitetsstyrlager och kvalitetsblad är du pågod väg till den perfekta, raka sågningen du vill uppnå.

Hur du sågar rakt med en sticksåg

Kläm fast en rak remsa av trä till den träbit du vill såga med klämmor och styr sedan sticksågens fot längs den. På så sätt får du en perfekt, rak sågning varje gång. Det behöver inte vara svårare än så. En stödlinje såsom en träkloss och ett vasst sticksågblad är det du behöver.

Det är dock viktigt att ha i åtanke att om ditt mål är att såga raka snitt finns det andra verktyg än sticksågen som är bra för att utföra detta. Den mest lämpliga är givetvis cirkelsågen, men däremot kan en sticksåg användas om det behövs.

Dessutom kan en sticksåg såga en rak linje i en mängd olika material, från trä och laminat till plast, metallplåt och till och med keramiska plattor.

Vad du behöver för att såga en rak linje med en sticksåg

För det första behöver du ett sätt att markera raka, exakta skärlinjer. Ett måttband och en penna är två av de viktigaste för att göra grundläggande skärningar, tvärsnitt och 45-graders vinkelskärning.

Nästa sak du behöver är din uppsättning sticksågblad. De tjockare sticksågbladen tenderar att vara lite bättre i trä eftersom de har mindre flexibilitet.

Och slutligen en träkloss eller liknande för att guida foten i en rak linje. Till och med en uppsättning klämmor eller till och med en bit virke kommer att göra stor skillnad, så länge det är en rak linje som foten kan vila mot när verktyget gör sågningen.

Ju mindre flexibilitet ditt blad har, desto mindre är risken för att bladet vandrar från skärlinjen och skapar ett snett och jämt snitt. Tjockare, styvare sticksågblad fungerar bäst.

Om du arbetar med andra material än trä måste du se till att du har lämpligt blad för jobbet men tänk på styvheten också.

Såga rakt med sticksåg i hårdare material

  • Gör raka skärningar i hårdare material
  • Det är i princip samma process att såga raka linjer i hårdare material som kakel och metall, men du måste vanligtvis använda en lägre hastighet och göra det långsammare när du sågar.
  • Med vissa material kan du också behöva tillsätta vatten eller olja för att hålla bladet svalare under skärprocessen. Alla steg ovan gäller dock när du skär raka linjer i dessa material.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!