Såga Marmor – Så Gör Du!

Marmor är en stentyp som har ett eklusivt utseende och som har ökat i popularitet under de senaste åren för såväl kök som badrum och andra delar i hemmet.

Marmör ökar skönheten i ditt hus och ser fantastiskt och lyxigt ut i badrum eller kök. Ibland kan en mindre bit marmorplatta behövas för att fylla i en lucka. Medan du lägger marmor i ditt hus kan det tyckas dyrt att anlita någon annan om du helt enkelt kan göra det själv. Att lära sig att såga och kapa marmorplattor kommer att påskynda ditt projekt samt minska kostsamma misstag. Du kan dock inte använda keramiska skärverktyg när du skär marmorplattor.

Det är fullt möjligt att såga marmor, men det är viktigt att ha rätt tillvägagångssätt för att få ett bra resultat och undvika att förstöra din dyrbara marmorplatta

För att kapa en marmorplatta måste du använda en vattensåg. Att såga en marmorplatta med en vattensåg är lämplig för både experter och nybörjare. Den har enkla operationer, vilket är lätt för nybörjare. Dessutom minskar detta verktyg risken för troliga skador. Eftersom det är ett specialiserat verktyg är det bästa sättet att få det att hyra den, köpa den eller låna av en vän. Glöm inte att följa alla instruktioner för användning av vattensågen, inklusive användning av lämpliga skyddsglasögon och handskar.

Steg 1: Samla alla verktyg

Innan du startar en aktivitet bör du se till att du har alla verktyg som behövs för processen. Detta undviker att du slösar tid på att leta efter ett redskap efter att arbetet har påbörjats. Detta säkerställer också att du har ett alternativ om du använder fel verktyg.

Steg 2: Ta mätningar

Detta steg är viktigt för att såga en marmorplatta utan att bryta den. Gör alla exakta mått på din marmorplatta med en penna för att markera linjer på den position du behöver för att såga dden. Linjen ska vara väldigt rak för att undvika att slösa marmor, vilket kan vara dyrt. Du kan använda en linjal för specifika mönster.

Steg 3: Bär säkerhetsutrustning

Du bör använda lämplig säkerhetsutrustning under denna aktivitet. Använd skyddsglasögon för att förhindra att små bitar av kakel kommer in i dina ögon. Gummihandskar hjälper dig också att få en bra grepp. Hantera marmorplattan mycket försiktigt för att undvika att skada den.

Steg 4: Installera ett diamantblad på sågen

När du installerar ett diamantblad på din vattensåg bör du vara försiktig eftersom det kan orsaka mycket allvarliga nedskärningar. Ta först bort det befintliga bladet från din vattensåg genom att skruva loss de befintliga muttrarna. När du har tagit bort muttrarna placerar du diamantbladet på den våta sågen med tänderna vända mot skärriktningen. Dra sedan åt muttrarna igen och se till att de är tillräckligt hårt för att hålla diamantbladet på plats.

Steg 5: Såga marmorskivan

Lägg din marmorplatta på vått sågdäck. Se till att vattensprutan fungerar, sänk långsamt bladet för att skära marmorplattan. Du måste mata den helt i sågen. Se till att du är säker med handskar och skyddsglasögon. Håll alltid fingrarna borta från ett fuktigt, roterande sågblad.

Steg 6: Jämna kanten

Det kommer att finnas små, distinkta bitar längs kanterna på den sågade marmorplattan. Ta bort dem med dina kakelskrapor genom att trycka tillräckligt hårt för att bryta dessa bidar. Var försiktig, ta dig tid att ta bort dessa delar ordentligt.

En slipsten eller liknande är avgörande för att få släta kanter på din marmorplatta. Placera slipstenen i 45 graders vinkel på ena kanten. Gnid långsamt och försiktigt på alla kanter tills den slätar till ytan. Detta steg kräver stor uppmärksamhet för att undvika att marmorskivan bryts eller skär händerna.

Var medveten om att små marmorbitar kan flyga iväg och eventuellt tränga in i kläder och till och med din hud. Glöm inte att läsa alla instruktioner innan du använder sågen. Den viktigaste anmärkningen som nämnts tidigare är också att alltid bära skyddsglasögon och handskar för att säkerställa säkerheten vid användning av vattensågen.

Slutsats

Att såga en marmorplatta är en enkel uppgift med detaljerade instruktioner. Denna artikel förklarar hur man skär marmorplattor utan att flisa. Den innehåller försiktighetsåtgärder som att ta glasögon för att förhindra olyckor som kan undvikas. Den är lämplig för alla DIY -entusiaster med steg att följa för att få ett rent snitt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!